ponedjeljak, 22. kolovoza 2016.

Bez glutena: Kruh i focaccina



Kako ni inače ne jedem često kruh, ne mogu reći da mi je falio na bezglutenskoj prehrani. Falila mi je samo njegova tekstura, njegova korica. Isprobala sam neke kupovne bezglutenske verzije i pronašla trajni kruh koji sam koristila za sendviče za planinarenje. Znala sam da će biti problema kad krene sezona maneštra, jer obožavam toćati kruh. Vjetrovit dan donio je za ručak fažol na padelu, a tako se nametnula i potreba da ispečem svoj prvi bezglutenski kruh.



  • 500 g bezglutenskog brašna za kruh (koristila sam Coop Bene si, preparato per pane, pizza, pasta e dolci)
  • 25 g svježeg kvasca
  • prstohvat šećera
  • 500 g mlake vode
  • 50 g maslinovog ulja
  • 12 g soli
Kvasac razmrvite u 50 ml mlake vode i dodajte šećer. Pustite na toplom da se kvasac digne. U zdjelu samostojećeg miksera stavite brašno i sol pa dodajte maslinovo ulje, preostalu vodu i dignuti kvasac. Miksajte na srednjoj brzini otprilike 5 minuta dok ne dobijete homogenu smjesu. Smjesu prebacite u duguljasti kalup za kruh obložen papirom za pečenje (ispunite 3/4 kalupa). Pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže pola sata. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Izvadite iz kalupa pa pecite još 5 minuta. Ispečeni kruh ohladite na rešetki i nemojte ga rezati dok se potpuno ne ohladi. 

Ostatak tijesta prebacite na lim obložen papirom za pečenje i oblikujte focaccinu. Pustite da se diže 45 minuta. Pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C dok površina ne dobije lijepu boju. Focaccina nije dočekala fotografiranje. Željna teksture pravog kruha, pojela sam ju još toplu, premazanu maslinovim uljem i natrljanu češnjakom. Mljac! 

Broj komentara: 12:

  1. This is one beautiful gf yeast bread..the crumb is perfect.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicno izgleda i kruh, a i sve ostalo ovako zajedno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Adoro pão caseiro , este sem glúten ficou maravilhoso.
    Boa semana

    OdgovoriIzbriši
  4. Nadam se da nemaš celiakoiju, to je vrlo neugodno kronično stanje. Kruh jako dobro izgleda, a vjerojatno je i dobar. Kako nitko od nas nije bolestan, ako jedemo kruh jedemo one crne vrste. Da je gluten tako loš kao što se do nedavno pisalo (osim za one koji ga ne toleriraju, naravno), Italijani bi bili najbolesnija i najdeblja nacija, a oni su među onima s najmanje srčanih bolesti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Otkako mi je gluten počeo stvarati zdravstvene probleme, pročitala sam nešto literature na tu temu i spominje se kako je gluten odgovoran za dijabetes, artritis, autoimune bolesti i slično. Srčane bolesti, odnosno upalna stanja koja dovode do njih, uzrokuju nezdrave masnoće poput biljnog ulja i margarina, barem tako kaže literatura koju sam pročitala. Kako god, koliko je neka hrana lijek, toliko je neka druga otrov. Nije svaki organizam jednak i ne reagiramo svi na istina način.

      Izbriši
  5. Napekla sam ga dosta kako je moj Tin imao nutritivnu alergiju na gluten, i iz mog iskustva nisu sva bezglutenska brašna dobra, ja sam koristila austrijsko moram pronaći ceduljicu s nazivom i bio je odličan, kruh kao i pravi a vidim i tvoj je divan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda Schar brašno? Ovo Coopovo sam prvo kupila i jako sam zadovoljna s kruhom. Morat ću probati napraviti paštu (ove kupovne su bezobrazno skupe) i prhko tijesto.
      Čitanjem raznih recepata sam došla do zaključka da nisu sva brašna jednaka, jer vidim da svi navode koje su točno brašno koristili.

      Izbriši
  6. Yum, I love homemade bread, looks amazing:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne vidi se razlika između bezglutenskog i glutenskog. Općenito trebalo bi jesti što manje tih pekarskih proizvoda, krušastih i tome slično...nije baš ni kvas super zdrav...

    OdgovoriIzbriši