ponedjeljak, 1. srpnja 2013.

Propeć


Evooooo meeeeeeeeee! Malo kasnim s objavom posta za kuVarijacije. Jučer sam planirala napraviti propeć, ali znate kako postoje dani kada te ništa nije volja. E pa baš takav dan se dogodio jučer i propeć nije napravljen. Navečer sam krenula pregledavati novitete na blogovima i sa svih strana mami propeć. Nije bilo druge nego napraviti ga danas. Odmah sam znala da ću promijeniti količinu nadjeva, te sam poduplala količinu svježeg sira u odnosu na original. Planirala sam staviti i koprivu u nadjev, ali je sušno vrijem učinilo svoje i nema mlade koprive. Količina vode koja se dodaje u tijesto nije baš precizno navedena u originalnom receptu i potrebna je barem dupla količina. S druge strane, žao mi je što nisam stavila manje preljeva, jer bih tako izbjegla ove žute flekice, mada one zapravo kvare samo vizualni dojam. Da ne ispadne da samo nešto zanovijetam, kore su fenomenalne, lijepo se razvlače i cjelokupni rezultat je manje mastan, ali slastan kao burek. 




Tijesto
  • 350 g glatkog brašna
  • 200 ml tople vode
  • 1 žličica soli
  • 1 ravna žlica masti ili 50 ml ulja
  • 1 žumanjak

Zamijesite glatko tijesto od navedenih sastojaka (meni je ovaj posao obavio mikser) te po potrebi dodajte još malo brašna (ako je tijesto premekano) ili vode (ako je tijesto pretvrdo). Tijesto oblikujte u valjak pa formirajte 12 kuglica veličine manjeg jaja i 3 loptice (veličine velikog jaja). Manje kuglice razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Svaku koru ravnomjerno premažite mašću (u tankom sloju) i redajte kore jednu na drugu (posljednju koru ne treba premazati). Tako posložene kore razvaljajte što tanje, a po potrebi možete dodatno razvući rukama (od sredine prema krajevima). Obložite okrugli lim promjera 30 cm (na dno stavite papir za pečenje) tako da tijesto bude barem 10 cm preko ruba lima.

Nadjev
  • 500 g svježeg sira
  • 180 g kiselog vrhnja
  • soli prema ukusu

Pomiješajte sve sastojke pa 1/3 rasporedite na tijesto. Razvaljajte kružno jednu od većih kuglica i položite na nadjev. Koru izbodite vilicom pa na nju stavite drugu trećinu nadjeva. Razvaljajte sljedeću kuglicu, stavite na nadjev i izbodite vilicom. Na koru stavite ostatak nadjeva. Razvaljajte posljednju kuglicu, stavite na nadjev i izbodite vilicom.


Preljev
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • malo soli

Pomiješajte sve sastojke i polovicu smjese prelijte preko tijesta. Rubove tijesta koji su visili preko ruba kalupa preklopite prema unutra pa zalijte ostatkom preljeva. Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 250°C, a zatim smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 20 minuta. Isključite pećnicu, otvorite vrata na pola i pustite pitu još 5 minuta u pećnici.

32 komentara:

  1. Pitica za cistu desetku, drago mi je da si stigla da je napravis, sad bih mogla ponovo gricnuti... jel da je fina?:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. baš zanimljivo i jako mi se dopada

    OdgovoriIzbriši
  3. Não conhecia a receita mas gostei dos ingredientes e o aspecto esta delicioso.
    Boa semana
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  4. Nikada nisam cula za propec; veoma me podsjeca na Grcke pite - oni na taj isti nacin prave tijesto. Izgleda dobro i sigurna sam da je ukusno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Do kuVarijacija ni ja nisam čula za to, a sad mi je baš drago da sam napravila

      Izbriši
  5. Ja isto ko i Jasna nisam prije čula za propeć. Fino izgleda. Kakvog je okusa, čini se slično kao burek?

    OdgovoriIzbriši
  6. Divan je. Propec izgleda fantasticno. Hvala na isprobavanju. Bas mami, pogotovo u ove jutarnje sate.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hello Tamara,

    Seems like a beautiful pie, it is, right ?
    It's unusual and lovely, I loved it ! :)

    Cheers,

    Isabel

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja pravim veoma slično, samo da u nadev dajem in špinaču.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Htjela sam staviti koprive, ali trenutno nema mladih, a špinatu isto nije sezona, mada volim i kombinaciju sira sa lisnatim povrćem

      Izbriši
  9. nikad nije kasno!!
    krasna je ,volim ovu verziju bez povrća!

    OdgovoriIzbriši
  10. Divno izgleda. Tako mi se svidja ova tvoja plava boja na fotografijama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je neka hobby art boja kojom sam pofarbala staru dasku za mijesiti tijesto. I meni je jako draga.

      Izbriši
  11. Ajme ja u ovo doba gledam ovakve stvari,stvarno mi liči na burek:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako su mene cure koje su ga objavile na vrijeme navukle da ga napravim jer sam kasno navečer gledala fotke

      Izbriši
  12. Meni je žao što nisam sudjelovala u ovom krugu i napravila ovu odličnu pitu, sada kada sam je vidjela kod svih vas kako odlično izgleda ne preostaje mi ništa drugo nego čim prije je isprobati. Super mi je ova tvoja, baš ima onaj rustikalni štih, sviđa mi se !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tijesto se lako razvlači, a pita je jako ukusna tako da ti preporučam da ju napraviš

      Izbriši
  13. Odlicno izgleda i mene podseca na burek, a burek obozavam:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Razmišljam si što je to propeć i mislim si izgleda kao burek, pa valjda je burek.. ali vidim da si gore napisala da je još bolji jer nije mastan i toliko zasitan. Inače nisam ljubiteljica bureka, vjerojatno jer mi je premastan, tako da ću sigurno probati ovu tvoju verziju. Što se sira i nadjeva tiče, i ja bi uvijek poduplala količine, posebno kad se radi o nečemu što volim. I vizualni dojam nije nimalo pokvaren, baš izgleda slasno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim ja i burek, ali nakon jela sam svjesna da sam ga pojela, zbog osjećaja težine u želucu, ali ovog sam smazala dva komada odjednom i tog osjećaja nije bilo

      Izbriši
  15. E to se traži, ni ja ne volim osjećaj težine u trbuhu, dragi je već pitao kad ćemo ovo probati :))

    OdgovoriIzbriši