ponedjeljak, 9. studenoga 2015.

Stromboli

Ako me neki recept izludio, onda je to stromboli. Već sam ga više puta radila i, mada je bio ukusan, nikad nije bio fotogeničan. Prvi problem je pretanko razvaljano tijesto - to je moja boljka od koje teško mogu pobjeći. Volim tanko tijesto i ponekad pretjeram, a u ovom receptu to znači da će se unutarnje tijesto "rastopiti" i nestati u nadjevu. Drugi problem je previše nadjeva - još jedna moja klasična boljka. Obožavam puno nadjeva i ako ga je previše, stromboli će doslovno eksplodirati. U subotu sam bila sama doma i odlučila sam da je to idealna prilika da napravim stromboli koji će pristojno izgledati. Cijelo vrijeme sam mantrala - ne valjaj tako tanko, ne pretjeruj s nadjevom. 



Tijesto
  • 7 g suhog kvasca
  • 250 ml mlake vode
  • 1 žličica šećera
  • 400 g glatkog brašna
  • 1   1/2 žličica soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
Kvasac i šećer razmutite u 50 ml mlake vode. Poklopite i pustite da se kvasac zapjeni. Pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslinovo ulje, kvasac i preostalu vodu. Zamijesite glatko tijesto i oblikujte ga u kuglu. Tijesto stavite u pobrašnjenu zdjelu koju pokrijte prijanjajućom folijom. Pustite da se tijesto diže, otprilike 45 minuta. Dignuto tijesto podijelite na dva dijela pa na pobrašnjenoj površini razvaljajte u pravokutnik (otprilike 35 x 25 cm).

Nadjev
  • 6 žlica umaka od rajčice
  • 300 g naribanog sira
  • 100 g šunke
  • 100 g suhe salame (koristila sam Panonu s paprikom)
  • 50 g gljiva
  • origano
Razvaljano tijesto premažite umakom od rajčice. Pospite sa 2/3 sira, rasporedite šunku, suhu salamu i gljive i ostatak sira. Čvrsto zamotajte u roladu. Stavite na lim obložen papirom za pečenje. Dijagonalno plitko zarežite po površini na nekoliko mjesta. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 230°C. Izvadite iz pećnice, po vrhu rasporedite naribani sir i origano pa pecite još 5 minuta, dok se sir ne rastopi. Poslužite mlako. 

Broj komentara: 28:

  1. Predivan je! Ja ga jos nisam pravila, a odavno merkam Sanjin (Knjiski moljac) recept...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko sam ga samo puta napravila i napokon sam zadovoljna izgledom

      Izbriši
  2. :) ko da sebe slušam sa ovim mantranjem.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne ide to sam tak, morala bi probati da vidim jel mantra uspjela :))

    OdgovoriIzbriši
  4. ovo bas dobro izgleda! definitivno cu isprobati =))

    OdgovoriIzbriši
  5. sve što imalo podjseća na pizzu obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  6. Bozanstveno izgleda; meni nebi smetalo ni puno nadjeva ni tanko tijesto!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne smeta ni meni, čak naprotiv, ali nije fotogenično

      Izbriši
  7. Mislim da je taman kako treba, nego ako je ostalo jos malo od tog finog rolatica, molim jednu sniticu!:))))

    OdgovoriIzbriši
  8. My mouth is watering...it looks delicious and very satisfying.

    OdgovoriIzbriši
  9. Odgovori
    1. Ovo mu je bila zadnja prilika, da je opet ispao ružan, sigurno ne bih nikad objavila recept na blogu

      Izbriši
  10. mmmmm, predivno, svaka čast, super izgleda

    OdgovoriIzbriši
  11. Jako dobro, ne znam kako su izgledali prethodni primjerci ali sigurna sam da su i oni bili ukusni, a ovo danas izgleda tako da izaziva na koji zalogaj. I moja boljka je debljina tijesta koju nikako da ugodim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prethodni primjerci nisu imali ovako lijepo definiran presjek, a s obzirom da je unutrašnje tanko tijesto ugušeno nadjevom, nakon što bi se ohladili su postali poprilično tanki.

      Izbriši
  12. Stromboli meni radi moja najbolja prijteljica i u njenom izdanju je predobar pa se i ja ne trudim a tebi svaka čast

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim ga napraviti kad sam sama doma - ne volim jesti sama, a ovo pojedem onako usput s nogu, dok obavljam nešto drugo

      Izbriši
  13. Se ve muy delicioso para estar en mi mesa en navidad y tus preciosasa galletas también,abrazos

    OdgovoriIzbriši