ponedjeljak, 15. srpnja 2013.

Brzinski brownies by Jamie Oliver


Već sam ranije spomenula Jamie Olivera i činjenicu da ga ljudi ili vole ili ga ne vole. Nadam se da su i oni kojima je manje drag zavirili u njegovu trideset minutnu kuharicu ili barem pogledali neku emisiju na tu temu. I, kako vam se čini? Sviđa mi se koncept - svaki dan možemo pripremiti ukusan obrok za svoju obitelj u samo 30 minuta, a taj obrok uključuje više jela pa čak i desert. Ono što mi se ne sviđa je način na koji su recepti u kuharici povezani pa ako želite napraviti samo jedno jelo iz tog prijedloga možda će vam se činiti nespretno objašnjen postupak izrade. Što vam znači da kolač izvadite iz pećnice kad prilog bude kuhan, ako vi taj prilog ne spremate. Ali svejedno sam si zabilježila par recepata. Iako sam tip za kuharice, u ovom slučaju više uživam u njegovim 30 minutnim emisijama. Način na koji priprema jelo je fascinantan. U jednoj od tih emisija su mi zapeli za oko brownies - brzinski i super jednostavni, iznimno ukusni i sočni, a tijekom pripreme se zaprlja samo jedna posuda.






















  • 200 g tamne čokolade
  • 250 g omekšalog maslaca
  • 200 g šećera
  • prstohvat soli
  • 6 ravnih žlica kakaa
  • 4 vrhom pune žlice brašna
  • 4 jaja
Omot čokolade dobro izlupajte o stol (brzinska verzija) ili čokoladu narežite na komadiće. U multipraktik stavite sve sastojke osim jaja i pulsirajte dok se sastojci ne povežu. Uključite multipraktik na najnižu brzinu pa dodajte jedno po jedno jaje i pustite da multipraktik radi dok ne dobijete glatku smjesu. Keramičku posudu (ili lim za pečenje) dimenzija 30 x 15 cm obložite papirom za pečenje (u emisiji je Jamie otkrio izvrstan trik - papir za pečenje zgužvajte u kuglu i smočite hladnom vodom, na taj način papir postaje podatan) i premažite maslacem. Ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite 12 - 14 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. U mojoj pećnici se kolač pekao 20 minuta, budući da je nakon 13 minuta sredina još uvijek bila tekuća. Pečeni kolač ohladite na rešetki i poslužite uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled.


42 komentara:

  1. I love jamie Oliver récipes Tamara, and these look delicious I love these strawberries!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. Ovaj recept spada u kategoriju jednostavno, brzo i ukusno

      Izbriši
  3. Kad se vec izjasnjavamo i ja sam fan vec dugo godina i puno stvari sam naucila od njega koje uvijek primjenjujem. Divano izgleda u tvojoj verziji.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jamie je kralj!:) Super brownies, rado bi se zasladila njima u ovom divnom ambijentu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Voljeli Jamie-a ili ne, cinjenica je da pokusava unijeti velike promjene u ishrani Engleza (i ostalih) i vratiti ih kuhinji i zdravlju.
    Brownies sam nekoliko puta pekla; ocito nisam imala dobar recept, jer nisam bas bila mnogo odushevljena. Tvoji izgledaju odlicno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Osim ovog, na blogu imam recept i za odličan brownies tart punjen ganacheom (koji je prava bomba) pa ti se možda svidi

      Izbriši
  6. Fotke su ti kao iz snova, Jamiea i ja obožavam, ima stvarno dobre i brzinske, jednostavne recepte, ovo ću sigurno praviti jer smo svi fanovi čokolade :)

    Za trik sa papirom znam odavno, ja ga pokvasim toplom vodom, fino je elastičan i super prijanja uz kalup.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taj trik je već i ranije otkrio, a s ovim receptom ga je opet spomenuo pa sam se sjetila podijeliti

      Izbriši
  7. Super brzinski brownies, a i fotke su super.

    OdgovoriIzbriši
  8. Brownies izgledajo božanski! Jamie je fantastičen kuhar, ima sicer za moj okus nekaj receptov, ki jih ne bi skuhala ampak v glavnem rada pogledam njegovo oddajo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kao i kod svakog drugog kuhara, neki recepti nam se sviđaju, a neki ne.

      Izbriši
  9. Jamie's recipes never fail me. These brownies look fantastic!

    OdgovoriIzbriši
  10. Svaka ti čast na pečenju, ja ne stignem niš, pa ni čitati blogove. Jako mi se sviđa jednostavnost ovog recepta a još i ako su ukusni, pun pogodak!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije baš da svaki dan nešto pečem, ali dva puta na tjedan nešto ispečem, ponekad je to novi recept, a ponekad nešto što već duže vrijeme radim

      Izbriši
  11. Brownies mami :) Preslatka je ova tkanina za podlogu :)

    OdgovoriIzbriši
  12. ko ga ne bi volio?? j voljela bi da mi kuha, svaki dan!!

    brownie je odličan!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni ja se ne bih bunila kad bi mi kuhao, ali bih obavezno voljela sjediti u kuhinji i gledati ga što i kako radi

      Izbriši
  13. I ja ga obožavam.. sad si me sjetila, stvarno već predugo nisam gledala njegove emisije. Uvijek mi je bilo fascinantno gledati ga kako stvara u kuhinji, uživi se u to što radi, sve radi prstima, ma fenomenalno nešto. Kolačići su ti odlično ispali, i sviđa mi se mogućnost posluživanja uz sladoled, meni sladoled uvijek sve učini još deset puta boljim :). Krasne su i fotografije!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ljetna verzija obavezno sadrži sladoled i sezonsko voće, a zimi mi više pašu sami.

      Izbriši
  14. I love Jamie's recipes !
    They are allways a great success and your brownies are fantastic !

    Cheers

    Isabel

    OdgovoriIzbriši
  15. Super receptic, ne stizem da pratim redovno njegove emisije, ali volim da pogledam po neku kad imam vremena... verujem da njegovi kolacici nisu ni blizu ovako lepo dekorisani.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Njegovi su imali orahe po vrhu svake kockice, ali to mi je prikladnije za hladnije dane

      Izbriši
  16. spadam u one koji vole jamie -a...volim i njega i njegove receptiće...sviđa mi se njegova strast za kuhanjem i željom da i druge nauči svemu...
    kolač je savršen kao i tvoje sličice

    OdgovoriIzbriši
  17. I ja ga jako volim i svaki njegov recept koji sam isprobala bio je uspješan i jaaako fin. Tako da ne sumnjam da su i browniesi odlični :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Jamie mi je ok,katkad pogledam njegove emisije,iako mi nekada zna djelovati konfuzan opis recepata u njegovoj kuharici,ipak ih ima zbilja dobrih.
    I ovi browniesi djeluju savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  19. They look so decadent and delicious! Thank you for sharing:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. They are so delicious, the best brownies I've ever eaten

      Izbriši
  20. Jamiea sve više volim i sve češće pratim emisije, brza , jednostavna, a tako dobra jela se kod njega nađu. I ovi kolačići su takvi i uz to što su dobri izgledaju fenomenalno. Prezentacija i slikice su baš posebni !

    OdgovoriIzbriši