četvrtak, 28. travnja 2011.

Lava cake


Nisam trebala dugo razmišljati koji ću recept prvi objaviti. Lava cake u mom srcu ima posebno mjesto. I nisam jedina kojoj je visoko na ljestvici omiljenih kolača. Suprug kaže da je to savršenstvo koje zaslužuje najvišu ocjenu.


Recept sam pronašla sasvim slučajno. Nisam baš ljubitelj virtualnih recepata i draže mi je sjesti u kauč pa listati kuharice. Tražeći nešto sasvim drugo, naišla sam na molten lava cake i odlučila ga odmah isprobati. Od tada je prošlo dosta vremena i nekoliko verzija - sam lava cake, sa šlagom, sa sladoledom. Ova posljednja kombinacija je najbolja.


Da bi napravili lava cake, potrebno je
  • 113 g čokolade za kuhanje
  • 113 g maslaca
  • 2 jaja
  • 1/3 šalice šećera (67 g)
  • 1/4 šalice glatkog brašna (32 g)
Pećnicu zagrijati na 180°C. Na pari otopiti čokoladu. Kada se čokolada otopi, maknuti posudu s pare pa dodati kockice maslaca i miješati dok se maslac ne otopi. U posebnoj posudi izmiksati jaja pa dodati šećer i miksati nekoliko minuta. Uliti čokoladu i miksati dok se čokolada i jaja ne sjedine. Dodati brašno i promiješati ga pjenjačom.

Keramičke kalupe (kupila sam ih u Semeraru) namastiti maslacem i posuti brašnom pa istresti višak brašna. Ako nemate keramičke kalupe, mogu poslužiti i šalice za kavu ili kalupi za muffine. Navedeni recept je dovoljan za četiri keramička kalupa. U svaki kalup rasporediti smjesu i staviti kalupe u pećnicu. S obzirom da nisu sve pećnice iste, vrijeme pečenja procjenjujem na 10 do 15 minuta. Cilj je dobiti omotač sličan biskvitu, a unutrašnost mora ostati tekuća.

Kada izvadite kalupe iz pećnice, pustite da se kolač odmori par minuta. Nakon toga lagano nožem prođite uz rub kalupa kako bi odvojili kolač. Na kalup stavite tanjurić pa ga preokrenite. Pažljivo dignite kalup.

Da li ćete lava cake jesti sa sladoledom, šlagom ili bez dodataka, na vama je da odlučite.



Broj komentara: 7:

  1. Sviđa mi se, volim čokoladu. Potražit ću kalupe i isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  2. U slučaju da se lava cake radi u šalicama za kavu ili kalupima za muffine, vrijeme pečenja je kraće. Moji kalupi imaju promjer 7,5 cm pa ako je riječ o kalupima s manjim promjerom i vrijeme pečenja je kraće.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobrodošla :) nikad nisam probala Lava cake ali sudeći po komentaru tvog dragog morat ću :) čitamo seee!!! I čim prije stavi još onih tvojih finih slastica :) hihi

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala! Nova sam u ovom formatu objavljivanja recepata, ali nadam se da ću se brzo snaći :)

    Lava cake svakako preporučam da probaš.

    OdgovoriIzbriši
  5. Oh da lava cake kad krene iz vulkana ukusa.super

    OdgovoriIzbriši
  6. tvoja lava uvijek poteče!! bravo

    OdgovoriIzbriši