ponedjeljak, 26. svibnja 2014.

Orehnjača (orehova potica)

Kad bi me pitali koji desert mi zadaje najviše muke - k'o iz topa bih odgovorila orehnjača. Koliko god puta sam napravila orehnjaču, toliko sam i recepata isprobala. Dakle, svaka nova orehnjača, novi recept. Zašto? Jer to nije to - nedovoljno slatka, suha,... Iznimka je recept za poveticu, koju sam napravila već nekoliko puta, a sočnost daju ribane jabuke. Nedavno sam u Sloveniji dobila recept za nagrađivanu orehovu poticu i mogu reći da je to ono što već godinama tražim - ukusna i sočna. Konačno recept za orehnjaču koji želim podijeliti s vama. 



Tijesto
  • 1 kg glatkog brašna
  • 40 g svježeg kvasca (1 kockica)
  • prstohvat soli
  • 6 žlica šećera 
  • 1 jaje
  • 4 žumanjka
  • 50 ml ulja
  • 120 g otopljenog maslaca
  • 500 ml mlakog mlijeka
Kvasac razmrvite u 50 ml mlake vode. Dodajte žličicu šećera i žličicu brašna i pustite da se kvasac digne. U posudi samostojećeg miksera pomiješajte prosijano brašno sa šećerom i soli. Napravite udubinu u sredini u koju dodajte jaje i žumanjke, ulje, otopljeni ohlađeni maslac i mlako mlijeko. Dodajte dignuti kvasac i uz pomoć miksera zamijesite tijesto. Tijesto stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se digne. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Nadjev
  •  750 g mljevenih oraha
  • 150 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 300 - 400 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 250 g otopljenog maslaca
  • rum (prema ukusu)
  • 50 - 100 ml slatkog vrhnja (količina slatkog vrhnja ovisi o tome koliko je gusta smjesa prije njegovog dodavanja)
Izmiksajte jaja, dodajte šećer i vanilija šećer i miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetla. Dodajte otopljeni ohlađeni maslac i rum pa kratko izmiksajte. Orahe prelijte s kipućim mlijekom i promiješajte. Dodajte orahe u mješavinu s jajima i dobro izmiješajte. Polako počnite dodavati slatko vrhnje - količinu treba procijeniti prema gustoći smjese - slatko vrhnje treba malo razrijediti smjesu, ali ona ne smije biti tekuća već čvrsta).

Tijesto podijelite na četiri dijela i razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Svaki premažite nadjevom, zamotajte, prebacite u  lim obložen papirom za pečenje i izbockajte površinu vilicom. Pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se orehnjače dignu (otprilike pola sata). Pecite 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C (drvenim štapićem provjerite ako je pečeno). Ohladite na rešetki. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.


Ukoliko prepolovite količinu nadjeva za orehnjaču, ostat će vam polovica tijesta za makovnjaču, a za nadjev je potrebno
  • 350 ml mlijeka
  • 120 g šećera
  • 25 g maslaca
  • 250 g mljevenog maka
  • nekoliko žlica slatkog vrhnja
U manju posudu stavite mlijeko, šećer i maslac pa zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, dodajte mak, promiješajte i vratite na laganu vatru te kuhajte uz miješanje par minuta, dok se smjesa ne zgusne. Pustite da se ohladi pa dodajte nekoliko žlica slatkog vrhnja (pazeći da smjesa ostane čvrsta)

42 komentara:

  1. I ja sam probala puno recepata ali još nisam probnašla onaj savršen. Moram isprobati ovaj tvoj, možda on bude taj!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da će te oduševiti kao što je i mene

      Izbriši
  2. krasne su obje, i ja imam "problema" s orehnjačom pa ću ovu tvoju rado isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tamara what really beautiful cake I love this!
    Are poppy seed inside I will translate this recipe charming!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja mislim da sam sada pronašla onaj idealni recept,inače moj problem je kod orehnjače ili makovnjače što mi se uvijek prilikom pečenja odvoji gornja kora i to uopće ne bude lijepo prilikom serviranja,jer je bukvalno odvojen dio kore od donjeg dijela i ostane velika praznina..vidim da kod tebe to nije bio slučaj,stoga probam ju prvom prilikom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da to ima veze s načinom motanja (treba čvrsto motati) i temperaturom pečenja (bolje je da se peče na nižoj temperaturi), a svakako je dobro izbockati vilicom po vrhu - sad vidim da sam to zaboravila napisati pa idem dopuniti

      Izbriši
  5. hvala za ovaj recept! krasna je i stvarno sočno izgleda

    OdgovoriIzbriši
  6. Super su, ja se nisam još ni usudila napraviti...

    OdgovoriIzbriši
  7. Pefektno izgledaju obe. Mogao bi po komad svake :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlična je! Uskoro orasi ovde.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, mi još trošimo zalihe od prošle godine

      Izbriši
  9. Eh... Imala sam jedan recept otprije 10-ak godina iz Slobodne Dalmacije, a naslov je bio "najbolji recept za orahnjaču" i bio je. Godinama se taj novinski isječak vukao po našim hrpicama s receptima i prije par godina jednostavno je nestao. Nisam našla ništa ni približno dobro toj orahnjači.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obično prepišem recepte iz novina, baš zato da se ne zagube

      Izbriši
  10. Ne znam koju bih prije - obozavam obje; i ja sam trazila perfektan recept izvjesno vrijeme.

    OdgovoriIzbriši
  11. Super su ispale obe. Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  12. Probaću ovu tvoju jer sam i ja kao ti - nikad nisam u potpunosti zadovoljna. Uglavnom mi budu suve bez obzira na količinu oraha.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćeš biti zadovoljna, ova stvarno nije suha

      Izbriši
  13. Divno izgledaju oba kolacica, moram priznati da mi je ipak za mrvicu draza makovnjaca... nas dve bismo se lako dogovorile kako da podelimo kolacice.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hmmmm, s obzirom da si rekla da ti je makovnjača draža, podjela bi bila teška jer ju i ja obožavam :)

      Izbriši
  14. Ovaj recept bi stvarno mogao biti "ono pravo". Isto nisam bila zadovoljna s dosadašnjim, pa orehnjaču uglavnom radim od prhkog tijesta sa sirom,
    Jako volim mak, ali cijelu vječnost nisam radila ništa od njega. Još od kad u dućanima više nemaju mlinac za mak.
    Kako da ga sameljem? Imam doma jedino mlinac za kavu, ali on ima malo prostora i u njemu po potrebi meljem zobene pahuljice, lanene sjemenke i šećer. Sad sam baš poželjela pravu makovnjaču!

    OdgovoriIzbriši
  15. Hello Tamara,

    Wonderful "cake" full of ingredients that I enjoy a lot (I love nuts) and it's beautiful !

    Cheers,

    OdgovoriIzbriši
  16. Davno sam dobila jako dobar recept od svoje prijateljice Sanje pa ju i nazivam Sanjinom orehnjačom ali tvojoj su me privukle ove fine rupice u tijestu baš izgleda sočna i fina, a možda ja sad imam i Tamarinu orehnjaču, lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Recept sam dobila od Stanke i već sam razmišljala da post nazovem Stankina orehnjača

      Izbriši
  17. Ovo je Orehnjača baš po mom ukusu, inače jako volim kada su ovako bogatije nadjevom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim kad je dizano tijesto tanko i često pretjeram s valjanjem, ali ovaj put sam se uspjela zaustaviti na vrijeme :D

      Izbriši
  18. Ovo je nešto za mene, divno izgleda ;)

    OdgovoriIzbriši
  19. Obje izgledaju super, a kak ja ipak više volim orehnjaču prvo bi nju probala. Jel ostao još koji komadić? :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Orehnjaču i makovnjaču uvijek mogu pojesti, iako se blago priklanjam maku moram priznati da mi ova orehnjača kod tebe tako dobro izgleda da bih je ipak prvu isprobala !

    OdgovoriIzbriši