srijeda, 18. ožujka 2015.

Gost post - Kad on kuha i rižot s lignjama

Ovim postom zatvaram gostovanje tri mušketira koji su moj blog osvježili svojim ukusnim receptima. Darko je pripremio fantastičan burger, a Mile zapečene njoke koji griju dušu. Treći gost je specifičan. Njegove recepte niste mogli uočiti nigdje, jer je riječ o mojem osobnom kuharu - suprugu. Za razliku od svojih prethodnika, nije dobio slobodan izbor, već sam si za gostovanje naručila desert koji mi često priprema. Obaveze su nas spriječile da se taj recept realizira, a kako nisam željela predugo čekati, iz arhive fotki sam izvukla jednu koja prikazuje njegovo jelo. Lignje obožavam pripremljene na sve načine, a on malo manje. Ovaj rižot je kompromis, budući da ga podjednako volimo, a priprema ga isključivo on. Volim kad mi, po povratku s posla, već ispred ulaznih vrata zamiriše omiljeni rižot. 



  • 500 g očišćenih lignji narezanih na kolutiće
  • 1 manja kapula (sitno narezana)
  • 2 režnja češnjaka (sitno narezana)
  • 250 - 300 g riže za rižot (koristimo Arborio rižu)
  • 2 - 3 žlice maslinovog ulja
  • 100 ml bijelog vina
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 200 g  pelata
  • sol i svježe mljeveni papar
  • svježe ribani parmezan (za posipanje)
Na zagrijanom ulju popržite kapulu. Dodajte lignje i češnjak pa kratko prodinstajte. Zalijte vinom i pustite da kratko prokuha dok alkohol ne ispari. Dodajte pelate i rižu. Postupno podlijevajte vrućim temeljcem i kuhajte još 15ak minuta uz povremeno miješanje, dok riža ne bude skuhana al dente. Posolite i popaprite. Maknite s vatre, umiješajte komadić maslaca i pustite da odstoji 5 minuta. Prije posluživanja pospite svježe ribanim parmezanom.

21 komentar:

  1. jedno od mojih dražih jela, sljedeći put dolazim na ručak.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmm, savrsen rizot (mushki bolje pripremaju 'seafood')!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja skoro ništa iz mora ne pripremam, sve sam njemu prepustila

      Izbriši
  3. Cista desetka! Dacu recept mom muzu:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno! Nema veće sreće nego kad te muž dočeka sa gotovim ručkom :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasan rižoto! I ljubomorna sam jer moj suprug zna skuhati samo hrenovke :-/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imala sam tu sreću da je znao kuhati i prije nego smo se upoznali, pa bi bilo šteta ne iskoristiti taj potencijal :D

      Izbriši
  6. i mi volimo rižoto od liganja ... ja ne stavljam paradajz...sljedeći put ću sigurno staviti...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod nas je obavezan, jedino ponekad s kozicama napravi "na bijelo"

      Izbriši
  7. Drago mi je da ima još ljubitelja rižota od liganja, a tvoj suprug ga je odlično pripremio, sviđa mi se ova vaša verzija, isprobati ćemo ga i mi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Malo je falilo da ne objavimo recept na isti dan :) Meni je rižot zapravo krajnji izbor, najrađe bih frigane lignje ili punjene pečene u pećnici

      Izbriši
  8. This looks delicious!
    Thanks for this month's MBR also!

    OdgovoriIzbriši