srijeda, 9. rujna 2020.

Bez glutena: Rolada sa špinatom

Još jedan zajednički obrok je iza nas, a kod mene se dogodio presedan. Između ponuđenih recepata, bili su kao i uvijek jedan slatki, a drugi slani - odabrala sam slano!! Znaaaaam... i ja se još uvijek čudim tome, ali htjela sam probati nešto novo. I baš mi je drago, recept je odličan, a mogu čak reći i svestran - predjelo, marenda na poslu, delicija za piknik, a u mom slučaju ide i na planinarenje.



Biskvit
  • 8 briketa zamrznutog špinata (nisam koristila špinat u listovima kako bi se biskvit ravnomjerno dobio zelenu boju)
  • 4 jaja
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • svježe mljeveni papar prema ukusu
  • 150 ml tekućeg jogurta
  • 4 žlice mješavine sjemenki (suncokret, sezam, lan)
  • 12 g praška za pecivo
  • 7 žlica Schar Mix B brašna
Zamrznute brikete špinata kuhajte 4 minute u kipućoj posoljenoj vodi, dobro ocijedite i pustite da se ohladi. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U drugoj posudi kratko izmiksajte žumanjke. Dodajte im začine, špinat i tekući jogurt. Sameljite mješavinu sjemenki pa dodajte u smjesu, zajedno s praškom za pecivom i brašnom. Miksajte dok se ne sjedini. U smjesu lagano uz pomoć vilice umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Ispečeni biskvit stavite na kuhinjsku krpu, zamotajte u roladu i pustite da se ohladi. 


Nadjev
  • 400 g krem sira
  • 100 g kiselog vrhnja
  • sol i papar prema ukusu
  • 200 g šunke
  • 10 krastavaca
Šunku i krastavce sitno nasjeckajte. Pomiješajte krem sir i kiselo vrhnje pa začinite prema ukusu. Dodajte šunku i krastavce. Odmotajte tijesto i odstranite papir za pečenje. Ravnomjerno razmažite nadjev pa čvrsto zamotajte. Stavite u frižider na par sati.


2 komentara: