subota, 26. siječnja 2013.

Gennarov kruh


Kakve poklone volite? Pri tome ne mislim na rođendanski poklon, već na sitnicu koju dobivate bez posebnog povoda ili s nekog putovanja. Kod mene su visoko na listi kuharice. Tako se suprug s jednog putovanja vratio s kuharicom Jamie Olivera. Što se Golog kuhara tiče, mislim da su tu mišljenja podijeljena. Njega ili volite ili ne volite. Spadam u skupinu onih koji ga rado gledaju. Zaključila sam da me Britanci mogu prikovati uz tv. Njihov entuzijazam i žar s kojim pričaju je zarazan i nakon što odgledam Jamievu emisiju ili imam želju nešto pojesti ili nešto ispeći. I ostali britanski kuhari imaju isti efekt na mene. Ali ne samo oni. Sjećam se da su se davno prikazivale vrtlarske emisije koje je vodio Alan Titchmarsh i nakon toga bih obavezno otišla čeprkati u vrt. Čak gledam i Top gear. Zapravo virkam preko knjige, jer se pretvaram da tu glupost ne gledam, jer me ništa povezano s automobilima ne zanima. 


Nego, vratimo se mi na kuharicu i kruh. Obožavam domaći kruh! A Gennarov kruh je prava poslastica s pršutom i sirom. Recept je iz kuharice Povratak Golog kuhara, a jedino što sam promijenila je dodatak ružmarina i češnjaka. Umjesto kruščića od 1 kg brašna, prepolovila sam količine sastojaka i napravila 4 kruščića. Malo sam bila skeptična prilikom izrade - kako zbog pečenja u glinenim vazama za cvijeće, tako i zbog upotrebe oštrog brašna (obično pečem kruh s glatkim brašnom). Međutim, sve je prošlo u najboljem redu i kruh je fantastičan. Ukoliko ćete ga jesti odmah onako toplog, preporučam da stavite komadiće sira, dok je za potpuno ohlađeni kruh bolje naribati sir.


  • 15 g svježeg kvasca
  • 15 g meda ili šećera
  • 300 ml mlake vode
  • 500 g oštrog brašna
  • 15 g soli
  • 200 g miješanog naribanog sira
  • 2 velika žumanjka
  • 5 kriški pršuta natrganih na manje komade
  • sitno sjeckani ružmarin i češnjak (prema ukusu)

Razmrvite kvasac u 150 ml mlake vode i dodajte med ili šećer te žličicu brašna. Pusite na toplom da se kvasac digne. U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa napravite udubinu u sredini u koju ulijte dignuti kvasac. Polako vilicom od sredine prema rubu zahvaćajte sve više brašna dok ne umiješate sav kvasac. Zatim ulijte ostatak mlake vode, dodajte žumanjke, pršut, naribani sir, ružmarin i češnjak pa zamijesite tijesto. Tijesto mijesite 5 minuta tako da ga valjate, gurate i savijate. Od tijesta oblikujte kuglu, stavite ju u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pusite da se tijesto digne do dvostruke veličine (otprilike 40ak minuta). Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu i šakama ga pritisnite da istisnete zrak. Podijelite ga na 4 dijela i oblikujte u kuglice. Svaku stavite u namaštenu i pobrašnjenu glinenu vazu za cvijeće i pustite da se tijesto digne do dvostruke veličine. Pećnicu zagrijte na 220°C i pecite kruščiće 25 - 30 minuta. Ukoliko nemate glinene vaze za cvijeće, kruh možete ispeći i u obliku peciva.


Broj komentara: 67:

  1. stvarno je lep, a tvoje fotke su vrh :) nego da li staviš parče folije na dno saksije pošto one obično imaju rupicu za oticanje vode?

    OdgovoriIzbriši
  2. Love your new look in blog Tamara, and these cakes look beautiful!

    OdgovoriIzbriši
  3. Curiosa presentación para un delicioso pan, me parece fantástico.
    Feliz fin de semana ¡Un abrazo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Nemam nikakvu saksiju jer mi od ruke ide ubijanje cvijeća, ali pretpostavljam da bi se moglo peći kao malo veće buhtle.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma naravno, mogu biti buhtle, peciva ili klasični kruh. Samo treba prilagoditi vrijeme pečenja sukladno izabranom obliku.

      Izbriši
  5. Divno izgleda. Obozavam ovaj nacin pecenja u saksijama, ali nisam sama probala jos peci tako. Pravila sam jednom njegov kruh punjen sa kuhanim jajima i zacinskom biljem odlican je bio.
    Slike su ti fantasticne :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mmmm, taj kruh isto zvuči odlično. Moram pronaći taj recept, možda bi se mogli iskoristiti uskršnji ostaci kuhanih jaja

      Izbriši
  6. Fora je ovo sa teglicom. Što se tiče golog kuhara, ne sviđaju mi se ove nove epizode na našoj televiziji i ta njegova ubrzanost i kao ovlaš bacanje namirnica u padelu. Imam dvije njegove knjige i recepti su mi super, često se vraćam na njih. Super je i to šta radi s američkom djecom. Kruh ti je izvrstan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni su fora i ovi brzi 30 minutni recepti, mada još nisam ništa probala iz te serije, iako su mi se iz pojedinih epizoda svidjela sva jela

      Izbriši
  7. Oh, divno izgleda...pogotovu sa grancicama ruzmarina!
    Novi 'imidz' bloga mi se takodjer dopada...

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo ne može da bude loše a ovako u saksijicama mi baš fora izgleda, predivno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Recept je nastao da bi se iskoristili ostaci pršuta i sira, a stvarno je super kombinacija

      Izbriši
  9. krasan recept i super način pečenja, ja inače jako volim Jamiea, imam jednu njegovu kuharicu i planiram nabaviti još

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Njegove kuharice mi se jako sviđaju, obožavam čitati uvodne tekstove, a i recepti mi se većinom sviđaju

      Izbriši
  10. Baš je lijep novi izgled bloga! Kruh izgleda baš fino, a posebno je zanimljiv zbog načina pečenja :)) Inače obožavam Jamie Olivera, ali i Top Gear isto :D Baš si to dobro rekla da britanci imaju to nešto da te privuku, motiviraju, šarmiraju... :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taj način pečenja je glavni razlog zašto sam ga isprobala, a i po sastojcima je djelovao obećavajuće

      Izbriši
  11. You never cease to amaze me, Tamara, with all your creativity and talent.

    OdgovoriIzbriši
  12. mımmm..looks delicious and great..I love tis idea..

    OdgovoriIzbriši
  13. Ma genijalno, kruh iz teglice i još ovako fino začinjen.

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivna prezentacija. Ne znam da li bih smela da se usudim za pecenje hleba u saksiji, ali verujem da vredi isprobati. Odlicno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma samo hrabro, vidiš kako sam i ja imala strahove vezano uz vazice i vrstu brašna, ali na kraju je sve odlično ispalo

      Izbriši
  15. Ajme, ovo je izvrsno! Odlična ideja za serviranje, iako ni ja nemam teglice jer vješto ubijam cvijeće... Volim jako Jamiea, baš sam neki dan radila njegov jorkširski puding, nestao je u 5 minuta! Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obožavam jorkširski puding, moram isprobati ovu brzinsku verziju koju je nedavno predstavio u novom serijalu

      Izbriši
  16. jako zgodno :) Svaka cast sto si se okurazila i isprobala ovako nesto :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma zapravo sam i predugo čekala, nikako da dođe na red za isprobavanje

      Izbriši
  17. Jao, izgleda božanstveno, pogotovo mi se sviđa ta ideja sa teglicom!

    OdgovoriIzbriši
  18. Joj Genaro, Two greedy italians mi je genijalan. Ako nisi gledala ima na YouTube i tek ćeš se tad zaraziti i otrčati u kuhinju da spremaš. Džejmijeve recepte retko koristim, ali volim da pogledam emisije jer je zaista inspirativan. Ništa to nije epohalno novo u njegovoj kuhinji ali za mene neke stvari koje mi na pamet ne bi pale tu pronađem. Ne voli što trpa toliko začina u sva jela, a i to je mahom jer je britanska hrana sasvim drugog ukusa. Oni nemaju toliko sunca i jednostavno ne može se porediti ukus mesa i povrća sa našim, to mi kažu oni koji su tamo živeli. Saksijice sam davno videla kod Tadej emislim na nekom staaaaarom postu i supe rmi je ta ideja, samo što bi morala da odem da kupim saksiju. Meni je ta kriška sa malo fetice i paradajzom ceo ručak.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gledala sam Two greedy italians, baš su šašavi. Bili smo u Engleskoj i nama je hrana bila jako ukusna, barem ono što smo jeli, a bilo je i mesa i povrća, ništa pretjerano začinjeno, onako kao što bih i doma napravila.

      Izbriši
  19. Odlična ideja upotrijebiti glinene posude za pečenje kruha, super.A i kruh nije za baciti dapače s sirom i pršutom, milina.

    OdgovoriIzbriši
  20. Genijalno, ovo je vise od obicnog hlepcica, a fotke su takve da vec osetim kako finooo mirise!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim običan domaći kruh, ali ove obogaćene verzije su mi puno draže

      Izbriši
  21. Ma ovo je genijalno,glineni kaljevi kao kalupi za kruščiće,tako rustikalno djeluje sve zajedno,jako,jako mi se sviđa ideja,a znaš da kaljeva imam stoga samo da se bacim na mješenje kruha:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurna sam da će se ovi kruščići odlično uklopiti u tvoju prekrasnu kuhinju

      Izbriši
  22. this is so pretty! i love the presentation

    OdgovoriIzbriši
  23. Odlično izgleda, a posebno ovako u teglicama. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  24. Joj Tamarice ovo ti je predivno, a sto kaže Dilajla i kruh je vrhunski!

    OdgovoriIzbriši
  25. Ovo je genijalno!!! :) E, obavezno moram probati, mnogo dobro izgleda! :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Hello Tamara :)

    Must say first that I loved the new look of your blog, it's really beautiful and elegant !

    The bread is fantastic, enjoyed a lot the fact that you present it in vases, really nice !
    Seems really soft and delicious ! :)

    Have a nice week !

    Isabel

    OdgovoriIzbriši
  27. Kruh u teglici, divna ideja! Kruhići izgledaju odlično, baš po mom ukusu :) Jamiea gledam redovno, simpatičan mi je, mada mislim da još nijedan njegov recept nisam isprobala, ni sama ne znam zašto... Novi izgled bloga mi je odličan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko god mi J. Oliver bio drag i zanimljiv, nisam isprobala puno njegovih recepata

      Izbriši
  28. I love the presentation in the vase. Very good.

    OdgovoriIzbriši
  29. Ovaj kruh je super, a izdanje u teglicama je posebno lijepo i atraktivno. Probala sam prije par godina ovako ispeći kruh, ali mi nije iz prve uspio, ne znam sada razlog ali kako si napisala da ovdje ide oštro brašno možda je baš u brašnu bila fora. Ne znam, isprobati ću i po tvome receptu, baš mi krasno izgleda !
    I sviđa mi se novi izgleda bloga, pravo osvježenje !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A vidiš, ja sam baš zbog oštrog brašna mislila da možda neće uspjeti. Nadam se da ćeš ovoga puta uspjeti.

      Izbriši
  30. imam tu kuharicu i pravila sam taj kruh, odliča je! :)
    krasan je i u tvojoj izvedbi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Primamljiv je zbog pečenja u vazama za cvijeće, a osvaja i okusom

      Izbriši
  31. Hi Tamara, Wow, this looks sooo beautiful and it sounds delicious too, thanks for sharing :)

    OdgovoriIzbriši
  32. U ovaj tvoj hlebčić sam se zaljubila od kada sam ga videla na pinterestu. Stvarno je divan, a ideja za pečenje u saksijicama je fantastična. Jamia volim, volim njegovu veštinu i lakoću pripreme, mada su mi neki njegovi recepti malo previše začinjeni za moj ukus. Pravila sam njegovu piri piri piletinu iz 30 minutes meals i bila mi je prekisela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da samo znaš koliko njegovih recepata sam zabilježila za isprobavanje, samo nikako da dođu na red. Imam na popisu i neke recepte iz 30 minutes meals

      Izbriši
  33. Ovo savrseno izgleda, bas zgodna ideja za neki proljetnu vrtnu zabavu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlična ideja, pa onda svaki gost dobije svoju vazicu s kruhom

      Izbriši
  34. Занимљиви рецепти, сјајне слике, веома личе укусан Медитеранска кухиња радимо у Шпанији. Позивам вас да посетите мој блог Шпаније, са традиционалним рецептима валентног стања.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Ове недеље "olla de alubias de Cofrentes" Да ли ћеш изгубити?

    У мом блогу ћете наћи преводиоца за ваш језик

    OdgovoriIzbriši