nedjelja, 23. kolovoza 2020.

Pasta od vanilije

Pitanje koje ste mi najčešće postavljali glasi - "što je pasta od vanilije i čime ju mogu zamijeniti". Konačno sam potrošila kupovnu pastu od vanilije pa je došlo vrijeme da napravim domaću i pokažem vam o čemu se radi. Pastu od vanilije možete zamijeniti istom količinom ekstrakta vanlije, ali ako mogu, uvijek rađe biram pastu. 


Mahunu vanilije možete iskoristiti na nekoliko načina. Prerežite ju na pola i sastružite sjemenke koje stavite direktno u kremu, npr. prilikom izrade slastičarske ili neke druge kreme. Iskorištene mahune vanilije nemojte baciti. Stavite ih u staklenku koju napunite šećerom i pustite da odstoji nekoliko dana. Mahuna će aromatizirati šećer i dobit ćete vanilija šećer. Svaki put kad iskoristite mahunu vanilije, samo ju dodajte u tu staklenku, a kad potrošite šećer, dodajte novi u već postojeće mahune. 

Ekstrakt vanilije možete napraviti tako da mahune vanilije prerežete na pola i stavite u bocu u koju dodajte votku. Nakon 6 tjedana ekstrakt je spreman za korištenje. Ekstrakt nisam nikad radila, ali uvijek imam bočicu kupovnog u kuhinjskom ormariću. Konačno dolazimo i do paste od vanilije pa evo recepta...


  • 8 - 10 mahuna vanilije
  • 150 g meda neutralnog mirisa (npr. bagremov)

Mahune vanilije prerežite na pola, sastružite sjemenke i stavite ih u staklenku u kojoj ćete čuvati pastu. Mahune prerežite na tri dijela, stavite u multipraktik i dodajte med pa pulsirajte dok se mahune ne usitne. Smjesu procijedite kroz sito i prebacite u staklenku. Dobro promiješajte kako bi se sjemenke pomiješale sa smjesom. Koristite po potrebi.


2 komentara:

  1. Ej, pa ovo je super! To ću na zimu napraviti, koncentriranije je od bilo čega...

    OdgovoriIzbriši