subota, 18. travnja 2020.

Bez glutena: Quiche s prokulicama

Prokulice ili mrzite ili volite. Ja ih obožavam!! Nedavno sam si kupila veću količinu smrznutih prokulica, tako da mogu uživati u njima i izvan sezone. Najdraže su mi skuhane na pari, samo kratko okrenute na maslacu, uz dodatak soli i svježe mljevenog papra. Da se mene pita, pripremale bi se samo i isključivo tako. Quiche je idealan za kamuflažu prokulica, a to je ujedno i odlična ideja za ručak kad se treba riješiti nekih namirnica koje treba čim prije potrošiti (tako su se kod mene našli ostaci uskršnje šunke). 



Tijesto
  • 200 g Schar Mix B brašna
  • 80 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • prstohvat soli
  • 3 vrhom pune žlice kiselog vrhnja
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte preostale sastojke pa zamijesite tijesto. Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa obložite kalup za pitu. Prekrijte papirom za pečenje i optreretite rižom ili grahom pa pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Nakon 10 minuta odstranite papir za pečenje i vratite tijesto u pećnicu na još 5 minuta.

Nadjev
  • 300 g smrznutih prokulica (možete koristiti i svježe)
  • 2 jaja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 150 g šunke (ili pancete koju prethodno popržite)
  • 70 g naribanog sira (koristila sam Pastorino)
Prokulice kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi 5 minuta pa ocijedite i pustite da se ohlade. Mnogi se žale da su im prokulice gorke - takve postanu ako se predugo kuhaju. Ukoliko koristite svježe prokulice, očistite ih od vanjskih listova i prerežite na pola prije kuhanja, a smrznute prokulice prerežite na pola nakon kuhanja. Razmutite jaja, dodajte kiselo vrhnje i mlijeko. Začinite po ukusu. Dodajte šunku narezanu na kockice i 50 g naribanog sira. Polovice prokulica rasporedite na pečeno tijesto, zalijte pripremljenom smjesom i pospite preostalim sirom. Pecite 20ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C, a kad nadjev očvrsne, pojačajte pećnicu na 200°C i pecite dok ne površina ne dobije lijepu boju (otprilike 5 minuta). Prije posluživanja ohladite na rešetki. Možete servirati mlako ili hladno.  


Nema komentara:

Objavi komentar