utorak, 23. lipnja 2015.

FBI istraga bloga Hleb i lale

Svibanj i lipanj su bili rezervirani za FBI rukavice i Nevenin blog Hleb i lale. Nevenu poznajem samo virtualno i kroz njezine sam postove stekla dojam kako je izrazito komunikativna i društvena osoba. Uživam čitati njezine postove, a vjerujem da bih uživala i na Gozbi. Svakako pogledajte prekrasnu kolekciju pregača (ovo je moja), a ako ste u mogućnosti prisustvujte zanimljivim radionicama.



Kada se objavi blog za istragu, obično ga prelistam od početka do kraja i izaberem recepte koje želim isprobati. Ovo je prvi puta da sam najprije otišla prepisati recept koji želim isprobati, a tek sam zatim prelistala cijeli blog. Naravno, kao i do sada, nisam stigla napraviti sve što sam zabilježila, ali svakako će i ti recepti doći na red. U nastavku pogledajte što sam isprobala, a naziv recepta ujedno je i link na original.

Muffini s kakaom i bananama (za 12 muffina)

Ovo je recept kojeg sam znala da ću prvog isprobati. A sve zbog Olega, dječaka koji ih je napravio. Cijelu priču svakako pročitajte kod Nevene na blogu, a ja se nadam da će Oleg kad odraste otvoriti svoju slastičarnu, koju ću sigurno posjetiti budući da živi u blizini Rijeke. Muffini su fantastično sočni i ukusni, nikad sočnije nisam jela. U polovicu sam stavila kockicu bijele čokolade (po receptu), a polovicu sam napravila bez. Moram priznati da su mi se više svidjeli ovi bez čokolade - u ovim fantastičnim muffinima ona je višak. Još neke sitnije izmjene pročitajte u nastavku.



  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soda bikarbone
  • 3 žlice kakaa
  • 1 žličica cimeta
  • 1 jaje
  • 150 g smeđeg šećera (koristila sam muscovardo šećer)
  • 100 ml ulja
  • 125 ml milerama
  • 2 veće banane
Izmiksajte jaje sa šećerom. Dodajte ulje i mileram. Banane zdrobite vilicom i dodajte u smjesu. Prosijte brašno s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i kakaom pa dodajte u smjesu. Promiješajte da se sastojci sjedine. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama i rasporedite smjesu (košarice napunite do 2/3). Pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pečene muffine izvadite iz kalupa i ohladite na rešetki. Uspjela sam sačuvati tri muffina za sljedeći dan, bili su savršeno sočni i ukusni kao i dan ranije.


Sušene pumidore obožavam i to je jedan od razloga zašto sam odlučila isprobati ovaj recept. Kako je samo prekrasno mirisalo dok su se muffini pekli. Recept sam slijedila u potpunosti, jedino sam origano zamijenila timijanom. Muffini su odlični kako za doručak tako i za neki ljetni party.



  • 2 jaja
  • 150 g glatkog brašna
  • 3,5 g suhog kvasca
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 manja glavica kapule (sitno sjeckana)
  • 100 g naribanog ementalera
  • 175 ml mlakog mlijeka
  • 4 suha pumidora iz ulja (sitno sjeckana)
  • sol, papar, timijan

Izmiksajte jaja. Dodajte kvasac, ulje i polovicu brašna i miksajte dok se sastojci ne sjedine. Umiješajte pumidore, kapulu i ementaler. Dodajte mlijeko, ostatak brašna i začine pa promiješajte da se sastojci sjedine. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama i rasporedite smjesu (košarice napunite do 2/3). Pecite 30 - 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C. Pečene muffine izvadite iz kalupa i ohladite na rešetki.

Broj komentara: 14:

  1. Recepti za mafine su uvijek dobrodosli. Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ih dugo radila pa mi je baš bio gušt i raditi, a i jesti

      Izbriši
  2. Both muffins look droolworthy! I think I would go for the savoury one first!

    OdgovoriIzbriši
  3. I love these muffins !
    Look lovely!!
    xo

    OdgovoriIzbriši
  4. Kraj mjeseca, a ja isprobala samo jedan recept, strašno. Pa krenula da ću jučer peć kruh, kad ono starter treba stajati 8 sati, ah kvragu. Volim Nevenu i baš bi mi bilo žao da ne isprobam još nešto. Ove muffine sam i ja škicala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tješi me da nisam jedina :) Sad je ljetna pauza pa se u devetom mjesecu moramo popraviti i ranije krenuti isprobavati

      Izbriši
  5. Oh kako izgledaju oni sa kakaom! Predivno! Moram i ja sada da ih opet napravim! Baš ću probati sa speltinim brašnom, interesuje me kako će da izađu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To su stvarno najbolji muffini koje sam jela, više ne radim niti jedne druge i jedva čekam da ih odnesem na planinarenje pa se zasladim na vrhu

      Izbriši
  6. Kod tebe izgledaju savršeno...sviđaju mi se ovi slani muffini.. i ja jedva stigoh da napravim nešto a to što sam napravila, oduševila sam se.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš zbog tog oduševljenja mi je žao što nisam isprobala još koji recept

      Izbriši
  7. Obadva recepta su za prste polizati...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Recepti su me baš oduševili, a ovi slatki su najbolji muffini koje sam jela

      Izbriši