srijeda, 6. rujna 2017.

Bez glutena: Čokoladni kolač s tikvicama

Mada se tikvice mogu nabaviti tijekom cijele godine, nekako me baš rujan asocira na njih. Još uvijek je dovoljno toplo i nosimo kratke rukave, a opet sve nekako miriše na jesen. Pravo vrijeme za sočan čokolani kolač! Sve što vam je potrebno je jedna posuda i pjenjača. Glutensku verziju recepta pronađite ovdje.


  • 2 veća jaja
  • 60 g rastopljenog maslaca
  • 80 g meda
  • 250 g naribanih tikvica
  • 90 g kokosovog šećera
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 180 g bezglutenskog brašna
  • 40 g kakaa
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 70 g čoko kapljica (15 g odvojite za posip, ostatak ide u smjesu)
Pomiješajte jaja, maslac, med, šećer i pastu od vanilije. Dodajte naribane tikvice i sol. Posebno promiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Prosijte suhe sastojke i umiješajte ih u smjesu. Na kraju dodajte čoko kapljice. Smjesu rasporedite u duguljasti kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Pospite preostalim čoko kapljicama. Pecite otprilike sat vremena na 170°C (provjerite čačkalicom ako je pečeno).  Pustite da odstoji u kalupu 10 minuta, pa izvadite iz kalupa i ohladite na rešetki.

Broj komentara: 8:

  1. Nice that you used gluten free flour here for this chocolate cake. The use of zucchini must have added extra moisture the cake.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I have to use gluten free flour because I am on gluten free diet. I have published earlier gluten version of this recipe (sprinkled with chopped hazelnuts)

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Zdravi kolači su mi novost, ali mi se sviđa što su ukusni i ni ne primijeti se razlika u odnosu na one klasične

      Izbriši
  3. Nunca usei abobrinha em bolos mas tenho visto excelentes receitas.
    Esta é mais uma água em que o bolo me deixa com água na boca.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zucchini cakes are so moist and delicious, hope you will make it

      Izbriši