utorak, 19. svibnja 2020.

Bez glutena: Raspuknuti keksići s jabukama

Deserti s jabukama kod nas imaju kultni status. Drago mi je da tom popisu mogu dodati i ove mekane i mirisne kekse. Raispuknuti keksići isto imaju kultni status i to su mi najdraži keksi. Na blogu su već objavljeni recepti za klasične čokoladne te one s čokoladom i lješnjacima, a napravila sam i citrusne s limunom. Ovi današnji su posebni, jer u ustima ostaje okus pite od jabuka. 

Kekse sam napravila za međunarodni dan oboljelih od celijakije. Iako nemam dijagnozu celijakije, smatram da je 16.05. i moj datum. Moje se tijelo pobunilo protiv glutena prije četiri godine. Uh, što sam sve prošla u te četiri godine... Od bolnih crijeva i napuhnutog trbuha, preko upoznavanja bezglutenskog brašna, neuspješnih recepata i zapostavljenog bloga do suživota s ovim čudnim brašnom. Sve što sam znala otprije, morala sam zaboraviti i krenuti ispočetka, jer se bezglutensko brašno ponaša drugačije od pšeničnog. Sada je to postalo dio mene, kao da prije nije ni postojao gluten.



  • 1 jaje
  • 130 g šećera
  • 1 jabuka oguljena, očišćena i sitno naribana
  • 60 g rastopljenog maslaca
  • 280 g Schar Mix B brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • običan šećer i šećer u prahu za oblaganje kuglica
Izmiksajte jaje sa šećerom. Dodajte naribanu jabuku, maslac i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se smjesa ne poveže. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom pa miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Po potrebi dodajte još malo brašna (ovisi o veličini i sočnosti jabuke). Zdjelu pokrijte prijanjajućom folijom pa stavite u frižider na minimalno jedan sat da očvrsne (smjesa neći biti onako čvrsta kao za čoko raspuknutiće, ali se ne lijepi i kuglice se mogu lijepo formirati). U jedan tanjur stavite običan šećer, a u drugi prosijte šećer u prahu i dodajte mu malo cimeta. Napravite kuglice malo manje od veličine oraha. Uvaljajte ih u običan šećer, a zatim obilno u šećer u prahu i poslažite na lim obložen papirom za pečenje (razmak između kuglica neka bude 5 cm). Kuglice pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Tijekom pečenja kuglice će se spljoštiti, raširiti i raspucati. Pustite ih da odstoje par minuta na limu, a zatim ih prebacite na rešetku da se ohlade. Od ove količine sam dobila 30ak keksića.


1 komentar:

  1. Já fiz uma receita parecida mas sem maça, fiquei curiosa com estas.
    Ficaram lindas.
    Boa semana

    OdgovoriIzbriši