nedjelja, 7. srpnja 2013.

Lisnate rolice s kremom od vanilije



Ponekad je potrebno tako malo da bi dobro poznati okus dobio sasvim novu dimenziju ... Imala sam priliku probati susjedine lisnate rolice. Dugačke samo nekoliko centimetara i elegantno tanke, a krema poboljšana okusom ruma. Oduševila sam se! Znala sam da ću napraviti rolice, doduše ne u mini verziji, ali dodatak ruma je obavezan. Za nadjev sam prilagodila kremu za kremšnite



  • 500 ml + 200 ml mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 200 ml šećera
  • 15 g vanilija šećera
  • 200 ml glatkog brašna
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • nekoliko žlica ruma (prema ukusu)
  • 550 g svježeg lisnatog tijesta
  • 1 žumanjak za premazivanje


U veću posudu ulijte 500 ml mlijeka i stavite da zakuha. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilija šećerom. Dodajte 200 ml mlijeka i miksajte uz postupno dodavanje brašna. Kad mlijeko zakuha ulijte pripremljenu smjesu i uz neprestano miješanje pjenjačom kuhajte dok se krema ne zgusne (otprilike 5 minuta). Kuhanu kremu pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se ohladi. Za to vrijeme pripremite rolice.

Svježe lisnato tijesto odmotajte i narežite po dužini na trake širine 2 cm (od jednog lista lisnatog tijesta dobit ćete 12 traka). Kalupe za rolice premažite s malo maslaca i na svaki kalup zarolajte po jednu traku. Kalupe posložite na lim obložen papirom za pečenje, premažite razmućenim žumanjkom i pecite 15 - 20 minuta na 190°C, dok ne dobiju lijepu boju (rolice ćete morati peći dva puta, po 12 u jednom pečenju). Pečene rolice pustite da odstoje par minuta, a zatim ih skinite s kalupa i pustite da se u potpunosti ohlade. 

U ohlađenu kremu umiješajte tučeno slatko vrhnje i dodajte rum. Uz pomoć vrećice za ukrašavanje ispunite rolice od lisnatog tijesta i stavite ih preko noći u frižider. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu. 

51 komentar:

  1. Imam tetku koja jako rijetko radi kolače, ali kad napravi ove rolice ja se ne mogu zaustaviti koliko mi budu fine :)) Zna ih nekad puniti i pudingom od čokolade!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neovisno o nadjevu, teško je ostati samo na jednoj rolici :D

      Izbriši
  2. Vratio sam se u moje dječje godine. Nešto veoma slično je pravila i moja mama.

    OdgovoriIzbriši
  3. Adoro mas nunca fiz por não ter as formas, se bem que isso não é desculpa pois posso comprar online e nem sequer são caras.
    Esses ficaram tão lindos que apetece mesmo comer...
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  4. Tienen que estar buenísimos. Un saludo y feliz verano

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo mora biti odlicno, hrskavo, pa kremasto. Prelijepo izgledaju i mislim da se odlicno slazu sa soljom jake crne kave :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim deserte s lisnatim tijestom pa je tako i ovaj za mene pun pogodak

      Izbriši
  6. Krasne su tako sa kremom od vanilije, obicno sam ih punila sa umucenim slatkim vrhnjem u koji naribam malo linunove korice, ali ove tvoje su poput malih kremsnita.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slatko vrhnje sa malo sezonskog voća je isto odlično punjenje

      Izbriši
  7. ja ih obožavam, i u ovakvoj verziji s ovom divnom kremom, i sa šaumom
    divne su

    OdgovoriIzbriši
  8. Jedan od meni najdrazih deserta; 'crunchy' korica, vanila krem - ne moze biti bolje!

    OdgovoriIzbriši
  9. Fino, fino...krasna kremica s rumom u lisnatom omotaču, mljac! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Uh,mljac, ovo mami na isprobavanje... ja sam ih uvijek jela sa šaumom jer je mama tako radila, al rumu u kremama ne mogu odoljeti :D

    OdgovoriIzbriši
  11. volim ovu kombinaciju, klasika koja je uvijek u modi

    OdgovoriIzbriši
  12. Rolnice mi jako lepo izgledaju i baš bi mi sada prijala jedna ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bih se ni ja bunila da ih je nekoliko ispred mene :D

      Izbriši
  13. Aaaaa,rum! Nikad se ne bih setila,jer nisam tako nikad probala. Mora da je baš fino.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rum odlično paše ako se pogodi pravu mjeru, a sve ovisi o ukusu

      Izbriši
  14. Baš su slatke. Sviđa mi se ideja ruma u kremi.

    OdgovoriIzbriši
  15. Rolnice obožavam,krasne su ti,i hvala ti na divnoj ideji,jer ih nisam dugoooo pravila:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Hello Tamara,

    They are so nice and look really delicious.

    Have a nice day :)

    Isabel

    OdgovoriIzbriši
  17. Izgledaju fantastično i mirišu mi na princes-krofne..:)

    OdgovoriIzbriši
  18. tako mi se jede ovakvo što!!! a sad neću izdržati dok nađem vremena i napravim ova..ah,odo ja pit svoju kavu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rolice se peku dok se krema hladi tako da je sve zapravo brzo gotovo

      Izbriši
  19. Tamara these look beautiful and delicious!!xo

    OdgovoriIzbriši
  20. Prekrasne rolice i meni tako drage, jedna od slastica iz djetinjstva koju ne pamtim kada sam napravila i sada si me baš potaknula da to bude čim prije. Jako mi se sviđaju i znam da se tope u ustima !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da sam te podsjetila na kolač iz djetinjstva

      Izbriši
  21. I mene si podsjetila na ove slatke zalogajčiće, nekad sam ih često radila i onda jednostavno na njih zaboravila... Danas je na stolu opet tvoj kruh sa tikvicama, stignem ja i ove kiflice:)

    OdgovoriIzbriši
  22. Kad sam vidjela ove rolice prvo sam se sjetila šaum rolica :). Krasno su ti ispale, svaka za sebe je pravo malo savršenstvo. Imam osjećaj da si jako pedantna i precizna u kuhinji i da ti svaki desert, svako jelo, ispada bez greške :). Budući da sam postala "ovisna" o lisnatom, što si mogla vidjeti i na blogu, mislim da ću i ovo isprobati. Volim kombinaciju lisnatog i kremice. Krasan desert draga :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ha, ha, zanimljivo kako me se može pročitati iz deserta. Ne bih baš rekla da sam pedantna, prije bih rekla da to proizlazi iz strpljenja, kojeg stvarno imam

      Izbriši
    2. Eto, nema više skrivanja, sad znam kakva si :)). Ma šalim se malo, ali da, sigurno se iz svega pa tako i deserta može otkriti ponešto o nama :).

      Izbriši
  23. Yeah, you are right; the pastry you presented here looks and seems very delicious. I have been longing to try new recipe on pastries and I think this could be a great try. The only problem I have now is on how to make it sine I can’t understand your language. I hope you can have an English version of it. Thanks

    My homepage | Split-Site PhD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. You can use translator on the side bar or, if you want, you can contact me on allegra855@gmail.com and I'll send you recipe in English

      Izbriši