ponedjeljak, 21. srpnja 2014.

Mousse torta bez pečenja


Vjerojatno sam jedna od rijetkih kojoj nije problem po ljeti upaliti pećnicu i u njoj ispeći ručak ili neki desert. Dok svi potežu za receptima bez pečenja, ja pečem na veliko. I onda se dogodi da ugledam fotku  koja mi se nekoliko dana vrzmala u mislima. Recept mi je poslužio kao inspiracija, ali sam se držala pravila da se kolač ne peče (mada mislim da bi se mousse odlično uklopio i s prhkim tijestom, što ću svakako isprobati).




  • 200 g digestive keksa (bez glutena)
  • 90 g rastopljenog maslaca
  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g mliječne čokolade
  • 40 g šećera
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • za dekoraciju - tučeno slatko vrhnje, strugotine čokolade, bobičasto voće

Kekse razlomite na manje komade, stavite ih u plastičnu vrećicu i pređite preko njih nekoliko puta valjkom za tijesto, dok se u potpunosti ne razmrve. Rastopljeni maslac umiješajte u smrvljene kekse. Na tanjur za serviranje stavite obruč za tortu promjera 22 cm (obložite ga papirom za pečenje). Mješavinu keksa i maslaca stavite na dno tanjura i utisnite. Stavite u frižider i pripremite kremu. Tamnu i mliječnu čokoladu narežite na komadiće. 200 ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja pa prelijte preko narezane čokolade. Pustite da odstoji jednu minutu, a zatim miješajte dok se smjesa ne ujednači. Kad se smjesa ohladi na sobnu temperaturu, izmiksajte preostalo slatko vrhnje (200 ml) sa šećerom i u nekoliko navrata dodajte u čokoladnu mješavinu. Dodajte i ekstrakt vanilije. Smjesu rasporedite na podlogu od keksa. Stavite u frižider preko noći ili minimalno 4 sata (moja je bila u frižideru 5 sati, a što duže stoji, sve je ukusnija tako da se isplati držati preko noći u frižideru). Prije posluživanja dekorirajte tučenim slatkim vrhnjem i voćem po želji.


Za kraj objavljujem rezultate darivanja. Ukupno je bilo 14 prijava, a prijavili su se:
  1. Anita Harapin
  2. Gaga Grne
  3. Happiness is Homemade
  4. Sneško
  5. Tanjica 011
  6. Sanja Domaćica
  7. Sashkonela
  8. Alba
  9. DB
  10. Vesna Nesic
  11. Emina Hlobik
  12. Andrea
  13. Suzana Sainovic
  14. Jaca Petkovic

Prvo izvlačenje (kalup za sladoled + 50 drvenih štapića)



Drugo izvlačenje (100 drvenih štapića)



Random.org je odlučio kako kalup za sladoled i 50 drvenih štapića osvaja Anita Harapin, dok 100 drvenih štapića dobiva Gaga Grne. Molim cure da mi jave svoju adresu kako bi im čim prije mogla poslati pošiljku.

32 komentara:

  1. Obozavam ovakve tortice bez pecenja. Slike su prekrasne :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovakva torta je zaista jednostavna ali odlična. I ja sam je več radio.
    I čestitke dobitnicama ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moram isprobati i sa prhkim tijestom, nadam se čim prije

      Izbriši
  3. Divna torta. Meni je ovih dana najveći problem kako sve strpati u frižider jer vani ne može stajati apsolutno niša. Zato izbjegavam torte i kremaste kolače jer jednostavno nemam mjesto za njih u frižideru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Po pitanju frižidera malo kalkuliram, ako imam lubenicu u njemu, onda nema kolača koji moraju biti u frižideru

      Izbriši
  4. torta je divna, čestitke dobitnicama!

    OdgovoriIzbriši
  5. Cestitke dobitnicima! Torta mi je odlicna, posebno sto se ne pece. Prelijepo izgleda sa ovim ukrasima na vrhu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlična ideja.sigurno je torta vrlo kremasta.I čestitke nagradjenima!

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličan recept, baš po mome ukusu, vrijedi probati :)
    Čestitke dobitnicima :)

    OdgovoriIzbriši
  8. I ja sam jedna od rijetkih koji ne gase štednjak i pećnicu tijekom ljeta. Sviđa mi se mousse, ali ne volim te keksaste podloge bez pečenja. Probala sam jesti te kolače bez pečenja i obaviti ručak bez paljenja štednjaka s kako u nekom receptu piše "predivnomn, laganom, ljetnom salaticom", kod nas je problem što mi od toga nismo siti. Mi ljeti sve pečemo i kuhamo, i više nego zimi. Obično recepte "bez kuhanja" niti ne gledam, prije koju godinu sam u smeće frknula neku knjižicu koja je bila u novinama i koja je obečavala fantatsične ljetne recepte bez upotrebe pećnice - nisam ju ni prolistala, čim u naslovu piše "bez pećnice/štednjaka" gubim svaki interes. A moje prijeteljice poludjele su za tom knjižicom, jedna me pitala kako ju nemam i iskreno sam rekla da sam ju zbog nezainteresiranosti bez listanja bacila u smeće, što je njoj bilo nepojmljivo. Imala sam prilike probati njihove interpretacije takvih recepata "bez pećnice" - nije to za mene.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije ni meni ova podloga najsretnije rješenje i draža mi je pečena, ali nakon što je "prespavala" u frižideru bila je sve bolja i bolja. Inače, ni mi ne možemo preživjeti samo na salati :)

      Izbriši
  9. meni isto tako nije problem upaliti pećnicu a čini mi se kako još i nije baš tako strašno vruće...ja sam još uvijek u čarapama, čak i spavam u njima :)
    ali, torta je prva liga i isto mi je problem mjesto u frižideru..naročito kada dečki dođu...onda kipi u njemu...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma ova se tortica lako može strpati u frižider, nije visoka a ni ne mora biti na stalku.

      Izbriši
  10. baš si me zaintrigirala ovim raw receptom, jako mi se sviđa

    OdgovoriIzbriši
  11. Odgovori
    1. Pravi desert za ljetovanje, pogotovo ako je riječ o iznajmljenom apartmanu pa ne znaš kako je kuhinja opremljena

      Izbriši
  12. Thiz torta look abdolutely beautiful!
    I love the pictures:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Kod mene pećnica radi bilo da je zima ili ljeto i o tome zapravo ne razmišljam kada me privuče dobar recept, a ovaj me definitivno privukao, iako bi možda bolja bila prhka podloga sviđa mi se i ova sa keksima. I tortica mi jako lijepo izgleda ! Čestitke dobitnicama darivanja !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod prve kriškice (znači nakon 5 sati u frižideru) mi podloga s keksima nije pasala uz mousse. Ali nakon noćenja u frižideru, sasvim druga priča i drugi okus. Mada će ovaj recept dobiti i prhku verziju, sigurno ću ga još koji put napraviti i s keksima.

      Izbriši
  14. Torta savrsena; mislim da je kombinacija tamne i mlijecne cokolade najbolja - niti pregorko niti preslatko.
    Za vrijeme ljetnih (extremnih) vrucina u Australiji ne ukljucujem rernu; salate su tad' rjesenje (kad kazem salate mislim na pasta salate, ili sa pecenim mesom, sirom, jajima - sasvim zadovoljavajuce).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj omjer tamne i mliječne čokolade mi odgovara (više volim tamnu), a moglo bi se staviti i pola - pola

      Izbriši
  15. Prefino izgleda. Dodala sam te na gfc da mogu češće ovdje zaviriti. Super blog.

    OdgovoriIzbriši
  16. Izgleda mi divno, stavljam na popis ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još samo da se vrati ljeto pa će recepti bez pečenja imati smisla

      Izbriši
  17. Bilo ljeto ili zima, pečem jer moram obitelji poslužiti nekakav ručak. Teže mi je sjesti i napisati post i srediti fotke. Slatke su ti slike, dekoracija mi se jako sviđa!

    OdgovoriIzbriši
  18. Ja sam jedna od onih koji teško podnose ljetne vručine i malo manje spremam neka jela kojima treba vremena i slično no istina, trebamo jesti i ručak se mora pripremiti tako da svejedno gotovo svakodnevno nešto pripremam. Krasan mi je i ovaj tvoj recept a bome divno izgleda i desert s fotke koja te inspirirala, nadam se da ću imati priliku oboje probati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurno će ti se svidjeti, a zbog načina pripreme je idealna za ljetne vrućine

      Izbriši