ponedjeljak, 15. lipnja 2015.

Soparnik

Sigurno ste primijetili kako u posljednje vrijeme rijetko objavljujem nove recepte. Vikendom često planinarim, a preko tjedna sam rastegnuta na sve strane i ništa ne stižem. Uz relaciju posao - kuća, već neko vrijeme volontiram dvije večeri u tjednu. S dolaskom toplijih dana, vrt je još jedna stavka koja traži moje vrijeme. U tako prebukiranom tjednu, nešto je jednostavno moralo otpasti. Blog je sasvim spontano pao u drugi plan. Je li u pitanju zasićenost, nedostatak motivacije ili samo nedostatak vremena, teško je reći.



Soparnik želim isprobati još otkad su ga radili u emisiji 3,2,1 peci, ali u to vrijeme nisam imala blitvu u vrtu. Zatim me je nedavno Dajana opet podsjetila na njega. A u vrtu blitva! Namjerno ju nisam ubrala dok je bila mlada, pustila sam ju da malo ostari, jer se sjećam kako su u emisiji pričali da se soparnik ne radi s mladom blitvom. Kad sam otišla u vrt nabrati blitvu, bubamara mi je došla poželjeti sreću u izradi prvog soparnika. Radila sam po Dajaninom receptu, uz manje izmjene. Sve je u izradi teklo glatko i okus je bio fantastičan. Prvog smo toplog pojeli, a drugog sam pustila da se ohladi (taman dok ga pofotkam) i bio je još ukusniji. Jedino mi se čini da samo možda pretanko razvaljala tijesto, budući da se kroz njega vidi zelenilo blitve.


Tijesto
  • 300 g glatkog brašna
  • 25 g maslinovog ulja
  • 1/2 žličice soli
  • 150 - 180 ml mlake vode
Brašno prosijte na radnu površinu. Dodajte sol, maslinovo ulje i 150 ml mlake vode pa zamijesite tijesto (po potrebi dodajte još malo vode). Tijesto oblikujte u kuglu koju podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki oblikujte u lopticu, premažite uljem, poklopite staklenom zdjelom i pustite da odmara 45 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev.


Nadjev
  • 300 g očišćene blitve (samo zeleni dio listova, bez rebara)
  • 1 manja glavica kapule
  • peršin
  • sol
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • maslinovo ulje i sitno sjeckani češnjak (za premazivanje tijesta)
Blitva treba biti dobro osušena, pa ju operite nekoliko sati prije nego što ćete pripremati nadjev i raširite na papirnate ručnike da upiju vodu. Zeleni dio listova blitve narežite na trakice. Dodajte sitno nasjeckanu kapulu i peršin. Posolite, dodajte maslinovo ulje i dobro izmiješajte.

Kad je tijesto odmorilo, uzmite jednu lopticu tijesta i na pobrašnjenoj površini razvaljajte u krug uz pomoć valjka, na debljinu 2-3 mm. Na tijesto rasporedite polovicu nadjeva od blitve, ostavljajući rub tijesta bez nadjeva. Razvaljate u krug sljedeću lopticu tijesta pa stavite preko nadjeva. Po potrebi odrežite višak tijesta. Prstima spojite gornji i donji dio tijesta te štipkanjem napravite dekorativni rub. Gornji dio tijesta lagano pobrašnite i pokrijte papirom za pečenje. Na papir stavite rešetku (iz pećnice) pa preokrenite tako da donja strana postane gornja. Pecite 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C, dok lagano ne porumeni. Ukoliko se tijesto tijekom pečenja počne napuhivati, probodite ga nožem na par mjesta. Pečeni soparnik izvadite iz pećnice i preokrenite tako da donji dio okrenete prema gore. Odstranite višak brašna pa premažite maslinovim uljem u koje je protisnut češnjak. Pustite da se ohladi pa narežite na rombove. Od preostalog tijesta i nadjeva, na isti način ispecite još jedan soparnik.

Broj komentara: 15:

  1. Savšeno napravljen. Ja sam do prije dvije godine imala mali vrt pun blitve jer je obožavamo. Nažalost, od kad smo preselili u novi stan, nemam ga više, a bilo je tako lijepo ubrati svježu, mladu blitvu, za razliku od one poluuvele koju sad kupujem. Ali za soparnik si u pravu, za njega ide ona starija, zimska. Hvala ti još jedanput što si se odlučila pratiti recept s mojeg bloga. Jako si me razveselila

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti za recept! Javim ti se sljedeći put kad budemo soparnik pekli na tradicionalan način :)

      Izbriši
  2. uuuuuuu baš je krasan, čula sam da je još bolje pečen u peći na drva!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Buba Mara je zasluzna zaovako divan soparnik:-). Meni se bas dopada tako tanko tijesto i naziranje blitve!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čim sam ju vidjela, znala sam da će sve proći glatko :D

      Izbriši
  4. Meni je sasvim uredu sto se blitva nazire...uglavnom: bravo, bravo, soparnik izgleda odlicno...svaka cast..
    Isti slucaj je i kod mene sto se bloga tice...malo objavljujem a razloga za to vise...ali, neka tvoga bloga, objavi kad mozes i sto mozes...veselimo se svakoj objavi..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Primijetila sam da ne objavljuješ više onako često kao prije, mada mi se čini da nas ima još

      Izbriši
  5. This look beautiful !
    I love the picture!
    xo

    OdgovoriIzbriši
  6. Odgovori
    1. Nisam ga ni ja nikad jela, to mi je bio još jedan razlog zašto sam ga željela napraviti

      Izbriši
  7. Potpuno te razumijem što se vremena tiče, ali soparnik ti je izvrsno i pedantno ispao!

    OdgovoriIzbriši