ponedjeljak, 10. veljače 2014.

Lazanje sa špinatom bezglutenska verzija


Vjerojatno ste primijetili da na mom blogu nema mnogo recepata koji bi mogli poslužiti za ručak. Nije to toliko zbog naziva bloga, već zbog činjenice da moj kuhani ručak obavezno mora biti topao. Mrzim kad se ohladi. E sad, fotkanje hrane iziskuje vrijeme i vjerojatno bi se moj ručak dobrano ohladio. Zato na blog zaluta poneka slana pita, koja se ionako ne može jesti vrela, pa taman postigne "radnu temperaturu" dok ju pofotkam. Nedavno sam radila lazanje i plan je bio staviti fotku na 365 project. Hm, pa kad ih već fotkam, mogla bih i recept staviti na blog. Peče se, slano je, a i paštu sam zamijesila. Dakle, može! 


Tjestenina (glutenska verzija)
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 300 g glatkog brašna
Tjesteninu možete zamijesiti ručno ili uz pomoć multipraktika (trik koji sam pokupila od Ane Ugarković). Ručno: Na radnoj površini napravite udubinu u sredini brašna u koju stavite jaja, sol i maslinovo ulje. Uz pomoć vilice razmutite jaja pa s rubova malo po malo uzimajte brašno dok ne dobijete gustu smjesu koju nastavite mijesiti 10ak minuta, dok ne dobijte sjajno i gipko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i pustite da miruje 1 sat. 

Multipraktik: U multipraktik stavite jaja, sol i maslinovo ulje pa uključite prikladan program i pustite da se jaja razmute. Kroz otvor na poklopcu dodajte brašno i pustite da multipraktik radi dok smjesa ne postane kompaktna. Smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite otprilike 5 minuta dok ne dobijte sjajno i gipko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i pustite da miruje 1 sat.

Mašinica za tjesteninu: Mašinicu namjestite na najveći otvor, a komadić tijesta spljoštite rukom, lagano pobrašnite pa presavijte rubove prema unutra i provucite kroz mašinicu. Postupak ponovite 3 - 5 puta dok tijesto ne postane sjajno. Zatim smanjite razmak između valjaka i provucite tijesto kroz mašinicu - tijesto više nije potrebno brašniti niti preklapati. Smanjujte razmak sa svakim novim provlačenjem - tijesto će postajati sve duže pa pazite da se ne preklapa (ja ga obično nježno pratim lijevom rukom, dok desnom rukom vrtim mašinicu). Moja mašinica ima ukupno 9 pozicija valjka i tjesteninu obično razvaljam do broja 7 ili 8. Razvaljanu tjesteninu režite na manje komade, otprilike 15 cm dugačke. Ukoliko nemate mašinicu za tjesteninu, tijesto podijelite na manje komadiće koje razvaljajte jako tanko na pobrašnjenoj površini.
Tjestenina (bezglutenska verzija)
  • 3 jaja
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • 3 žlice vode
  • 240 g Schar brašna za tjesteninu "Farina"

U multipraktik stavite jaja, sol, maslinovo ulje i vodu pa uključite prikladan program i pustite da se jaja razmute. Kroz otvor na poklopcu dodajte brašno i pustite da multipraktik radi dok smjesa ne postane kompaktna. Smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu i kratko premijesite dok ne dobijte sjajno i gipko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu.
Mašinicu za tjesteninu namjestite na najveći otvor, a komadić tijesta spljoštite rukom, lagano pobrašnite pa presavijte rubove prema unutra i provucite kroz mašinicu. Postupak ponovite 3 - 5 puta dok tijesto ne postane sjajno. Zatim smanjite razmak između valjaka i provucite tijesto kroz mašinicu - tijesto više nije potrebno brašniti niti preklapati. Smanjujte razmak sa svakim novim provlačenjem - tijesto će postajati sve duže pa pazite da se ne preklapa (ja ga obično nježno pratim lijevom rukom, dok desnom rukom vrtim mašinicu). Moja mašinica ima ukupno 9 pozicija valjka i bezglutensku tjesteninu obično razvaljam do broja 5 ili 6. Razvaljanu tjesteninu režite na manje komade, otprilike 15 cm dugačke. Ukoliko nemate mašinicu za tjesteninu, tijesto podijelite na manje komadiće koje razvaljajte jako tanko na pobrašnjenoj površini.

Kuhanje: U većem loncu zakuhajte 4 litre vode. Kad zakuha, posolite vodu i dodajte po nekoliko lazanja. Pustite da se kuhaju otprilike 1 minutu, a zatim ih poslažite na stolnjak. 

Napomena: Ova količina tjestenine je dovoljna za dvije porcije lazanja (kalup 25x17 cm). Polovicu iskoristim odmah, a ostatak poslažem na nekoliko listova folije, koje zatim poslažem jedan na drugi, zarolam i stavim u škrinju. Sljedeći put kad radim lazanje, ne moram prolaziti cijelu proceduru izrade tjestenine, već uzmem smrznutu tjesteninu koju odmrzavam preko noći u frižideru.


Nadjev
  • 500 g smrznutog špinata (može se koristiti i svježi, mada ja češće koristim domaći smrznuti špinat; ukoliko koristite kupovni smrznuti špinat, pazite da kupite listove, a ne pire)
  • 250 g skute/ricotte/svježeg sira
  • vegeta natur (meni je ovo fantastičan dodatak dinstanoj blitvi ili špinaci, pa se zato našao i u lazanjama) ili neki drugi začini koje inače koristite kada pripremate špinat
Špinat kuhajte u malo posoljene kipuće vode otprilike 5 minuta. Procijedite i zajedno sa cjedilom uronite u ledenu vodu. Ohlađeni špinat izvadite iz vode i dobro ocijedite (po potrebi dodatno istisnite tekućinu rukama). Pomiješajte špinat sa skutom i začinite.

Bešamel
  • 50 g maslaca
  • 50 g glatkog brašna (za bezglutensku verziju koristite bezglutensko brašno)
  • 500 ml mlijeka
  • sol i papar
Otopite maslac u srednje velikoj posudi. Pržite na njemu brašno dok ne poprimi svjetlosmeđu boju. Dodajte mlijeko i neprestano miješajte pjenjačom dok se umak ne zgusne (otprilike 5 minuta).


Slaganje
  • 100 g svježe ribanog parmezana
Keramički kalup dimenzija 25 x 17 cm premažite maslacem. Na dno rasporedite listove tjestenine tako da prekrijete dno. Po tjestenini rasporedite trećinu nadjeva te nekoliko žlica bešamel umaka kojeg razmažite po nadjevu. Pospite ribanim parmezanom. Ponovite postupak dok ne potrošite sav nadjev. Na vrh stavite posljednji sloj tjestenine preko kojeg prelijte ostatak bešaml umaka i pospite preostalim parmezanom. Pecite otprilike 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180ºC dok se na površini ne stvori zapečena korica.

Broj komentara: 39:

  1. Ovo mora da je jako ukusno. Cak si i tjesteninu pravila. Divno sve izgleda i drago mi je vidjeti i slanih stvari :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obožavam lazanje i zato mi nije teško napraviti tjesteninu

      Izbriši
  2. I could eat such lasagne very often:)

    OdgovoriIzbriši
  3. super je...čini mi se dosta posla...čim je sa špinatom meni je dobro...i još domaća tjestenina..ne bi meni smetala ni kupovna :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično jelo! I bravo za domaću tjesteninu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Valjda znaš da mi se tvoji recepti sviđaju, inače te ne bih pratio. :P Nemoj se sada samo umisliti. :D Super mi je vidjeti na mjestima gdje obitavaju većinom slane ili slatke stvari i onda se pojavi nešto čega nema učestalo, kao recimo ove lasagne. Pre pre pre predivno izgledaju i kapa dolje za domaću izradu tjestenine. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da ću se umisliti, ali samo zato što sam dobila pohvale od profi kuhara :-)

      Izbriši
  6. I kod nas obožavane a kod tebe izgledaju jako dobro i primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasno i slasno izgledaju,domaća tjestenina je uvijek ono pravo,sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  8. krasne su, ja čak više volim povrtne od mesnih :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo izgleda odlično. Moja najljubša lazanja.

    OdgovoriIzbriši
  10. Lazanju jako rijetko pravim, mada utrosak truda, vremena (i posudja) vrijedi. Sa spinatom nisam probala; kao sto vidim - moracu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, vrijedi i truda i vremena i posuđa, mada mi zapravo to posuđe najteže pada

      Izbriši
  11. Odlicno, sa domacim testom je najlepse, nisam pravila sa spanacem ali bih mogla da slozim jednu malu porciju za sebe, nikako da nateram chefa da proba zelenis.:))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovakva jela su, kao i slane pite, odlična za kamuflažu namirnica tako da bi mu se možda i svidjelo

      Izbriši
  12. Massa de lasanha caseira deve ser uma maravilha.
    A lasanha ficou deliciosa.
    Seria um almoço perfeito
    bj

    OdgovoriIzbriši
  13. Hello Tamara,

    I love lasagna, it's delicious and with spinach it's fantastic !

    Cheers,

    OdgovoriIzbriši
  14. I testeninu si sama napravila! E to je ljubav prema kuvanju :) Obozavam ovakvu kombinaciju spanaca i sira - i u piti, i u lazanjama. Ma, kako god!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U početku sam koristila valjak za tijesto za izradu lazanja. Sjećam se kad sam u Italiji kupovala mašinicu za tjesteninu - blagajnica je pitala tko će raditi tjesteninu i začudila se je kad sam rekla da kupujem za sebe

      Izbriši
  15. Mogla bi probati, makar ne volim špinat....

    OdgovoriIzbriši
  16. Baš sam tražila neki recept za spanačem koji je toliko izrastao da ga moram pod hitno preraditi.Nisam pravial lasanju sa spanaćem ali zašto da ne.Odličan recept.Podelih na F

    OdgovoriIzbriši
  17. Svaka čast, stvarno si dala truda, domaća tjestenina je zakon (naravno ne stignem je raditi). Presjek odlično izgleda, jedino što nikako ne volim vegetu, a pogotovo ne u povrću.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne sjećam se kad sam (i zašto) prvi put dodala vegetu u blitvu, ali mi se svidio okur pa sam probala i sa špinatom. To su zapravo i jedina jela u kojima ju koristim, ali kao što sam i navela, kome smeta vegeta može koristiti druge začine koje uobičajeno koristi uz špinat

      Izbriši
  18. Absolutamente deliciosa la masa casera un lujo,abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  19. Absolutamente deliciosa la masa casera un lujo,abrazos.

    OdgovoriIzbriši