Iako dizano tijesto povezujemo sa zimskim mjesecima, focaccia me asocira na ljeto. Možda zato što obično stavim pumidore na nju. Prefina je i nestat će u trenu, pogotovo ako imate neko druženje ili samo čilate na balkonu uz čašu dobrog vina.
320-340 g Schar Mix B brašna
7 g suhog kvasca
320 ml tekućine (voda u kojoj se kuhao krumpir + voda)
1 žlica maslinovog ulja + dodatno za premazivanje
2 žličice soli (ili prema ukusu)
dodaci po želji (pumidori, masline, grančice ružmarina,...)
Oguljeni krumpir izrežite na kockice, skuhajte u slanoj vodi pa ga još toplog izgnječite vilicom. Sačuvajte vodu u kojoj se kuhao.
U zdjelu samostojećeg miksera stavite 300 g brašna (znači ne odmah cjelokupnu količinu) i dodajte suhi kvasac pa pomiješajte. Dodajte mlaku vodu u kojoj se kuhao krumpir - ja sam imala 200 ml vode od kuhanja krumpira i dodala sam 120 ml obične mlake vode, ukupno 320 ml. Dodajte žlicu maslinovog ulja i sol pa uz pomoć miksera zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još brašna (kod mene je to bilo 30 g), kako bi se zamijesilo tijesto. Tijesto će biti mekano i pomalo ljepljivo.
Posudu u kojoj ćete peći focacciu (moja je keramička) obložite papirom za pečenje. Papir premažite s maslinovim uljem pa na njega stavite tijesto. Nauljenim rukama ravnomjerno rastegnite tijesto sve do rubova. Na tijesto rasporedite dodatke (stavila sam cherry pumidore prerezane na pola). Posudu prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 1 - 1,5 sat dok se tijesto ne udvostruči.
Pećnicu zagrijte na 220°C. Površinu focaccie pokapajte s maslinovim uljem i pecite otprilike 30 minuta. Ako ste zadovoljni bojom površine, možete focacciu izvaditi van. Ako želite intenzivniju boju, pojačajte pećnicu i pecite još maksimalno 5 minuta.
Pečenu focacciu izvadite iz posude zajedno s papirom za pečenje. Površinu premažite s malo maslinovog ulja i pustite da se ohladi na rešetki. Poslužite mlako ili ohlađeno.
Nema komentara:
Objavi komentar