utorak, 3. svibnja 2011.

Kremšnite


Kada se u frižideru pojavi višak jaja, obavezno radim kremšnite. Vjerujem da većina ima neki svoj provjereni recept, ali ako spadate u onu manju skupinu koja još uvijek traži pravi recept, možda je ovo baš taj.


Kada radim kremšnite prava sam gotovanka - kupim već pečene kore za kremšnite PIK d.d. Rijeka. Uz gotove kore (u pakiranju su dva komada) ili lisnato tijesto, potrebno je
  • 6 žumanjaka
  • 3 bjelanjka
  • 1 šalica (400 ml) šećera
  • 2 paketića vanilija šećera
  • 1 šalica (400 ml) mlijeka
  • 1 šalica (400 ml) glatkog brašna
  • 1 litra mlijeka
  • 3 čašice slatkog vrhnja
  • 1 žlica šećera
  • 1 vanilija šećer
U veću posudi uliti litru mlijeka i staviti da zakuha. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i od tri bjelanjaka napraviti snijeg pa staviti u frižider. U posebnoj posudi izmiksati žumanjke, dodati šećer  i  vanilija šećer i miksati nekoliko minuta. Uliti šalicu mlijeka i miksati te postupno dodavati brašno.

Kad mlijeko zakuha, uliti pripremljenu smjesu i uz neprestano miješanje pjenjačom (neki koriste mikser) kuhati dok se krema ne zgusne. To otprilike traje par minuta, ne više od pet minuta. Pustiti da se krema malo ohladi i za to vrijeme pripremiti donju koru, koju je potrebno izrezati prema veličini lima za kolače (moj ima dimenzije 38 x 22 cm) i položiti u lim. Gornu koru isto izrežite prema veličini lima i odmah narežite na kvadrate (za moju veličinu lima dobije se 15 komada).

Nakon što ste izrezali kore, taman se krema malo ohladila pa u nju dobro umiješajte snijeg od bjelanjaka, prelijte po donjoj kori i pustite da se dobro ohladi. Kada se krema potpuno ohladila, napravite šlag od slatkog vrhnja, žlice šećera i 1 vanilija šećera pa premažite po kremi. Na šlag stavite gornju koru narezanu na kvadrate i stavite u frižider na par sati ili preko noći.


Broj komentara: 10:

  1. Dugo sam arzmisljala da li da se ukljucim i ovde ne zato sto ne verujem da pravis izvrsne kolace , sto svakako potvrdjuje i ova kremsnita nego zato sto sve vise padam u iskusenje da ih pravim i jedem;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nadam se da nećeš odoljeti iskušenju i da ćeš jednog dana barem nešto isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Moram da priznam da od svih krempita iz domaće radinosti koje sam dosad videla na internetu, ove tvoje najviše liče na one poslastičarske. Svaka čast. Ako se budem odlučila da pravim (a moraću, jer mi je muž veliki obožavalac) svakako ću koristiti tvoj recept.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kremšnite jako volim, ali obično ih jedem kad sam u gostima, sama ih (još) nisam pravila. Ovaj recept bilježim :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala cure! Nadam se da će vam se osim izgleda i okus svidjeti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Stvarno su bas bas prave!Probacu obavezno iako ja volim sve vrste krempita :)

    OdgovoriIzbriši