nedjelja, 11. prosinca 2011.

Choco fest Gradisca d'Isonzo/Opatija i praline s okusom naranče

Gradisca d'Isonzo je od 25. do 27. studenog 2011. godine bila u znaku čokolade. Održan je XIV. po redu Choco fest. Na festivalu je prvi put predstavljeno slikanje čokoladom, a svoju kreativnost su mogli pokazati i posjetitelji sajma. Pažnju su plijenile i skulpture od čokolade. Možda bi bilo pretjerano za reći da se u čokoladnom obliku moglo naći sve - od igle do lokomotive - ali bilo je različitih alata, muzičkih instrumenata, cipela, boca, šalica, tanjurića, žlica, jaslica i raznih figurica.


Gradisca d'Isonzo




Prekrasan, sunčan dan bio je idealan spoj s čokoladom. Uz centralni šator s mnoštvom štandova, dvije kružno spojene ulice bile su ispunjene manjim štandovima. Moglo se je uživati u šalici tople čokolade, prikazu izrade pralina i degustaciji, pogledu na slikare koji su uz malo mašte i otopljenu čokoladu izrađivali prave umjetnine. Praline različitih oblika i okusa koštale su 5 eura za 100 grama, dok su čokoladne figurice imale cijenu od 2 do 5 eura. Sve o sajmu moglo se pročitati u prospektu, a između ostalog, zanimljiv je bio članak o degustiranju čokolade. 

Na koji način ćete degustirati čokoladu, ovisi o tome da li je ona punjena ili ne. Čokoladu treba pustiti u ustima par sekundi da se otopi. Zatim ju treba zagristi 5 do 10 puta kako bi se usitnila, te pustiti da se polako otapa u ustima. Degustiranje punjene čokolade se provodi na isti način, samo što ju treba zagristi 3 do 5 puta kako bi se punjenje pomiješalo sa čokoladnim omotačem.

Gradisca d'Isonzo


Festival čokolade je naziv trodnevne manifestacije u Opatiji, održane od 2. do 4. prosinca 2011. godine. Pitam se da li je krivo kišno vrijeme, pa je ponuda na opatijskoj ulici bila mizerna ili bi se i za sunčanog vremena sve svelo na stolove s istom ponudom ispred dva hotela. A možda je cilj ove manifestacije privući posjetitelje u hotelske kavane. Čokoladna ponuda obuhvaćala je čokoladu s dodacima (lješnjaci, suhe smokve, kandirano voće, rum, kava, ...) po cijeni od 20 kn za 100 g i 30 kn za 150 g. Simpatični su bili medvjedići od bijele, mliječne ili tamne čokolade pakirani u celofan, našla se je i pokoja čokoladna žličica i boca, lizaljke s motivom Djeda Božićnjaka, čokoladni Sveti Nikola, čokoladni borovi, praline raznih oblika i okusa. Na štandovima su se mogli kupiti suhi blagdanski kolačići, torta Opatijska kamelija te fritule s preljevom od mliječne čokolade. Ne baš tako lijep dojam poluprazne Opatije upotpunile su fritule koje su bile jako žilave, ali zato obilno prelivene čokoladom. Ono što se izdvojilo iz cjelokupnog sivila što vremena što ponude je nastup jazz dua u parku Sv. Jakov.

Opatija


Nakon što sam protekla dva vikenda provela u znaku čokolade, praline kao rođendanski poklon su bile sasvim logičan izbor ove nedjelje. Za izradu pralina sam koristila Nestle Dessert čokoladu, te je recept objavljen na Nestle Dessert stranici. Detaljan post o izradi pralina možete pogledati ovdje. Za 30 pralina rađenih u plitkom kalupu potrebno je
  • 200 g  Nestle Dessert Corse čokolade
  • 100 g Nestle Dessert Noir čokolade
  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • 1 žlica svježe iscijeđenog soka od naranče
  • 30 - 50 g kandirane naranče

Ovo nije prvi put da radim praline sa Nestle Dessert čokoladama. Prvi put sam ih radila još dok ih je reklamirala Ana Ugarković u svojim emisijama i bila sam jako zadovoljna (a i cijena im je pristupačna). Nestle Dessert Corse čokoladu samo koristila za omotač pralina, a Nestle Dessert Noir čokoladu za kremu. Kremu sam napravila tako da sam čokoladu narezanu na komadiće, slatko vrhnje i sok od naranče otopila na pari uz neprestano miješanje, dok se svi sastojci ne sjedine u glatku masu. Polovica pralina je napravljena s kandiranom narančom - komadiće sam stavila na stisnutu čokoladu, prije ispunjavanja udubina kremom.






















P.S. Podsjećam vas da još uvijek traje nagradni natječaj. Željno iščekujem vaše keksiće.

Broj komentara: 14:

  1. Krasan izvještaj sa ovog čoko sajma, stvarno svašta lijepog i zanimljivog se moglo vidjeti na ovim tvojim fotkama.
    Praline su ti savršene, opet ponavljam: bravo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ti si se stvarno okružila čokoladom. Ja bih rado zavirila na onaj prvi festival... Prekrasne praline, sada i ja moram nabaviti ovaj kalup na ružice ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovaj čoko sajam me bacio u trans,meni velikom čokoljupcu san je posjetiti takvu manifestaciju,a praline ..ma nemam riječi...genijalne,sve,sve pohvale..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno sve izgleda, a vidim i da si se super provela!

    OdgovoriIzbriši
  5. Fotke su divne, a ja obećajem da ću sudjelovati u tvom natječaju, čak sam i poseban kalup kupila samo za to :D A praline? Divne su! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Još se nisam odvažila u avanturu izrade pralina, to je opipljiv posao i ne znam dokle bih ja stigla!? Ali, čitajući ove tvoje postove skupljam hrabrost! Ti to tako opišeš kao da je ono "ništa lakše" a praline su ti, stvarno, za prste polizati!

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlican izvestaj sa oba sajma... Sigurno je bilo jako lepo videti taj sajam u Italiji! Fenomenalno!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Voljela bih da sam malo blize pa da mogu skoknuti do tog prelijepog (čoko)sajma!

    OdgovoriIzbriši
  9. Tamara, hvala

    Jubistacha, stvarno se moglo svašta vidjeti, probati i kupiti

    Nely, hvala

    Nada, hvala

    Just Cake Girl, bit će to neki posebni keksići

    Snježa, samo hrabro kreni, nemoj da kalup skuplja prašinu

    MIki, bilo je super, najviše me fasciniralo crtanje s čokoladom i izrada skulptura

    Jasna's kitchen creations, tako nešto se isplati vidjeti

    OdgovoriIzbriši
  10. Pa, ti si nam bas uzivala, hvala puno na ovim lepim fotkicama i utiscima sa festivala, to bi zaista bilo vredno posetiti... a tvoje praline su skroz profi, mogla bi komotno otvoriti jednu malu cokolateriju, poput one iz filma Cokolada.:)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Mnogo su ti lepe pralinice - i ja se oštrim da počnem sa tim, pa sa posebnom pažnjom čitam sve što nađem o tome. Hvala na receptu.

    OdgovoriIzbriši
  12. Wow, one cipele od čokolade!! Mrak! :) Osličan izvještaj, žao mi je što nisam mogla biti tamo. Tvoje praline izgledaju fenomenalo, a kombinacija okusa je provjereno izvrsna!

    OdgovoriIzbriši
  13. Mignonne, hvala

    Opasna, nadam se da ćemo uskoro vidjeti tvoje prve praline

    Monika, cipelice su genijalne

    OdgovoriIzbriši
  14. ajmeeeeeeeeeeee!! zamantalo mi se pred očima od silne čokolade!! ne znam šta bi prije degustirala!!

    OdgovoriIzbriši