četvrtak, 15. siječnja 2015.

Čokoladna torta s chantilly kremom



Dugo sam razmišljala hoću li napisati post o novogodišnjim odlukama. Kako one klasične novogodišnje odluke nisam donesla, bazirala sam se na blog. U posljednje vrijeme sam zaokupljena raznim problemima i nemam previše vremena pa je blog pao u drugi plan. A s time i svi moji planovi vezani uz isprobavanje recepata i objavu postova. Zato sam odlučila da ću ovu godinu započeti na malo drugačiji način. Odlučila sam "odraditi" sve one planove koji nikako da dođu na red, a neki su na čekanju i duže od godinu dana.



Bez nekog određenog reda, prvi je na raspored došao Dr.Oetkerov poklon paket. Vrećica s poklonima nekoliko mjeseci čami čekajući. Danas je dan bio takav da je zahtijevao brzi čokoladni desert. Sjetila sam se kako u onoj vrećici imam mješavinu za čokoladnu tortu, a u frižideru slatko vrhnje koje trebam čim prije potrošiti. Slatko vrhnje je, zahvaljujući Emini, ujedno i tema ovomjesečne igrice Ajme, koliko nas je! te joj ovaj recept šaljem za sudjelovanje.


Čokoladna torta
  • 125 g omekšalog maslaca
  • 3 jaja
  • Ciobar mješavina za čokoladnu tortu
Izmiksajte maslac s jajima. Dodajte Ciobar mješavinu i miksajte dvije minute dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu. Smjesu izlijte u kalup za tortu promjera 26 cm obložen papirom za pečenje. Pecite 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Kad zabodete čačkalicu u sredinu torte, trebala bi izaći još malo vlažna. Ostavite tortu u kalupu 10 minuta, a zatim prebacite na pladanj.
Umjesto gotove mješavine, čokoladnu tortu možete napraviti po receptu za lava cake ili brownies.

Chantilly krema
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 2-3 žlice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
Slatko vrhnje izmiksajte u šlag uz dodatak šećera i ekstrakta vanilije. Kremu rasporedite po torti i ukrasiti čokoladnim strugotinama.

Ostala sam iznenađena okusom torte iz kutije. Mislila sam da će biti jako slatka, ali nije. Pravo iznenađenje su mljevena kakao zrna, idealna za grickanje kao balans mekanom biskvitu. Izuzev maslaca, nema vaganja sastojaka pa je priprema stvarno jako brza.


Za kraj ostaje navesti neke novogodišnje odluke: 
  1. pripremiti recepte za obećana gostovanja (naravno, ako me cure još uvijek žele kao gošću na svom blogu)
  2. dobila sam nekoliko poklona, koje mogu predstaviti na blogu u sklopu recepta, te se na taj način zahvaliti onima koji su mi ih poklonili
  3. priča se da će 2015. godina biti još teža nego prethodna pa sam odlučila na blogu uvesti novu kategoriju, a to su jeftini recepti - mnogima su deserti postali luksuz pa sam odlučila skrenuti pažnju na recepte za čije namirnice treba izdvojiti maksimalno 30 kn
  4. dugo sam razmišljala hoću li početi pisati još jedan blog posvećen planinarenju; kako izgradnja bloga traži puno vremena i truda, odlučila sam planinarske postove pisati ovdje
  5. biti aktivnija na društvenim mrežama
  6. oživjeti stare recepte, posebno one s početka bloganja
  7. objaviti recepte koji će biti korisni početnicima.
Eto, nadam se da ću uspjeti ostvariti planirano :)

22 komentara:

  1. Nadam se da će problemi brzo nestati, a što se odluka tiče želim ti puno uspeha. Mada s druge strane, ne opterećuj se njima, kako bude. A što se torte tiče, što da ne? Nekad se moramo služiti i prečicama :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Morala sam neke smjernice uvesti, barem na početku godine, a odrađivanje starih dugova je idealno za početak

      Izbriši
  2. Ovakve recepte treba uvijek imati 'u rukavu'. Ne odusevljavam se gotovim kremama i mjesavinama za kolace, ali kada 'zapne' sa vremenom sto da ne?! Izgleda pristojno i sigurna sam da je ukusno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ova mješavina za tortu mi je još i ok. Skeptična sam prema kutiji koja sadrži kremu za tortu, vjerojatno ju neću isprobati, mada - nikad ne reci nikad

      Izbriši
  3. Nije loše ponekad "varati" posebno kad te stisnu problemi. Ne sjećam se dao sam ikad radila tortu iz kutije al ti si ovu dobro zakamuflirala
    Želim ti da sto prije rijesis probleme i nastaviš sa bloganjem.
    Svira mi se ideja za jeftinije recepte

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za sada sam samo slatke recepte označila, a uskoro ću i slane uvrstiti u jeftinu kategoriju te objaviti neke nove recepte na blogu.

      Izbriši
  4. Ovo je super kad si u skripcu, a opet pokazuje inventivnost u izboru kombinacije:) Sigurna sam da ces uspeti da ostvaris isplanirano a i malo vise od toga - svi mi sebi ponekad dajemo daleko manje kredita nego sto zasluzujemo :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da hoću - ako ništa, barem sam odlučna :D Trenutno imam momente kad je blog u drugom planu, pa baš uživam kad se opet vrate trenuci u kojima sam mu posvećena. Čak i samo istraživanje recepata me veseli.

      Izbriši
  5. Krasna ulaznica, uopće ne smeta ako se nekad poslužimo prečacom, zašto ne.
    Ja sam recimo isprobala više recepata za talijanske kremšnite ali su mi najbolje s jednom kupljenom kremom, takav sam recept dobila i od onda ga se držim :). Kad je nešto fino zašto ne.
    I da, vezano uz gostovanja, ja te želim i dalje i baš se veselim :)))
    Super si odluke donijela, i ja imam slični post u planu ali nikako da dođe na red.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa i drago mi je da još uvijek želiš da gostujem kod tebe na blogu. Potrudit ću se da čim prije pripremim recept

      Izbriši
  6. Nisam još radila kolače iz kutija, ali da sam dobila ovaj paket vjerojatno bi isprobala kao i ti.
    Nadam se da ćeš se brzo vratiti bloganju kao prije, i nek ti problemi koji te muče što prije nestanu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Malo me sekira što nemam postova u zalihi, jer nisam ništa novo radila već duže vrijeme, a zaliha se jednostavno istopila. Ali imam jaku motivaciju da isprobavam nove recepte

      Izbriši
  7. Dobar si plan postavila pred sebe svaka čast a ja sam svoj blog takoreći skroz i zapostavila zbog posla i obitelji a on mi je bio kao neki ispušni ventil a tortica baš dobro izgleda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene je slična situacija, ali fali mi isprobavanje novih recepata

      Izbriši
  8. kod vas puno posla i naravno manje vremena za blog a kod mene ostalo nas dvoje starih doma pa mi se ni ne kuha ..osim kada dođu djeca..svako doba nosi svoje ...
    ne usuđujem se probavati te gotove mješavine iako nikada ne reci nikada...možda nekada zatreba.....meni sliči na mississippi mud cake a taj mi se jako sviđa...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uvijek se tješim kako jedem dosta domaće hrane pa si ponekad mogu skrenuti s tog puta :)
      Imam na blogu recept za mississipi mud pie, moram sad proguglati kakav je recept za cake (što god je s čokoladom - obožavam)

      Izbriši
  9. Ova torta mi je savršena,baš po mome ukusu..i kod mene je prilično malo vremena za bloganje,ali nadam se da ću baš poput tebe uspjeti ostvariti neki svoj plan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Želim ti da realiziraš sve što si zamislila. Baš uživam u tvojim postovima i kreativnim idejama.

      Izbriši
  10. Svi smo u nekim problemima. valjda će i to proći. Nisam nikad radila kolač iz kutije, ali zašto ne? Super izgleda. Što se tiče planova koji čekaju, Bože koliko ja toga imam, a da ne govorim o neredu u konobi ili špajzi naprimjer...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U zadnje vrijeme baš smo svi u nekim problemima, nadam se da će takvo stanje stvarno čim prije proći

      Izbriši