subota, 24. kolovoza 2019.

Bez glutena: Šareni burek

Nedavno sam provela četiri dana u Bosni. Tri su dana bila posvećena planinarenju, a četvrti turističkom posjetu Sarajevu. Kad smo stigli u Bosnu, nakon noćne vožnje, napravili smo pauzu prije našeg cilja uz cestu pokraj pekare. Samo rijetki su znali ispravno naručiti, tražio se burek sa sirom, savijača, a na kraju su se narudžbe pokazivale prstom, kao da se naručuje na nekom stranom jeziku. Svi zadovoljno mljackaju tople delicije, a ja razmišljam kako ću si napraviti burek kad se vratimo doma. Najdraži mi je burek s jabukama, a volim i onaj sa sirom. Burek s mesom nisam nikad probala.
Nisam dugo razmišljala kakav ću burek napraviti. Od prvog trenutka mi se po mislima motao šareni burek. Spoj mesa i krompira u nadjevu činio mi se savršen za moj prvi bezglutenski burek. I kad već radim burek, neka to bude ono što u Bosni zovu burek! Okus savršen, odlično paše uz jogurt.
Nadjev 
  • 300 g mljevenog mesa (koristila sam govedinu)
  • 6 g soli
  • papar prema ukusu
  • 300 g krompira (oguliti i naribati)
  • 1 manja kapula sitno nasjeckana
  • 1 žlica ulja
Mljeveno meso pomiješajte sa začinima. Dodajte kapulu, krompir i ulje pa miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Tijesto (Katin recept iz bezglutenske grupe)
  • 300 g Schar Mix B brašna
  • 1 žličica soli
  • 200 - 250 ml tople vode (meni je bilo potrebno 220 ml)
  • 4 žlice ulja
Pomiješajte brašno i sol. Dodajte 200 ml vode i ulje pa uz pomoć miksera zamijesite mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo vode). Tijesto podijelite na 2 dijela i svaki na lagano pobrašnjenoj površini oblikujte u kuglicu. Na pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte tijesto na željenu debljinu (tijesto se ne može razvlačiti kao klasično vučeno tijesto, ali se bez problema može tanko razvaljati). Prerežite po dužini na tri dijela i po rubu svake trake rasporedite nadjev. Poprskajte malo uljem pa uz pomoć stolnjaka zamotajte. Dobivene savijače motajte kružno u okrugli lim premazan uljem. Postupak ponovite s drugim dijelom tijesta. Pecite 30 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C dok tijesto ne poprimi lijepu boju. Kad je burek pečen, ostavite ga u ugašenoj pećnici i napravite preljev.
Preljev
  • 250 ml vode
  • 1 žlica ulja
  • 1 žličica soli
U vodu dodajte ulje i sol pa zakuhajte do vrenja. Izvadite burek iz pećnice i zalijte pripremljenim preljevom. Uz pomoć špatule odvojite burek od lima za pečenje kako bi se preljev što bolje upio. Vratite u ugašenu pećnicu na 10 minuta. Nakon toga izvadite burek iz pećnice, pokrijte krpom i pustite da se ohladi (naravno da ćete navaliti na topli burek).
Za kraj nekoliko fotografija planinarenja po okolici Sarajeva
Uspon na Bjelašnicu

Pogled s Bjelašnice

Uspon na Visočicu

Pogled s Visočicu

3 komentara: