utorak, 5. svibnja 2015.

Pizza s hrskavim tijestom


Sigurno i vi imate neko jelo koje obožavate, ali ako ga jedete vani onda mrzite kad ga rade onako, a ne ovako. Moje takvo jelo je pizza. Obožavam pizzu koja ima tanki, po mogućnosti hrskavi, rub, a mrzim one s napuhanim kruhastim rubom. Ako naletim na takvu pizzu u pizzeriji, rub nikad ne jedem. Doma obavezno radim pizzu s tankim hrskavim rubom. Slasni nadjev i hrskavi rub ... mljac! 


  • 500 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1  1/2 žličica soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 250 - 300 ml mlake vode
Pomiješajte brašno i suhi kvasac. Dodajte sol, maslinovo ulje i 250 ml mlake vode. Zamijesite tijesto i po potrebi dodajte još vode (maksimalno 50 ml). Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena. Dignuto tijesto kratko premijesite i podlijelite na dva dijela. Svaki dio tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Količina tijesta koja se dobije je dovoljna za dva velika lima od pećnice, pa po potrebi možete prepoloviti količinu sastojaka, ukoliko vam je dovoljna jedna pizza navedene veličine.


Nadjev prilagodite ukusu, a vrijedi pravilo "manje je više". Ljudi obično pretrpaju domaću pizzu, pa se tako pretrpano tijesto teško ispeče. Na ovu moju pizzu sam stavila 
  1. umak od pumidora (ne treba pretjerivati s količinom umaka, dovoljno je da čitavo tijesto bude premazano u tankom sloju)
  2. krupno naribani sir (vrstu odaberite prema ukusu, važno je samo da se lijepo topi)
  3. domaću kobasicu (oguljenu, narezanu na komadiće)
  4. gljive
  5. žute pumidoriće (prerezane na pola)
  6. kapulu
  7. mozzarellu (stavlja se na pizzu 2 minute pred kraj pečenja)
  8. pršut (stavlja se na ispečenu pizzu, čim se pizza izvadi iz pećnice)
  9. origano

Razvaljano tijesto stavite u veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Na tijesto stavite namirnice koje ste odabrali za nadjev (bez mozzarelle i pršuta). Pecite 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 250°C pa dodajte mozzarellu natrganu na komadiće. Pecite još 2-4 minute dok se mozzarella ne otopi. 

Broj komentara: 36:

  1. mmmm prekrasno, nadjev baš po mom ukusu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mnogo volim picu i najcesce ju sama radije pravim, jer cesto nisam zadovoljna sa restoranskim... Tijesto mora biti tanko, a povrsinski sastojci svjezi. Tvoja izgleda tako dobro , da mi nebi bilo mrsko putovati kilometrima zbog nje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni meni nije mrsko putovati da bi pojela dobru pizzu. Tako smo znali ići do Postojne kad nam se jela pizza, ali kako su promijenili pizzajola, a samim time se promijenilo i tijesto, morala sam doma početi peći pizzu

      Izbriši
  3. Izgleda zaista slastno. Kod mene je tako, da nekam mora bit tanko testo a kad sam zaista gladan, onda punim rub sa veganskim sirom ;).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Punjeni rub volim, ali mi je ipak draže kad tijesto hrska

      Izbriši
  4. Defintivno sto tanje i sto hrskavije, ako nije tako to mi vec predje u focaccu. Izgleda savrseno:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Tvoja pizza bas izglefa slasno..
    Ja bas nisam luda za pizzom ali, moja djeca od svih najvise vole moju...tanku, hrskavu s nadjevom po zelji...slazem se s tobom sto se tice nadjeva: manje je vise..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obožavam pizzu i mogla bih ju jesti svaki dan :D

      Izbriši
  6. obožavam domaću pizzu baš zbog te bezgraničnw igre s nadjevima, ja ipak za razliku od tebe volim onaj deblji napuhani čak malo jače pečen rub ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Adoro pizza e achei esta uma verdadeira delicia
    bj

    OdgovoriIzbriši
  8. Čudni li smo, ja vani volim pojesti pizzu sa tankim i hrskavim tijestom a dom aobavezno mora biti deblje i kruhasto.

    OdgovoriIzbriši
  9. Krasno izgleda. Ni ja ne volim kad je pizza pretrpana posebno sosom od paradajza.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još mi je gore kad umjesto umaka podvale kečap

      Izbriši
  10. Prelepo izgleda. Odmah sam ogladnelaaaa ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. This is what we should enjoy every afternoon, don't you think?

    OdgovoriIzbriši
  12. Divota, bas kakva treba da bude, ovde nista ne bih menjala vec bih odmah odlomila komadic... gric, gric.:)))

    OdgovoriIzbriši
  13. What a colourful and appetizing pizza!

    OdgovoriIzbriši
  14. What a lovely pizza, has such beautiful colours and delicious ingredients !

    Cheers

    OdgovoriIzbriši
  15. Joj, bliži se vrijeme ručka, a meni bi tako sjeo barem jedan komad ove tvoje pizze :) Super ti izgleda pizza uh... ma ništa utješit ću se ja sa grahom he, he:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad poželim pizzu, čak ni Nutella me ne bi mogla utješiti, svaka ti čast ako si uspjela

      Izbriši
  16. Wow the pizza looks so delicious!

    Have a lovely weekend :)
    http://beautyfollower.blogspot.gr

    OdgovoriIzbriši