ponedjeljak, 11. kolovoza 2014.

Slane princes krafne


Osim kupanja, koja vam je još asocijacija na ljeto? Meni su to fešte, roštiljanje i druženja na otvorenom. Za takva druženja je dobro imati provjeren recept koji se po potrebi može transformirati u slane i slatke zalogaje. Već dobro poznate (i savršene) princes krafne prilagodila sam ljetu. U ovom postu vam donosim slanu verziju, a za slatku ćete se morati strpiti do sljedećeg posta.



Tijesto
  • 250 ml jaja - odgovara količini 4 ili 5 jaja, ovisno o veličini (dozvoljena su odstupanja od ±20 ml)
  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • prstohvat soli
  • 1 žličica šećera
  • 150 g glatkog brašna
U posudu stavite vodu, ulje, sol i šećer pa stavite da zakuha. Maknite sa vatre i dodajte brašno. Miješajte kuhačom dok ne dobijete gusto i glatko tijesto. Pustite da se par minuta prohladi, pa postupno u 2-3 puta dodajte jaja i miješajte ili miksajte između svakog dodavanja, dok se ne dobije homogena smjesa, koja je gusta, ljepljiva i sjajna. Smjesu stavite u veću dresir vrećicu sa zvjezdastim ili okruglim nastavkom i na lim obložen papirom za pečenje istisnite 12 hrpica promjera 3 cm (za slane princes krafne), a od ostatka napravite manje loptice (za profiterole za slatki recept). Pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu. Tijesto je pečeno kad se dobro zarumeni i kad pukotine izgube svijetlo žutu boju.


Nadjev
  • 400 g krem sira
  • 180 g kiselog vrhnja
  • svježe mljeveni papar
  • 2-3 režnja češnjaka
  • začini po želji - ružmarin, majčina dušica, bosiljak, vlasac
  • sušeni pumidori (sitno sjeckani)
  • crne (ili zelene) masline narezane na kriškice
Pomiješajte krem sir i kiselo vrhnje. Po potrebi posolite (mada ja ne solim jer je krem sir već dosta slan) i popaprite. Dodajte sitno sjeckani češnjak, narezane sušene pumidore i začine. Ohlađene princes krafne prerežite na pola. Donju polovicu napunite kremom uz pomoć dresir vrećice. Na kremu poslažite masline i poklopite gornjom polovicom. Stavite u frižider na hlađenje, otprilike sat vremena. Nije dobro da ove princes krafne stoje predugo prije posluživanja, jer će se tijesto jako namočiti - idealno bi bilo nadjenuti ih sat vremena prije posluživanja. 

Broj komentara: 25:

  1. Vrlo smešno, ali mene miris sveže paprike podseća na leto :-) Znam da ih sada u snabdevenim radnjama ima i u januaru, ali kada ih pomirišem, meni se u glavi i sneg topi!
    Odlična ideja su ove slane krofnice!

    OdgovoriIzbriši
  2. They look perfect! I would love a couple of them now.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super izgledaju. Možda sam več zaboravio, kakav je okus princes krafna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Okus princes krafni se, u mom slučaju, teško zaboravlja

      Izbriši
  4. Divno je sto se moze puniti onime cime raspolazemo u frizideru, a krem sir mnogo bolje zvuci nego mayonez. Ljetni zalogaji!

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh kako bih sa zadovoljstvom jela ove slane krifnice. Pravila sam nešto slično za jedno slavlje i gosti su bili oduševljeni. Neka su vam prijatne:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Odgovori
    1. Misliš općenito ili za ove slane? Budići da sam radila i slanu i slatku varijantu, smanjila sam količinu šećera koja inače ide po receptu, ali on nimalo ne smeta slanom nadjevu, čak ga se ni ne osjeti

      Izbriši
    2. Da mislila sam na slanu verziju, imam povišen šećer pa bih izbegla šećer. Ja obično stavim permezan ali sad i njega izbegavam :-(

      Izbriši
    3. Naravno da može i bez šećera. Ja sam zapravo, u toj turi krenula raditi profiterole i onda mi je sinulo da bi mogla napraviti i malo slanih princezi za probu, ali da sam radila čisto slanu varijantu, vjerojatno bih u potpunosti izostavila šećer

      Izbriši
    4. Zadnji put kad sam ih pravila punila sam ih kozjim sirom i sušenim paradajzom. Bili su zbrisani sa tanjira! Slane rolate u zadnje vreme ljudi slabo jedu ma koji napravila princeze su odlična zamena!

      Izbriši
  7. Pravi koktel zalogajčići koji prvi nestanu sa tanjira.:)) p.s. čekamo (ne)strpljivo i slatku varijantu.:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Obzirom da mi su mi princes krofne jedni od omiljenih slatkisa, valjalo bi probati i ove slane :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je bilo malo čudno na prvu, jer me oblik podsjeća na slatke, a unutra je slani nadjev

      Izbriši
  9. Princezice su mi oduvijek omiljene, bilo slatke ili slane, ipak s naglaskom na slatke :)

    OdgovoriIzbriši