petak, 19. travnja 2019.

Bez glutena: Hot cross buns

Uskrs je pred vratima i krajnje je vrijeme da objavim recept za hot cross buns, tradicionalna engleska uskršnja peciva čije ste fotke mogli vidjeti prošli tjedan na mom Facebook i Instagram profilu. Velike promjene su se i će se dogoditi u mom životu u posljednjih mjesec dana, o čemu vam uskoro spremam jedan filozofski post :) Do tada uživajte u produženom vikendu, u finoj klopici, okruženi najmilijima. Inspiraciju za uskršnje slastice potražite pod tagom Uskrs, a svakako isprobajte recept za najsočniju orehnjaču/makovnjaču. Sretan Uskrs!


  • 250 g Schar Mix B bezglutenskog brašna
  • 5 g suhog kvasca
  • 4 žlice šećera
  • 2 jaja
  • 180 ml mlakog mlijeka
  • 25 g rastopljenog maslaca
  • naribana korica 1 limuna
  • cimet i klinčić prema ukusu
  • 100 g grožđica namočenih u malo ruma
  • 70 g šećera u prahu
  • 2 žličice Bio praha aronia
  • 1⁄2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žličice mlijeka
Suhi kvasac stavite u 50 ml mlakog mlijeka, dodajte žličicu brašna i žličicu šećera, poklopite i pustite da se kvasac aktivira. U zdjelu samostojećeg miksera stavite brašno, šećer, koricu limuna, začine, jaja, grožđice, rastopljeni maslac i preostalo mlijeko. Dodajte dignuti kvasac i miksajte na srednje jakoj brzini dok se ne formira tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena. 



Dignuto tijesto kratko premijesite, podijelite na 6 dijelova i oblikujte okrugla peciva. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu pola sata. Oštrim nožem na svakom pecivu zarežite oblik križa, premažite mlijekom i pecite 25-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C dok ne dobiju lijepu boju. Pečena peciva ohladite na rešetki. 

Za preljev pomiješajte šećer u prahu i prah aronije. Dodajte ekstrakt vanilije i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Nanesite na ohlađena peciva u obliku križa. 

Nema komentara:

Objavi komentar