subota, 16. ožujka 2013.

Pork pies i priča iz Engleske


Kao što sam vam obećala u prethodnom postu, slijedi priča koja pojašnjava zašto smo Englesku doživjeli kao neki drugi svijet. Ljudi su potpuno neopterećeni izgledom i odijevanjem, što je nama bilo čudno prvih dan-dva. Netko šeće u kratkim rukavima, do njega je druga osoba potpuno zabundana, cure nose balerinke bez ikakvih čarapa,... Zamislite samo kako bi takvo odijevanje prošlo kod nas, svi bi se čudili, okretali i komentirali. Ali za razliku od nas, tamo se nitko ne okreće niti ne komentira kako su drugi obučeni.


Red vlada na svim mjestima. Budući da smo imali let iz Italije, pri dolasku aviona je bilo lako prepoznati tko je iz Italije, a tko iz Engleske. Englezi su stali u red i jedan po jedan krenuli prema avionu, dok su Talijani nahrupili (a moram priznati i mi). Redovi su u Engleskoj uobičajeni kada se čeka prijevoz. Isto tako, kod posjeta restoranu se pričeka na ulazu da djelatnik restorana dođe do vas i odvede vas za slobodan stol. U trgovačkom centru sam tražila neku namirnicu i pitala sam djelatnika gdje se nalazi to i to. On je ostavio svoje trenutno zaduženje (slagao je neke proizvode na policu) i odveo me do police na kojoj se nalazio traženi proizvod. Prisjetite se samo kako se kod nas ponašaju kada ih pitate gdje se nalazi neki proizvod.


Veći dio našeg boravka proveli smo na sjeveru Engleske. Osim čarobne atmosfere koju je stvorio snijeg i time obogatio predbožićni ugođaj, najviše su me fascinirale kuće i njihova ljepota. Dosta kuća je bilo na prodaju i saznali smo da se oni, za razliku od nas, ne vezuju za nekretnine te je promjena kuće, kao i mjesta boravka sasvim uobičajena. 

Ljudi su iznimno druželjubivi i moguće je pročavrljati s potpunim neznancem, bilo na ulici ili u trgovini. Bilo nam je simpatično kada je jedna gospođa, dok smo šetali mjestom, zaustavila svoj džip i otvorila prozor da bi nam zaželjela sretan Božić. 


Nakon Božića se u susjednom mjestu održava lov na lisice. Kako je pao snijeg, zbog sigurnosti konja lov nije održan, ali su lovci svejedno došli u mjesto pozdraviti ljude koji su se okupili da ih isprate. Imala sam se priliku već ranije susresti s konjima u živo, ali niti jedan konj kojeg sam do sada vidjela nije se mogao usporediti s ovim konjima. Ovo su bili gospodski konji, uistinu plemenite životinje. 


Uz konje su došli i lovački psi. Psi su nestrpljivo čekali naredbe svog gospodara, a u međuvremenu su veselo trčkarali među okupljenim mnoštvom. 


Posjet Old Traffordu, stadionu Manchester Uniteda, bio je nezaboravno iskustvo. Razgled traje 90 minuta, a počinje u svojevrsnom muzeju, u kojem se drže svi osvojeni trofeji, stari dresovi, kopačke i mnoštvo fotografija. Nakon toga slijedi razgled samog stadiona uz vodiča - od tribina, preko travnjaka i klupa za rezervne igrače, do svlačione domaćeg tima. Dok smo bili u svlačioni, vodič nam je ispričao kako igrači Manchestera provode poluvrijeme - jedu jaffa kekse.


Nogometnu priču smo zaokružili odlaskom na nogometnu utakmicu Newcastle - Manchester City. Sjedili smo na udaljenosti od samo nekoliko redova od travnjaka, a stadion St James' Park je bio prepun (oko 52.000 posjetitelja). Jedinstven doživljaj!


Za kraj ću vam predstaviti pravi muški recept. To je recept za pork pie. Moram priznati da nisam probala ovu tradicionalnu britansku pitu od svinjetine, ali supruga su oduševile i zato sam ih i doma napravila. U mnoštvu recepata, odlučila sam se prilagoditi recept Lorraine Pascale iz njezine kuharice Baking made easy.

Tijesto
  • 430 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 žumanjak
  • 80 g maslaca
  • 100 g masti
  • 180 ml vode
  • 1 razmućeno jaje za premazivanje
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i papar. Napravite udubinu u sredini u koju stavite žumanjak. Maslac, mast i vodu stavite u manju posudu i zagrijavajte na laganoj vatri dok se masnoća ne otopi (važno je da voda ne provrije prije nego se masnoća otopi). Tekućinu ulijte u udubinu i zamijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na pola sata, a za to vrijeme pripremite nadjev.


Nadjev
  • 3 tanke kriške pancete
  • 300 g svinjskog lungića
  • 1/2 vezice mladog luka
  • 1 zrno češnjaka
  • 1 žlica sitno sjeckanog peršina
  • 2 žlice cidera
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
Sve sastojke pomiješajte u multipraktiku dok se ne usitne. Tijesto izvadite iz frižidera i 2/3 tijesta podijelite na 8 dijelova. Svaki dio rastanjite rukama tako da dobijete krug kojim možete obložiti udubinu kalupa za muffine. Tijesto dobro poravnajte uz rubove kalupa, te pustiti 5 mm više tijesto od ruba. Svaku udubinu ispunite nadjevom. Ostatak tijesta (1/3) podijelite na 8 dijelova i rastanjite rukama tako da dobijete poklopac za pite. Rubove pite i poklopca premažite razmućenim jajem i položite na vrh pite. Lagano pritisnite rubove da se spoje, a u sredini izrežite rupu kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja. Površinu premažite razmućenim jajetom i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok površina ne dobije lijepu boju. 


Broj komentara: 48:

  1. baš mi se sviđa ovaj muški recept!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. i mom muskom bi se svidio recept :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam doma dva muška i oba su na puna usta hvalila pitice

      Izbriši
  3. Baš mi je prijalo čitanje i gledanje ovog posta, a i pitice mi se čine jako fine ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. ¡Hola Tamara! Me ha gustado mucho tu entrada y receta de hoy son una delicia con amplio y bonito reportaje.
    Besos y feliz fin de semana.

    OdgovoriIzbriši
  5. lijepi post a pitice su stvarno za čistu desetku!

    OdgovoriIzbriši
  6. Bas sam uzivala u ovom tvom postu. Zanimljivi su mi detalji koje si primjetila kao na primjer oko oblacenja i usluge u trgovinama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti detalji su nas se posebno dojmili, tako nešto se ne može doživjeti kod nas

      Izbriši
  7. Stvarno sam potpuno uživala u ovom postu,mogla bih te čitati do besvjesti,slike su divno propratile cijelu priču,a ove slasne pitice su točka na i..savršeno vam je bilo!

    OdgovoriIzbriši
  8. super post, lijepo si sve opisala i meni je želja posjetiti jednom Englesku kao i mnoge druge zemlje, ali i ovako je zanimljivo, čitajući nečije impresije, preletjeti kroz neku zemlju...

    da i moram reći ja nemam loših iskustava kad upitam gdje se što nalazi, uvijek me upute bez prigovaranja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upute i mene, ono treći red desno, ali nikad me još nitko nije odveo do proizvoda koji sam tražila

      Izbriši
  9. eh najdraži su mi putopisni postovi, a engleska mi je još na listi želja. recept je krasan, voljela bi ovo isprobati

    OdgovoriIzbriši
  10. Kako mi se sviđa ova kučica na fotki :). Lepo i super receptič :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tamo su kuće prekrasne, a ova je bila najljepša od svih koje sam vidjela

      Izbriši
  11. Takav Božićni ugođaj najviše volim, nekako Englesku baš vežem uz najljepše Božićne bajke :)))
    Jako zgodan recept, uvijek sam za te mini pitice :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago što sam imala priliku posjetiti Englesku u blagdansko vrijeme

      Izbriši
  12. Hermosas fotos y tus mini pies están muy hermosos …Delicioso y bien hecho…abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  13. Lijepo opisan i (dozivljen) 'drugi svijet'...I meni su Anglosaksonci u Australiji ispocetka bili malo cudni, ali sam se brzo navikla i pocela cijeniti njihovu ekstremnu toleranciju.
    Pita - savrsen 'muski' primjerak!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nama nisu vjerovali kad smo pričali kako smo doživjeli Engleze, svi su uvijek mislili da su hladni i nekomunikativni, a kad tamo, možeš popričati s potpunim strancem

      Izbriši
  14. Vrlo lepe slicice i "razglednice" iz Engleske, volim da citam zanimljive postove sa putovanja, a mogu ti reci da i pitice opasno dobro izgledaju.:)))

    OdgovoriIzbriši
  15. Čitajući uvod dobio sam dojam kao da pišeš o sasvim nekom trećem planetu u pozitivnom smislu naravno. Premda se mi Balkanci ne možemo uopće uspoređivati s ostatkom drugih zemalja diljem Europe počevši samo od mentaliteta, a da ne pričam o drugim stvarima. Ljudi vani vode svoje živote bez ikakvih zamaranja i ograničenja i presuda o bilo kome, nisu opterećeni tko se kako odjenuo-što ima na sebi,kakve im je boje kosa,kakvu glazbu slušaju, jesu li istetovirani od glave do pete ili nisu, da li je crnac ili bijelac, koje je vjere, seksualnog opredjeljenja i sl, ne zamaraju se tuđim životima, niti podcjenjuju jedne druge. Ako i ima toga vani, vjerojatno nije u tolikoj količini kao što je to kod nas nažalost. Meni iskreno jako smeta kada bilo tko koga osudi, a da nije upoznao osobu, jer na to nitko nema pravo, treba početi od sebe i gledati kako od sebe napraviti što bolju i "kvalitetniju" osobu koja će imati široki svjetonazor i osoba koja neće imati predrasude, ili u krajnjem slučaju ukoliko se pojedinci ne mogu nositi s time da je netko drugačiji od njih neka se radije maknu od takvih ljudi jer nema smisla praviti tenzije i probleme. Život je prekratak da bi se zamarali s tuđim životima i te iste vodili. Mislim da to uvijek kreće od kućnog odgoja i od sredine u kojima ljudi žive. Pite izgledaju odlično, no ja ne bih ubacio svinjski lungić(file),iz razloga jer je to najkvalitetniji dio kod svinjetine, koji se može nazvati kao i "svinjski biftek", kao što je kod govedine i junetine. Termički se također obrađuje kao goveđi biftek rare, medium i well done i vrlo je osjetljivo meso, bez obzira da li je u receptu izvorno svinjski lungić ili nije. ;) Nemoj me krivo shvatiti, no to je moje stručno mišljenje, ništa negativno nisam mislio pod tim, a kada je hrana u pitanju onda volim filozofirati jer se time bavim, no sve je u redu dok je takva filozofija "zdrava".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da može i neki drugi dio mesa. S obzirom da su degustatori jako zadovoljni okusom, neću ništa mijenjati po pitanju recepta i dijelova svinjetine.

      Što se osvrta na "treći planet" tiče, slažem se s tobom, to je upravo to, balkanski mentalitet. Zato mi se sviđa upoznavati različite zemlje i njihovu svakodnevnicu.

      Izbriši
  16. As tarteletes ficaram lindas e com esses ingredientes tem que estar uma maravilha.
    Não conheço Inglaterra mas gostaria de lá ir um dia.
    Gostei das fotos.
    Bom domingo
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  17. Da imaš pravo što se tiče njihovog odijevanja ali par dana tamo i više i ne primjećuješ te stvari.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo tako, dva dana su bila dosta da prestanemo primjećivati ljude u kratkim rukavima usred zime.

      Izbriši
  18. Tamara,

    Your photos are sp beautiful, I loved them !
    Also I loved your mini-pies, so lovely, so inviting...

    Have a noce week ! :)

    Isabel

    OdgovoriIzbriši
  19. Uživala sam čitajući ovaj post, fotke su super, a recept moram pod hitno isprobati;).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćeš te oduševiti kao što su oduševile moje ukućane

      Izbriši
  20. Ah drugi svijet, druga kultura, to se uči od rođenja. Da ne govorim kad kod nas dođeš u dućan prodavačica te ni ne pogleda a kamoli da te pita ako ti treba što. Ove pitice su ti super, baš za neki piknik....

    OdgovoriIzbriši
  21. Na ovoj slici s lovačkim psima baš se osjeti pravi duh Engleske.
    Što se tiče naših prodavačica, nisu sve tako neljubazne, imam i pozitivnih iskustva, baš ovakva kao što si opisala sa njihovim.
    Nisam još probala pite sa svinjetinom, ne znam da li bi mi to pasalo, ali jako lijepo izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da postoje i pozitivna iskustva, ja ih još nisam imala

      Izbriši
  22. Odličan post i dojmovi , slično sam i ja promišljala pri prvom posjetu Londonu, a već nakon par dana nije mi ništa više bilo čudno i sve mi je bilo dobro:) Pitice su prave muške, ali niti mi žene ne bismo imale ništa protiv ovog dobrog zalogaja, jako lijepo si ih napravila !

    OdgovoriIzbriši