četvrtak, 31. siječnja 2019.

Babka

Čini mi se da je ove zime babka u modi. Da budem u trendu napravila sam babku. Kad sam ju izvadila iz kalupa i stavila na rešetku da se ohladi, suprug me pogledao s čuđenjem i pitao "šta ti to nije uspjelo". Navikao je da su moji deserti uredni, a babka je sve samo ne uredna. I baš je čar u toj neurednosti, slojevima tijesta i nadjeva koji se isprepliću bez nekog reda, a opet sve ima svoje mjesto.
 
 
  • 400 g Schar Mix B bezglutenskog brašna
  • 5 g suhog kvasca
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 60 g šećera
  • 150 ml mlakog mlijeka
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • naribana korica 1 limuna
Suhi kvasac stavite u 50 ml mlakog mlijeka, dodajte žličicu brašna i žličicu šećera, poklopite i pustite da se kvasac aktivira. U zdjelu samostojećeg miksera stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, koricu limuna, jaja, rastopljeni maslac i preostalo mlijeko. Dodajte dignuti kvasac i miksajte na srednje jakoj brzini dok se ne formira tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena. Dignut tijesto kratko premijesite, pravokutno razvaljajte i premažite džemom. Babka se može formirati na dva načina. Prvi način je zarolati tijesto u roladu, prerezati roladu po dužini i ta dva dijela međusobno ispreplesti - tako sam ja napravila svoju babku. Drugi način je zarolati tijesto sa svake strane do sredine pravokutnika da se dobiju dvije spojene rolade, dobivene rolade preklopiti po dužini te tijesto dodatno uviti. Babku stavite u duguljasti kalup za kruh obložen papirom za pečenje, poklopite prijanjajućom folijom i pustite da se diže pola sata. Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C, a zatim smanjite temperaturu na 170°C i pecite još 20 - 25 minuta dok tijesto ne dobije lijepu boju. Pečenu bakbu  izvadite zajedno s papirom za pečenje i pustite da se ohladi na rešetki.



Broj komentara: 5:

  1. Za Babku znam samo iz one jedne epizode Sainfelda (još se uvijek smijem), ali nikada nisam potražila recept jer ne radim dizane kolače zbog tog dugog dizanja i posla za cijelo jutro. Što ne znači da ih ne volim! Divno izgleda, ali kako ne volim aroniju, stavila bih, recimo, šljivu.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ili čokoladu ;)
      Ma nije dizano tijesto problem, taman počistim kuću dok se digne ili obavim neki drugi kućanski posao

      Izbriši