subota, 22. veljače 2020.

Bez glutena: Pita od jabuka

Mislim da je pita od jabuka recept koji na mom blogu ima kultni status. Kolekciji recepata za pitu od jabuka sad se konačno pridružio i recept za bezglutensku pitu. Iako sam ju već više puta radila otkako ne jedem gluten, nikako da objavim recept. Konačno ispravljam taj propust.


Tijesto
  • 350 g Schar mix B brašna pomiješanog sa 5 g praška za pecivo
  • 200 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja (vrhom pune)
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte šećer, jaja i kiselo vrhnje pa zamijesite prho tijesto. Tijesto spljoštite u disk i zamotajte u prijanjajuću foliju pa stavite u frižider dok ne pripremite nadjev.
 
Nadjev
  • 5 većih jabuka
  • šećer i cimet prema ukusu
  • 2 žlice mljevenih lješnjaka (ili oraha)
Jabuke ogulite, očistite i uz pomoć gulilice narežite na tanke kriškice. Dodajte šećer i cimet prema ukusu.

 
Tijesto izvadite iz frižidera. 2/3 tijesta razvaljajte na pobrašnjenom papiru za pečenje (ostatak tijesta vratite u frižider) i obložite kalup za pitu. U jabuke umiješajte mljevene lješnjake pa ih rasporedite na tijesto. Preostalo tijesto razvaljajte i narežite na trakice pa dekorativno postavite na nadjev u obliku mreže. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C, dok tijesto ne poprimi lijepu boju. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.
 


Broj komentara: 6: