nedjelja, 15. studenoga 2015.

Bosanske pite

Tople, mirisne, hrskave i ukusne pite by Jasminka

Jučer sam bila na radionici izrade bosanske pite u organizaciji Kluba za žene. Bila je to prva u nizu radionica za žene. Tople, hrskave i ukusne pite namamile su 50ak sudionica da subotnje jutro provedu u otkrivanju malih tajni izrade pite. Te tajne nam je otkrila Jasminka. Kako sam inače osoba od mjera i volim da su svi sastojci izvagani, kao opčinjena sam gledala u Jasminku koja sve sastojke mjeri rukom. A tek kako vitla oklagijom i vješto razvlači tijesto .... 


Ovim putem još jednom želim zahvaliti Centru za tehničku kulturu i Klubu žena na organizaciji radionice, Hani od koje sam preuzela dio fotografija (bila sam zauzeta zapisivanjem recepata, degustiranjem, a i imala sam samo mobitel), te Jasminki koja je s nama nesebično podijelila svoje recepte i veliko iskustvo.

Osnovni recept za tijesto + nadjev od jabuka

Tijesto (za 2 jufke)
  • 500 g glatkog brašna
  • 1/2  žličice soli
  • mlaka voda (otprilike 300 ml)

Pomiješajte brašno i sol u posudi. Postupno dodajte mlaku vodu i mijesite dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto podijelite na dva dijela i na pobrašnjenoj površini mijesite uz pomoć dlana dok se ne formira glatka kugla (jufka). Jufke nauljite i stavite u plastičnu vrećicu. Pustite da odstoji 20 minuta. 

Količinu sastojaka za tijesto možete, prema potrebi, udvostručiti/utrostručiti. Na taj način dobijete 4 ili 6 jufki. Ukoliko ne želite odmah iskoristiti sve jufke, one mogu nauljene u plastičnoj vrećici stajati u frižideru do 2 dana. Jufke koje su stajale u frižideru, prije razvlačenja pustite da odstoje na sobnoj temperaturi.

Tijesto prebačeno preko oklagije - trenutak prije vitlanja

Tijesto uz pomoć oklagije razvaljajte na pobrašnjenom stolnjaku. Kad postane preveliko za valjanje, prebacite ga preko oklagije, da se razvlači pod vlastitom težinom. Kako je ovaj postupak teško opisati riječima, pogledajte video naše pokojne Snježe. Na radionici je Jasminka vitlala tijestom na oklagiji. Odlučila sam da ću tako probati kod kuće. Imala sam 4 jufke tijesta i kod treće jufke je to vitlanje obavljeno bez razmišljanja i straha za tijesto. Iznimno je zabavno, samo što brašno sa stolnjaka praši po kući pa nakon izrade je usisavanje obavezno. Razvučeno tijesto nauljite i rasporedite nadjev. 

Nadjev od jabuka i oraha

Nadjev od jabuka i oraha (za 2 jufke)
  • 3 kg jabuka
  • 20 g oraha
  • 100 g šećera
  • 20 g vanilija šećera
  • cimet (prema ukusu)

Jabuke ogulite, očistite i naribajte. Orahe grubo usitnite u multipraktiku. U naribane jabuke dodajte šećer, vanilija šećer, cimet i orahe pa dobro izmiješajte. Nauljite okrugli lim na pečenje. Razvucite prvu jufku pa izrežite tijesto na dimenziju lima za pečenje. Na dno stavite dvije kore i prekrijte nadjevom. Zatim naizmjenično redajte po jednu koru i nadjev (otprilike jedna šaka nadjeva), dok ne potrošite sav nadjev, a kad iskoristite prvu jufku, razvaljajte sljedeću. Na posljednji nadjev idu dvije kore. Nauljite površinu pa zarežite dijagonalno. Kako bi se zarezana pita lijepo ispekla, na vrh stavite tzv. poklopac, odnosno još jednu koru koju ćemo nakon pečenja maknuti. Pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Dok se pita peče, pripremite preljev

Preljev
  • 500 ml vode
  • 100 g šećera
  • sok 1/2 limuna

Zakuhajte vodu sa šećerom i kuhajte dok se šećer ne otopi. Pustite da se ohladi, U ohlađeno dodajte limunov sok. Vruću pitu (nakon što ste odstranili poklopac) postupno zalijevajte preljevom dok se sav preljev ne upije. Pustite da odstoji preko noći. 

Krompiruša

Krumpiruša (za 2 jufke)
  • 1 kg krumpira
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 1 manja kapula
  • sol, papar i vegeta prema ukusu 

Krumpir ogulite i narežite na manje kockice. Do upotrebe ga držite u vodi kako ne bi potamnio. Kad razvučete tijesto, krumpir ocijedite, začinite prema ukusu, dodajte češnjak i kapulu pa dobro promiješajte. Rasporedite polovicu nadjeva po širim stranama, ostavljajući sredinu slobodnu. Uz pomoć stolnjaka zarolajte tijesto do pola, pa isto ponoviti sa druge strane. Prerežite tijesto po sredini, kako bi se razdvojile štrudle. Štrudle rolajte u formu puža na nauljeni lim. Postupak ponovite s drugom jufkom. Formiranog puža premažite uljem. Pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Nakon pečenja, pokrijte vlažnom krpom i pustite da odstoji 5 minuta. Poslužite toplo. 
Moja krompiruša je bila preslana. Ovo je prvi put da sam nešto presolila i baš mi je krivo. Srećom, nisam krompirušu zalila slanim preljevom, jer bi tada bila nejestiva.

Razvlačenje tijesta

Nadjev od svježeg sira (za 2 jufke)
  • 800 g svježeg sira 
  • 300 g kiselog vrhnja
  • 5 jaja
  • 1 žličica soli

Pomiješajte sve sastojke za nadjev. Na razvučeno tijesto rasporedite dio nadjeva u sredinu, a rubove tijesta preklopite prema sredini. Na preklopljeno tijesto rasporedite dio nadjeva pa opet preklopite rubove i ponavljajte postupak dok ne se preklapanjem ne formira tijesto veličine lima. Stavite u nauljeni lim i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Nakon pečenja, pokrijte vlažnom krpomi pustite da odstoji 5 minuta. Poslužite mlako ili hladno. 

24 komentara:

  1. Odlično provedeno vrijeme moram priznati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš je bilo super, nadam se da će biti još ovakvih radionica

      Izbriši
  2. Super mi zvuči ova radionica a sigurno je odlična i bila obzirom da vas se okupilo 50-tak žena, pite su pak posebna priča, tako dobre ! Mjerkam i ja ovo valjanje preko oklagije ali nisam baš sigurna da ću se uskoro odvažiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš je zabavno vitlati oklagijom. Jedan krug napravim bez problema, ali na dva mi se tijesto zapetlja. Morat ću se ispraksirati, samo nema više vitlanja u kuhinji, prašine od brašna je bilo na sve strane

      Izbriši
  3. Odgovori
    1. Mada više naginjem slatkim pitama, krompiruša mi je bila pravo otkriće

      Izbriši
  4. Najbolje je videti (i nauciti) iz prve ruke, sjajna radionica i pitice... pozdrav svim majstoricama, a mogu ti reci da bih ovu piticu koju si pravila rado poruckala.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mada na internetu ima puno recepata, postupak je najbolje vidjeti uživo, opipati tijesto, itd.

      Izbriši
  5. Ovakva radionica je odlična ideja. Ja se stalno bojim mijesiti, tj. razvlačiti tijesto bilo za štrudle, bilo za pite. jenom ću valjda ipak probati. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurno ti se, barem jednom, dogodilo da si napravila neki recept koji je ispao katastrofa - bilo da je okus bio razočaravajući ili su omjeri bili krivi pa nije ispalo ono što je trebalo. Trošak namirnica u tom slučaju nije nezanemariv. Kod vučenog tijesta je to samo brašno i voda. Ako i ne uspije od prve, nema veze, nije puno utrošeno na namirnice.

      Izbriši
  6. Odlična radionica, odlično provedeno vrijeme, odlične pite.

    OdgovoriIzbriši
  7. Tajna je u prakticiranju...tada se najvise nauci ( a pojede se i 'katastrofalna' pita).
    Sjajne fotke

    OdgovoriIzbriši
  8. Divna ideja za radionicu, mora da ti je bilo super:) E,da mi je da mogu da probam :)

    OdgovoriIzbriši
  9. baš lijepo druženje, vidim da si svašta finog naučila

    OdgovoriIzbriši
  10. A di je bila radionica, javi za slijedeću. Susjeda mi je bosanka i bila sam kod nje na radionici. Doduše, nisam se nikada upustila u izradu ali ću pokušati sigurno, pogotovo kad istražujemo Snježanin blog.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na Školjiću, u Centru za tehničku kulturu. Sljedeća radionica će biti posvećena blagdanskim dekoracijama i održat će se početkom 12og mjeseca

      Izbriši
  11. Što bih ja volela da budem deo ovakve manifestacije, bar se ima šta i naučiti.

    OdgovoriIzbriši