utorak, 18. svibnja 2021.

Bez glutena: Palačinke - zapečene palačinke sa sirom

Nikad nisam radila palačinke, a obožavam ih jesti. Srećom, suprug radi fenomenalne palačinke, a zbog mene je savladao i one s bezglutenskim brašnom. Svaki put kad bi objavila na instagramu fotku palačinki, pitali ste me za recept, a on to sve radi bez mjerenja. Jedne subote, dok sam još spavala, napravio je palačinke. Kako je koristio brašno i mlijeko iz novog pakiranja, izvagala sam ostatak i konačno imamo recept. Mislim vi, jer ja ih neću raditi 😂😂😂


2131321


Tijesto za palačinke

  • 3 jaja
  • 270 g Schar Mix B brašna
  • 555 g mlijeka

Razmutite jaja, dodajte mlijeko i brašno te uz pomoć pjenjače miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Ispecite palačinke na uobičajen način. Mi imamo tavu od gusa promjera 32 cm i od ove smjese dobijemo 10 palačinki.



Nadjev za zapečene palačinke sa sirom

  • 500 g svježeg sira
  • 360 g kiselog vrhnja
  • šereć prema ukusu
  • grožđice i limunova korica prema ukusu
  • 2 jaja
  • 200 ml slatkog vrhnja

Pomiješajte svježi sir i kiselo vrhnje pa pošećerite prema ukusu. Dodajte razmućena jaja, grožđice i limunovu koricu. Smjesom premažite palačinke, zamotajte i slažite u prikladan lim za pečenje jednu do druge bez razmaka. Ukoliko ostane malo nadjeva, dodajte mu slatko vrhnje pa sve zajedno prelijte preko palačinki. Pecite na 180°C dok površina ne dobije lijepu boju i zapeče se, otprilike 20ak minuta.


Broj komentara: 5:

  1. Pozdrav,
    U obitelji imam člana koji boluje od celijakije. Na internetu smo tražili recept za bezglutenske palačinke od schaer mix b brašna i pronašli vaš blog i recept.
    Iako smo se pridržavali recepture u mililitrima i gramima, rezultat je bio katastrofalan; Umutili smo 3 jaja sa 555 ml mlijeka i dodali 270 g schaer mix b brašna (smjesa je bila tekuća, kao sa glutenskim brašnom), dok smo grijali tavu s uljem 2 minute, smjesa se pretvorila u beton.
    Je li moguće da je recept koji ste objavili nepotpun?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajme, žao mi se da se to dogodilo. Suprug stavi grijati tavu kad krene raditi smjesu i nikad nema problema. Po potrebi u tijeku pečenja razrijedi malo s vodom, ali nikad ne dobije beton, pogotovo ne za 2 minute. Bezglutensko brašno brže upija tekućinu i nije svaka serija brašna ista pa i o tome ovisi. Ostali koji su isprobali recept su uspješno napravili palačinke.

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru. Sve smo napravili po receptu i smjesa je iz tekuće postala gusta za 2 minute. Probali smo ispeći jednu palačinku i bila je 10 puta deblja od američkih s glutenom.
      Dobro znamo da bezglutensko brašno brže upija tekućinu, isprobali smo recepte za kruh i tijesto za pizzu (koji su na pakiranju, jer nas je iznenadio omjer vode i brašna) i sve je ispalo super. A brašno je novo, brat ga dobiva na recept jer ima celijakiju.
      Hvala još jednom.

      Izbriši
  2. Poz, pitanje je da li ste stavili 555 grama ili mililitara mlijeka, različito je.

    OdgovoriIzbriši