subota, 31. kolovoza 2019.

Tart s orasima i smokvama


Kraj u kojem živim zove se Smokvarija. Nigdje nisam vidjela toliko stabala smokve kao ovdje. Svako dvorište ima ih nekoliko. Kraj jedne smokve u mom dvorištu nalazi se orah. Jela sam smokve direktno sa stabla i razmišljala kako bi mogla napraviti tart. Mascarpone, grčki jogurt, med, smokve... posut ću po vrhu s krupno nasjeckanim orasima. Orasi.... hm, mogla bi ih iskoristiti u tijestu. Imala sam prošlogodišnje orahe još u kori, tako da je izrada započela čišćenjem oraha (mukotrpan posao, ali isplatilo se).
 

Tijesto
  • 270 g oraha
  • 3 žlice šećera
  • 60 g hladnog maslaca
Orahe i šećer sameljite u multipraktiku (možete ih samljeti fino kao prah ili pustiti malo teksture). Dodajte maslac i kratko pulsirajte da se sastojci povežu. Smjesu istresite na prijanjajuću foliju, oblikujte u disk i stavite u frižider na pola sata. Kad se smjesa malo ohladila, rasporedite ju u kalup uz pomoć prstiju. Raširite ju po dnu i formirajte stranice. Stavite kalup u frižider na pola sata, a zatim pecite 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pustite da se ohladi na rešetki, a zatim izvadite iz kalupa. 


Nadjev
  • 250 g mascarponea
  • 100 g grčkog jogurta
  • 80 g meda
  • smokve, med i grubo sjeckani orasi za serviranje
U zdjelici pomiješajte mascarpone, grčki jogurt i med. Kad se smjesa ujednači, izlijte ju na ispečeno i ohlađeno tijesto. Stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Prije posluživanja na površinu rasporedite četvrtine smokve, pospite orasima i nakapajte medom.
 
 


Broj komentara: 6:

  1. Stvarno odlično izgleda ovaj tart, dala si mi odličnu ideju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ova je torta tako ukusna, pitam se je li debela?
    công thức làm bánh

    OdgovoriIzbriši
  3. Odgovori
    1. Ovaj recept sam radila u duguljastom kalupu za pitu s odvojivim dnom (ovdje je vidljiv http://cake-cookie-pie.blogspot.com/2012/08/darivanje-pogodi-sastojke-nadjeva.html). Možete napraviti i u okruglom kalupu za pitu ili manje porcije u kalupima za muffine, samo prilagodite vrijeme pečenja.

      Izbriši