ponedjeljak, 18. kolovoza 2014.

Profiterole s preljevom od malina


Jedan recept, dva jela - predjelo i desert. U prethodnom postu možete pročitati kako napraviti predjelo, odnosno slane princes krafne, a danas nastavljam s receptom za ostatak tijesta, od kojih sam napravila profiterole. Uobičajeno je da se profiterole pune slatkim vrhnjem i preljevaju čokoladom, a meni je nadjev s mascarponeom finiji (mogla bi čak poslužiti i smjesa za frozen yogurt), uz kojeg odlično paše voćni preljev.



Tijesto
  • 250 ml jaja - odgovara količini 4 ili 5 jaja, ovisno o veličini (dozvoljena su odstupanja od ±20 ml)
  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • prstohvat soli
  • 1 žličica šećera
  • 150 g glatkog brašna
U posudu stavite vodu, ulje, sol i šećer pa stavite da zakuha. Maknite sa vatre i dodajte brašno. Miješajte kuhačom dok ne dobijete gusto i glatko tijesto. Pustite da se par minuta prohladi, pa postupno u 2-3 puta dodajte jaja i miješajte ili miksajte između svakog dodavanja, dok se ne dobije homogena smjesa, koja je gusta, ljepljiva i sjajna. Smjesu stavite u veću dresir vrećicu sa zvjezdastim ili okruglim nastavkom i na lim obložen papirom za pečenje istisnite 12 hrpica promjera 3 cm (za slane princes krafne), a od ostatka napravite manje loptice (za profiterole za slatki recept). Pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu. Tijesto je pečeno kad se dobro zarumeni i kad pukotine izgube svijetlo žutu boju.


Nadjev
  • 250 g mascarponea
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • nekoliko žlica vanilija šećera (prema ukusu)
Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag. Dodajte mascarpone i kratko miksajte, tek toliko da se sastojci povežu. Ohlađene loptice od tjesta punite nadjevom uz pomoć slastičarske šprice (kao što se pune krafne). Rupica kroz koju će se napuniti nadjev se jednostavno probija vrhom šprice, a možete ju napraviti na dnu ili sa strane (moj odabir je sa strane). Ispunite cijelu lopticu - osjetit ćete otpor kad je loptica puna. Stavite u frižider na hlađenje.

Umak
  • 200 g malina (smrznute maline odlediti prije upotrebe)
  • nekoliko žlica šećera (prema ukusu)
Na laganoj vatri prokuhajte maline sa šećerom dok ne puste tekućinu. Propasirate smjesu kroz gusto sito (da ostranite koštice) pa vratite na laganu vatru i kuhajte do željene gustoće. Ohlađeni umak prelijte prije posluživanja ohlađenih profiterola.

Broj komentara: 19:

  1. Jako volim, ali bilo što od kuhanog tijesta za mene je nedostižno. Možda se jednom odlučim, za sada mogu samo ovako gledati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Otkad radim po Majinom receptu, kuhano tijesto nije nikakav problem - uvijek savršeno uspije

      Izbriši
  2. Atraktivno izgledaju u svim verzijama, jedina mana je sto (ako napunjene stoje) ozilave. Ne znam kako se ponasaju u zamrzivacu? Meni je ipak ova slatka verzija malkice draza!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moja obitelj je jako loše mjerilo za stajanje kolača ili zamrzavanje istih, kod nas sve "nestane" u manje od jednog dana. Ako kolač ostane za drugi dan, to znači da nije baš nešto

      Izbriši
  3. Ajme, ajme, ovo izgleda predivno! Tak bih ju sad zagrizla...mmmmmm

    OdgovoriIzbriši
  4. Adoro e na verdade nunca fiz.
    Esses ficaram tão lindos e tem o recheio que eu mais gosto
    Apetece mesmo comer...
    Boa semana
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  5. Super su! Baš volim profiterole, ova mascarpone krema je fina a i preljev se odlično uklopio :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obožavam kreme s mascarponeom pa se jednostavno nametnula za nadjev

      Izbriši
  6. I ja sam jih nekad volio, ali samo svježe. Tvoje izgledaju fantastično.

    OdgovoriIzbriši
  7. Profiterole su jedna od poslastica koje sam medju poslednjima naučila d apravim.Mislila sam da ej to jako teško ali kad se pridržavaš mera imaš obr emišiće i mutiš dovoljno budu sasvijm solidne.Ja ih inače smrznem nenapunjene i dobro dodju u nekim prilikama.Ovetvoje ovako punjene pa još malina divno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Htjela sam mali odmak od klasike, a ovo i je najdraža kombinacija

      Izbriši
  8. Profiterole su mi jako drage i dugo sam se pripremala da ih napravim, a kada sam probila led zaključila sam da uz pravi recept za tijesto zapravo postaju jednostavan kolač. Sviđaju mi se slana i slatka verzija, ipak biram ovu slatku, uključivši i umak koji je ovdje savršeno sve upotpunio !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako izuzmemo vrijeme pečenja, ovo je i brz desert, a dok se tijesto peče, može se obaviti neki drugi kućanski posao

      Izbriši