ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

Tart s jabukama i mascarponeom


Zahvaljujući modernim tehnologijama povezani smo sa cijelim svijetom. Iz udobnosti našeg kauča možemo u bilo kojem trenu "skoknuti" na drugi kraj svijeta kad god to poželimo. Dovoljno je samo sjesti pred ekran, a o preferencijama ovisi da li ćemo sjediti ispred televizije ili kompjutera. Na taj način imamo priliku vidjeti i naučiti razne stvari. Meni su posebno edukativne kulinarske emisije. E sad, njih stvarno ima raznog profila. Neke me privlače svojim konceptom, a neke ne. Neke gledam zbog kuhara, a neke upravo ne mogu smisliti zbog osobe koja kuha.


četvrtak, 27. prosinca 2012.

Daring Bakers December 2012 - Panettone challenge


The December 2012 Daring Bakers' challenge was hosted by the talented Marcellina of Marcellina in cucina. Marcellina challenged us to create our own custom Panettone, a traditional Italian holiday bread! In this challenge, the mandatory requirement was to make a panettone in the traditional tall cylindrical shape usin the recipe provided from Marcellina and for the filling we could use different flavours. Thanks Marcellina for the wonderful challenge!

nedjelja, 23. prosinca 2012.

Truffles, truffles, truffles


Blagdani se bliže. Nadam se da ste gotovi s pripremama ili možda, kao ja, tek krećete.  Naviknuta sam kolače raditi u zadnji čas i danas sam napravila većinu planiranog. Kao i obično, radim neke provjerene recepte, ali ima i noviteta. U tom su se društvu našli i truffles. Baš sam raspoložena za čokoladne okuse, a i nedavno sam se opskrbila u tvornici čokolade.

nedjelja, 16. prosinca 2012.

Oda Matrakčiju - recept za domaće kobasice


Fotke spremne, a ja bez teksta. Što od umora, što od činjenice da ovo baš i nije uobičajen post. Umjesto da sam već duboko u blagdanskim keksićima, zaglavila sam u sasvim drugim vodama, koje su karakteristične za ovo razdoblje. Nekad davno se prasce ubijalo već krajem studenog, a kako nam zima svake godine dolazi sve kasnije, tako se pomaknula i ova granica. 

nedjelja, 9. prosinca 2012.

FBI istraga bloga Sweet and salty - slatko


Bliži se kraj godine i nema boljeg načina nego da zaokružim ovogodišnju igricu FBI rukavice slatkim receptima s bloga Sweet and salty. Prošlog sam mjeseca objavila slani post s odličnim Ireninim receptima, a sada slijedi nešto slađe i meni iznimno drago. Da samo znate u kojoj sam se šumi recepata zatekla, a iz nje je trebalo izabrati njih nekoliko za isprobavanje. U odabir sam krenula ziheraški, ali sam se i ohrabrila isprobati nešto neuobičajeno za mene. O čemu se radi, pročitajte u nastavku.

nedjelja, 2. prosinca 2012.

Božićni sajam u Grazu i posjet tvornici čokolade

Ispod krova svakog štanda nalaze se dekoracije koje su uvijek vezane uz ponudu na tom štandu

Koje su vaše asocijacije na prosinac? Moje su: zima, snijeg, blagdani, božićni sajam, keksići i čokolada. U jednom sam putovanju uspjela objediniti dvije asocijacije - božićni sajam i čokolada. Tim se asocijacijama trebao pridružiti i snijeg, ali nismo imali sreće, došao je dan kasnije. Svejedno, nedostatak bijele čarolije nije se primijetio na božićnom sajmu u Grazu, a za to su se pobrinule ledene jaslice.

utorak, 27. studenoga 2012.

Daring Bakers November 2012 - Twelve days of cookies challenge


Holiday season is the time for sharing and Peta of Peta Eats is sharing a dozen cookies, some classics and some of her own, from all over the world with us. In this challenge, the only mandatory requirement was to make at least one of the 12 items provided from either Peta recipe or link plus our own favorite cookie, square, bar or other type of celebration sweet. I decided to make chocolate hazelnut crinkle cookies (I have chocolate crinkle cookies recipe on my blog, but addition of hazelnuts sounded great) using the recipe that Peta provided for us and traditional croatian holiday wafer squares using my recepe. Thanks Peta for the wonderful challenge!

četvrtak, 22. studenoga 2012.

Seasonal surprise ingredient swap praline


This is my submission into the Seasonal Surprise Ingredient Swap and my swap partner was Ruth. She send me a lovely package with mint cake and a traditional Scottish ... mould (the mould is top secret for now, I'm going to present it in another post). I decided to make molded chocolates filled with mint chocolate ganache. Here is step by step tutorial how to make molded chocolates and here you can find tips for chocolate tempering.

četvrtak, 15. studenoga 2012.

FBI istraga bloga Sweet and salty - slano


Studeni i prosinac, barem što se tiče igrice FBI rukavice proći će u znaku Ireninog bloga Sweet and salty. Iznimno mi je drago što je njezin blog izglasan za istraživanje, ne samo zato što sam ga ja predložila, već i zato što obiluje raznovrsnim i odličnim receptima. Na početku je uslijedio težak zadatak, napraviti uži izbor recepata i konačno odlučiti što ću isprobati u okviru igrice (sigurna sam da će Irena tijekom ova dva mjeseca objaviti još neki recept koji će mi se svidjeti pa možda i promijenim planove). Predstavljanje slatkih recepata puštam za neku drugu priliku, a za početak vam donosim dva slana recepta. Također ću iskoristiti priliku da vas podsjetim na još jedan odličan i nama jako drag Irenin recept, a to je recept za punjenu pogaču koju sam već više puta napravila.

nedjelja, 11. studenoga 2012.

Slatki kruh sa sušenim voćem


Ne znam da vas, ali meni je najljepše kišni vikend provesti u kuhinji. Zabavim se uz miksanje, rezanje i pečenje pa ne mislim na onaj prolom oblaka vani. A kiša pada li ga pada. Vjerojatno nadoknađuje sušno ljetno razdoblje. U časopisu Čarolija okusa mi stoji označena stranica sa slatkim kruhom. Danas je stvarno idealan dan da ga napravim. Kiša će nas ionako zadržati u kući, pa zašto ne bi malo zasladili popodne. 

utorak, 6. studenoga 2012.

Pita s brokulom


Sigurna sam da u svakom kućanstvu postoji osoba koja određenu namirnicu ne voli, kao i druga osoba koja tu namirnicu obožava. Tako je kod nas kad su u pitanju kupusnjače, konkretnije brokula, prokulice i cvjetača. Obožavam ih i najčešće ih kuham na pari te jedem nezačinjene kao prilog mesu. Eto kolika je moja ljubav prema njima. Mogu ih jesti naravno i začinjene te pripremljene na neke zanimljivije načine, ali najviše volim njihov okus bez ikakvih dodataka. S druge strane, navedeno povrće spada u suprugovo omraženo povrće. Kako bih ga ipak nagovorila da ih proba, odlučila sam krenuti s najblažim okusom, odnosno brokulom i zamaskirati ju u ukusnu pitu. Pitate se da li je uspjelo - napredak je postignut i sada brokulu jede pripremljenu na više različitih načina.

četvrtak, 1. studenoga 2012.

Mamina pita od jabuka


Za razliku od mene, mama je radila samo jednu jedinu pitu od jabuka, ovu koju ću vam predstaviti u nastavku. Sjećam se kako je utrljavala maslac u brašno i voljela sam ju gledati dok mijesi tijesto. Obično bi od ostataka tijesta ispekla keksiće nepravilnog oblika, upravo onakve kakvi bi ispali dok je rezala višak razvaljanog tijesta. Moja manija jedenja sirovog tijesta seže još u djetinjstvo pa sam uvijek dok se pita pekla, a keksići čekali svoj red za pečenje krala te komadiće tijesta. Keksići su zapravo služili kao prva pomoć, odnosno nešto što ćemo staviti u usta i utažiti želju dok čekamo da se pita ohladi. 

subota, 27. listopada 2012.

Daring Bakers October 2012 - Mille feuille challenge


Our October 2012 Daring Bakers' challenge was hosted by Suz of Serenely Full. Suz challenged us  to not only tackle buttery and flaky puff pastry, but then take it step further and create a sinfully delicious Mille Feuille dessert with it! This was a real challenge for me - my first home made puff pastry and I was baking puff pastry for the first time (usually I bought already baked puff pastry). I used the recipe that Suz provided and I love it! I had a problem with baking, because my tray wasn't heavy enough and my pastry puffed up to much (so I used only two sheets instead of three). But it was very tasty and I will never buy puff pastry again. Thanks Suz for the wonderful challenge! 

utorak, 23. listopada 2012.

FBI istraga bloga Parfe Dunja


Nakon ljetne pauze, u rujnu su opet krenule blogerske igrice. Tako su u okviru igre FBI rukavice  rujan i listopad rezervirani za istragu bloga Parfe Dunja. Ono što ćete svakako zamijetiti ako prolistate Dunjin blog je unikatno posuđe koje ona sama izrađuje. Njezina zbirka recepata se ne može opisati jednom riječju - slatki i slani, svakodnevni i neobični recepti dio su bogate zbirke. Kao i uvijek kada su u pitanju FBI rukavice, pregledam cijeli blog i odvajam recepte koji mi se sviđaju. Od tih recepata izdvojim one koje ću isprobati u okviru igrice. Tako je bilo i sada. Međutim, neki Dunjini recepti su mi pomutili pamet pa se nisam baš pridržavala zacrtanog plana. U nastavku pogledajte što sam izabrala (nazivi su link na original recept).

srijeda, 17. listopada 2012.

Slani kolač


Čim sam vidjela recept za ovaj kolač u novom broju časopisu Alice cucina, znala sam da ću ga napraviti kad budemo roštiljali. S obzirom na činjenicu da smo duboko zagazili u jesen, možda je to bilo posljednje roštiljanje ove godine. Nekome će ostati u pamćenju po mirisu mesa s roštilja, nekome po mom photo sessionu, a sigurna sam da će svi pamtiti okus ovog kolača. Ukusan je dok je topao i kad se ohladi, može se jesti sam ili kao prilog uz mesno jelo. 

petak, 12. listopada 2012.

Nutella mousse trio = mission failed


Ovomjesečni krug igrice Ajme, koliko nas je! s pravom nosi onaj ajme na početku i reći ću ajme - nutella. Naša domaćica Irena nije mogla zadati bolju namirnicu, s obzirom da sam i sama prošli mjesec kao domaćica ove igrice razmišljala o nutelli. Nutellu ili volite ili ne volite, a mi doma spadamo u kategoriju onih koji vole nutellu. Ponekad je to čista pervezarija kada se žlica nutelle umoči u mljevene orahe, a najčešće završi u nekom konkretnijem desertu ili posluži kao namaz za palačinke. 

ponedjeljak, 8. listopada 2012.

Sale e pepe okus - calzoni, panzerotti & co.


I ovog se mjeseca družimo u rubrici Sale e pepe okus. Nakon posljednjeg slatkog prijedloga, opet nešto slano. Calzoni, panzerotti & co. ukusna su jela napravljena od tijesta za pizzu. Da li ćete biti vrijedni pa sami zamijesiti tijesto ili ćete koristiti kupovno gotovo tijesto za pizzu, ovisi o vama. Za izradu panzerotta sam koristila gotovo tijesto, dok sam kiflice napravila koristeći recept za tijesto za punjenu pogaču. Baš me zanima da li je Tamara bila vrijedna ili se je i ona poslužila gotovim tijestom i koje je oblike odabrala.

utorak, 2. listopada 2012.

Frangipane pite s jabukama


Ako volite jabuke, onda sigurno volite i pitu od jabuka. Ovaj klasik među kolačima uvijek je omiljen u našoj kući. Kako ne bih svaki put radila jednu te istu pitu od jabuka, volim varijacije na ovu temu. Tako u nepravilnim intervalima izmjenjujem nekoliko recepata - američku pitu od jabukafrancuski tart s jabukama, jednostavni crumble i ekspresnu atomsku pitu. Uz ove navedene recepte, radim i mini verziju s frangipane nadjevom. Recept je za 6 pita promjera 10 cm ili 4 pite promjera 14 cm, ovisno o veličini kalupa kojeg koristim.

nedjelja, 30. rujna 2012.

Ajme, koliko nas je! - radovi


Tema rujanske igrice Ajme, koliko nas je! bili su pumidori. Tijekom mjeseca primala sam vaše mailove s receptima. Mislim da igrica potpuno opravdava svoj naziv, jer kad pogledam ovu prekrasnu arhivu recepata, prvo što pomislim je "ajme, koliko radova". Još jednom hvala Petri što me je odabrala za domaćicu. Hvala svima koji su sudjelovali i svojim radovima obogatili zbirku recepata s pumidorima. Da ne duljim previše, predstavljam vam recepte (prema redoslijedu pristizanja prijava, odnosno mailova). 

četvrtak, 27. rujna 2012.

Daring Bakers September 2012 - Empanada Gallega challenge


Patri of the blog Asi Son Los Cosas was our September 2012 Daring Bakers’ hostess and she decided to tempt us with one of her family’s favorite recipes for Empanadas! We were given two dough recipes to choose from and encouraged to fill our Empanadas as creatively as we wished! Thanks Patri for the wonderful challenge!

četvrtak, 20. rujna 2012.

Tiramisu torta s marunom - dobrodošlica jeseni


Do sada sam na blogu prigodnim receptom obilježila dolazak svakog godišnjeg doba osim ljeta. Već i vrapci na grani znaju da teško podnosim vrućine. A ovo ljeto je bilo stvarno pakleno vruće. Lakše dišem već od početka rujna, pogotovo nakon osvježavajuće kiše. Prelazak na novo godišnje doba najbolje je obilježiti pravom jesenskom namirnicom - marunom. Razmišljala sam što bih mogla napraviti i u moje planove se idealno uklopila igrica FBI rukavice (koju je osmislila Maja). Tijekom rujna i listopada istražujemo blog Parfe Dunja. Dunja na svom blogu ima recept za kesten tiramisu koji mi se učinio kao odlična dobrodošlica jeseni i prilika da potrošim zalihu maruna iz zamrzivača.

subota, 15. rujna 2012.

U čokoladnom iščekivanju MasterChefa


Na početku rujna me je Anuja s bloga Simple baking pozvala da se pridružim blog hopu s temom Cook like star koji je posvećen MasterChefu. Uz Anuju, organizatorice su Zoe i Baby Sumo. Kako smo u iščekivanju nove sezone hrvatskog MasterChefa, odlučila sam se prihvatiti poziv i proučiti recepte stranih emisija. Na kraju su mi se svidjela dva recepta, oba čokoladna. A ima li nešto bolje nego grickati čokoladne keksiće ili uživati u čokoladnom souffleu dok gledaš MasterChef? Po recepte sam "skoknula" do daleke Australije. 

nedjelja, 9. rujna 2012.

Lorraine Pascale - slatko i slano


Rijetko pratim televizijski program. Zapravo nisam od onih koji mogu ležati na kauču i gledati u tu "čarobnu kutiju" neovisno o tome što je na programu. Pogledam par dragih serija, poneki film ako skužim najavu, važnije sportske događaje i sportove koje pratim. Međutim, moram priznati kako u posljednje vrijeme češće sjedim pred tv-om. Razlog tome je kanal 24 kitchen. Na početku je bilo malo čudno pratiti program na nizozemskom, a zatim je to postalo stvar navike. Taman kad sam se uljuljala u taj nepoznati jezik, stižu i potpuno razumljive emisije na engleskom jeziku. Nemam ništa protiv jezika kojeg ne govorim, ali ne uživam čitati prijevod u dnu ekrana. Puno mi je draže slušati i pratiti što se govori.

utorak, 4. rujna 2012.

Sale e pepe okus - rustikalne pite s voćem


Evo me opet u Sale e pepe okus rubrici, u kojoj ovog puta s Tamarom isprobavam pite s voćem. Opet se pred nama našlo šest prekrasnih recepata. Miješano voće, smokve, kupine, šljive, marelice te breskve uz još poneki dodatak "zarobljene" su u ukusno prhko tijesto i predstavljaju tradicionalne recepte talijanskih regija. Za jedan recept/voće sam 100% bila sigurna da ga Tamara neće odabrati i pretpostavljala sam što bi mogao biti njezin odabir, ali sve je bilo obavijeno velom tajni, tako da ćemo zajedno pogledati što je ona pripremila. Baš me zanima da li je ona pogodila moj izbor ...

subota, 1. rujna 2012.

Ajme, koliko nas je! - tema za rujan 2012.

Najprije se želim zahvaliti Petri s bloga Thursdays cooking što me je izabrala za domaćicu ovomjesečne igre, kao i trudnici kojoj se moja torta s trešnjama najviše svidjela te sam tako dobila priliku uživati u Petrinim pekmezima. Hvala puno!

Kada me je Petra kontaktirala i pitala da li želim biti nova domaćica, bila sam jako sretna. Popis željenih namirnica već se neko vrijeme vrzma po mojoj glavi i pretežno uključuje sezonske namirnice za pojedina godišnja doba. Nakon lipanjskog kruga, zbog ljetne pauze, nova domaćica preuzima glavnu riječ tek u rujnu. I tu sam se našla zatečena! Što izabrati? Zašto imam toliko vremena za razmišljanje i odluku? Moram priznati da sam se odmah na početku dvoumila između dvije namirnice. Razmislila sam za koju od te dvije namirnice želim skupiti kolekciju vaših recepata i krajnja odluka nije bila teška. Stoga su ovomjesečna tema igre PUMIDORI!!


Nadam se da ih kao i ja volite pripremati na razne načine i da volite sve njihove oblike i boje. Objavljene recepte s fotografijom, imenom i linkom na recept na blogu šaljite na mail


Veselim se vašim receptima!

četvrtak, 30. kolovoza 2012.

Brzi lisnati quiche s pancetom i pumidorima


Ponekad stvarno ne treba komplicirati da bi se dobio ukusan obrok. Jedan takav recept ću vam predstaviti danas. Ovaj brzi quiche može proći kao predjelo, samostalan obrok ili kao prilog. A toliko je slastan da bi mogao poslužiti i kao desert. Sve je krenulo s lisnatim tijestom koje neko vrijeme stoji u frižideru i već se opasno približavao istek roka trajanja. Namjera je bila da ga iskoristim za nešto slatko, ali, evo, spontano i potpuno neplanirano postao je dijelom slanog recepta. Kako to već biva kad je quiche u pitanju, provjerim stanje namirnica i iskoristim ono što imam.

ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

Daring Bakers August 2012 - Filled pâte à choux swans challenge


Kat of The Bobwhites was our August 2012 Daring Baker hostess who inspired us to have fun in creating pate a choux shapes, filled with crème patisserie or Chantilly cream. We were encouraged to create swans or any shape we wanted and to go crazy with filling flavors allowing our creativity to go wild!

I decided to make swans because I have already published on my blog cream puffs and raspberry wreaths. I had a lot of fun creating swans. Thanks Kat for the wonderful challenge!

utorak, 21. kolovoza 2012.

Sale & pepe okus - slana focaccia


Sale & pepe okus naziv je nove rubrike u kojoj sudjeluju dvije Tamare  (Ave dulcis i What's for dessert?). Listajući časopis Sale & pepe došla sam na ideju da odaberem jednu temu iz časopisa i isprobam nekoliko recepata koje ću predstaviti u jednom postu. Kako su svi poslovi koji se rade u paru puno zanimljiviji, predložila sam Tamari (koja je osmislila naziv rubrike) da zajedno isprobavamo recepte iz odabrane teme i objavimo na blogu istog dana. Recepti koje odaberemo ostaju tajna do objavljivanja posta, tako da nam je vrijeme osim u isprobavanju, prošlo u znaku znatiželje i zezancije. Baš me zanima koje recepte je ona odabrala i da li imamo isti ukus (svakako pogledajte što je Tamara odabrala). 

srijeda, 15. kolovoza 2012.

Crveno zlato (pita s pumidorima)


U jeziku je već postalo uvriježeno da se riječ zlato koristi kada se želi istaknuti nešto dragocjeno. Ne mora to biti samo nakit. Zlato ... Poslušajte kako ta riječ zvuči dok ju izgovarate i sjetite se gdje se sve može upotrijebiti. Meni odmah padne na pamet mamino zlato i crno zlato. U mom dvorištu postoji nešto još vrijednije od crnog zlata. To je pumidor - crveno zlato našeg vrta.

ponedjeljak, 13. kolovoza 2012.

Darivanje - pogodi sastojke nadjeva


Kao što sam već spomenula na facebook stranici bloga u tijeku je novo darivanje povodom okrugle brojke - 500 like. Sve što trebate napraviti je pogoditi nadjev koji sam stavila na ovo prhko tijesto. Ali da ne bude sve tako jednostavno, evo pravila:
  • na facebook stranici ispod fotografije nagrade potrebno je napisati tri sastojka za koja mislite da su korištena u nadjevu
  • od tri navedena sastojka, jedan sastojak mora biti glavna namirnica (dakle ono prema čemu je  pripremljeno jelo dobilo ime)
  • sastojci koje ne možete napisati su jaja, šećer, sol i papar.

Nagradu će osvojiti osoba koja u skladu s pravilima prva točno napiše tri sastojka, odnosno pogodi tri sastojka nadjeva. Ime sretnog dobitnika biti će objavljeno u srijedu na blogu, u sklopu posta s receptom. Nagrada su ovi mini kalupi u obliku srca.


Sretno svima!

utorak, 7. kolovoza 2012.

Okruglice sa svježim sirom i marelicama


Dok sam razmišljala što da napišem za uvod, shvatila sam kako zapravo nemam niti jedan recept na blogu koji uključuje marelice. Srećom da sam odlučila ispraviti tu "nepravdu" i napraviti nešto mareličasto za blog. Ako se osvrnem na sezonu ljetnog voća, dobar dio voćki obavezno završi u kolačima, iako ih volim jesti i svježe. Breskve i marelice rijetko koristim za deserte i to bez nekog suvislog objašnjenja. Vjerojatno mi je jednostavnije onako s nogu pojesti par komada pa zato niti ne razmišljam o slasticama. Ipak, misli mi je pomutio posljednji broj časopisa Čarolija okusa (baš sam navalila na njihove recepte u posljednje vrijeme)  u kojem je predstavljen recept za ove okruglice. 

srijeda, 1. kolovoza 2012.

Muffini s malinama i makom + darivanje/giveaway



Da li više volite slatki ili slani doručak? Meni je omiljen slatki doručak, pogotovo friško pečeni muffini. Jednostavna je priprema, relativno su brzo gotovi (maksimalno pola sata od izrade do degustacije), a varijacije okusa su beskonačne. Za ovaj recept je zaslužan časopis Čarolija okusa. Vjerojatno bih prešla preko naslova "muffini s malinama" bez da trepnem, ali "muffini s malinama i makom" je naziv koji mami na isprobavanje. Ne očekujte jaki okus maka u ovim muffinima, jer su glavna zvijezda maline. Mak je ovdje u sporednoj ulozi, tek toliko da zaokruži cjelokupnu kompoziciju. Ukoliko ne volite mak, možete ga izostaviti. Za 12 muffina potrebno je

petak, 27. srpnja 2012.

Daring Bakers July 2012 - Crazy for crackers challenge


Our July 2012 Daring Bakers' Host was Dana McFarland and she challenged us to make homemade crackers! Dana showed us some techniques for making crackers and encouraged us to our creativity to make each cracker our own by using ingredients we love. Thanks Dana for the wonderful challenge!

ponedjeljak, 23. srpnja 2012.

Sva lica frozen yogurta


Sigurna sam da imate neki adut iz rukava među receptima kojeg često koristite. To može biti omiljeni recept za biskvit koji uvijek uspijeva, tijesto za keksiće, ukusna krema ili nešto četvrto. Kod mene je to frozen yogurt. Kad sam shvatila da imam dosta deserata u kojima koristim bazni recept za frozen yogurt, odlučila sam s vama podlijeliti sva njegova lica. Sva lica frozen yogurta podijelila sam i sa čitateljima Verinog bloga Astal - kuhinja moje ravnice i drugi recepti. Veri se ovom prilikom želim zahvaliti što me je pozvala u goste na svoj blog.

četvrtak, 19. srpnja 2012.

Quiche s tikvicama


Do sada sam vam kroz ljetne postove često pisala o svom omiljenom voću. S veseljem sam čekala prve plodove i koristila ga za deserte. S povrćem je drugačije. Nekako ga prihvaćam zdravo za gotovo, iako skoro svakodnevno radim oko njega. Otkad znam za sebe uzgajamo povrće i zapravo je postala svakodnevnica otići u vrt po sastojke potrebne za ručak. Ponekad nastane "pritisak" nekog određenog povrća, koje jednostavno zahtijeva branje tog dana. Tako je npr. s tikvicama. Treba ih iskoristiti dok su mlade i imaju nježnu koru. Isto tako, ponekad je potrebno napraviti i "čišćenje" frižidera, odnosno iskoristiti namirnice koje imaju kraći rok trajanja. Kad se spoji ugodno s korisnim, nastane quiche. Što se sve našlo u mom frižideru, pročitajte u nastavku. 

nedjelja, 15. srpnja 2012.

Mrvičasti kolač s borovnicama i kokosom


Napokon su stigle omiljene borovnice! Znam, znam, sad ćete reći da svaki sezonski voćni recept počinjem s rečenicom "to je moje omiljeno voće". Pa kad je tako. Ali borovnice su mi uistinu najdraže voće. I jedva sam ih dočekala, jer već neko vrijeme čekam da isprobam recept iz Čarolije okusa (obećala sam vam da će sigurno biti par recepata iz posljednjeg broja) u kojem su borovnice kombinirane s kokosom. Kombinacija okusa je genijalna, samo što ću sljedeći put staviti duplo više borovnica tako da između biskvita i mrvičastog posipa bude deblji sloj borovnica.

srijeda, 11. srpnja 2012.

Vjenčići s malinama


Da li kupujete časopise s receptima? Imam 2-3 časopisa koja kupujem na mjesečnoj bazi. Ponekad me privuče neka najava ili naslovnica časopisa kojeg inače ne kupujem, ali to je rijetko. Među časopisima koje redovito kupujem se nalazi i Čarolija okusa. Posljednji broj me je o-du-še-vi-o! Pravi ljetni broj s ukusnim receptima za pripremu tikvica, malina, borovnica i ostalih plodova ljeta. Uz ovaj današnji recept, možete očekivati da ću isprobati još barem jedan recept uskoro. 

nedjelja, 8. srpnja 2012.

Punjena pogača


Kad je hrana u pitanju, svatko ima neku svoju slabu točku - hranu koju bi mogao jesti u bilo koje doba i u neograničenim količinama, hranu koja mami sline na usta, stvara pomutnju u mozgu i neopisivu želju da ju se jede baš sad. O svojim slatkim slabostima bolje da ne pričam. Što se slanog tiče, slaba točka mi je rastopljeni sir. 

četvrtak, 5. srpnja 2012.

Točkasti cheesecake s nutellom


Ljeto i cheesecake se vole. Kad nastupe vrućine, najbolje paše osvježavajući i dobro rashlađen desert, baš kao što je cheesecake. Kad sam već u kategoriji "najbolje", kod mene se na tom popisu nalazi i nutella. Do sada se u kategoriji najboljih jela s nutellom nalazio sljedeći komplicirani recept - žlicom zagrabiti nutellu iz staklenke, tu istu žlicu umočiti u mljevene orahe i zatim uživatiiiiiiiiiiiii. Međutim, ovaj cheesecake se uspio probiti na prvo mjesto najboljih jela s nutellom. Točkasti izgled me je privukao da proučim recept, a u konačnici me je osvojio i okus. Ukoliko ste ljubitelj nutelle, preporučam vam da proučite ovu stranicu.

nedjelja, 1. srpnja 2012.

Rolada s malinama


Nisam pretjerani ljubitelj ljeta. Ima tu više razloga zašto ga ne obožavam, ali isto tako postoji i par sitnica zbog kojih ga "pristajem podnositi" svake godine. Jedna od tih sitnica je voće koje dozrijeva ljeti i mami da završi u osvježavajućem desertu. Osim u desertu, ljetno voće je jednako ukusno svježe oprano, direktno iz vrta. 

subota, 30. lipnja 2012.

Sendviči sa sladoledom


Ovaj me recept vraća u djetinjstvo. Ne jako daleko, već u srednjoškolske dane. U to je vrijeme Ledo plasirao na tržište prvi zimski sladoled pod nazivom Winty. Sjećam se da sam ga tamanila skoro svakog dana u poslijepodnevoj smjeni, na putu od autobusne stanice do škole. Događalo se da Winty bude rasprodan pa sam uočila sendviče sa sladoledom. Nisam pretjerani ljubitelj sladoleda na kuglice, ali sendvič verzije jako volim. Zato sam se razveselila kad sam vidjela da su sendviči sa sladoledom tema  lipanjskih  kuVarijacija.

ponedjeljak, 25. lipnja 2012.

Ljetno voćno osvježenje


Došlo je ljeto i krenule su vrućine. Paklene vrućine. Osim osvježenja u moru, potrebno je osvježiti se i hranom. Za to je idealno voće. Kako ne bi sve ostalo samo na voću, za inspiraciju mi je poslužio recept za vafle s kremom od ricotte i lubenicom iz časopisa Čarolija okusa. Možete koristiti bilo koje voće, ali nikako nemojte preskočiti osvježavajuću lubenicu.

srijeda, 20. lipnja 2012.

FBI istraga bloga Bite my cake


U okviru igre FBI rukavice  svibanj i lipanj su rezervirani za istragu bloga Bite my cake. Tamarin blog mi je jako drag zbog toga što je posvećen pretežno kolačima. Uz kolače, Tamara nas ponekad odvede na virtualno gastronomsko putovanje kroz seriju postova Eat global. Već sam prošle godine isprobala jedan njezin recept i jedan prijedlog, te nedavno cheesecake u staklenkama, a u okviru igrice sam odlučila isprobati sljedeće recepte (nazivi su link na original recept)

nedjelja, 17. lipnja 2012.

Muffini s ricottom, trešnjama i kokosom + sirup od trešanja


Muffine nisam radila stoooooooooo godina. Nekako u zadnje vrijeme češće radim cupcakese. Biskvit im je ukusniji i puno su dekorativniji. Zdjela puna trešanja me je navela na razmišljanje o muffinima, po mogućnosti za grickanje uz utakmicu. 

četvrtak, 14. lipnja 2012.

Torta s trešnjama



Rijetko se susrećem s receptima koji su loši. Pod loši mislim zapravo na recepte s kojima je nemoguće dobiti ono što prikazuje fotografija. Međutim, upravo to se i dogodilo. Da bude stvar još bolja, apsolutno ništa ne štima u tom receptu - niti postupak pripreme biskvita, niti krema, niti vrijeme pečenja, voća je previše, ... Jedina sreća je što sam imala "pokusnog kunića".

utorak, 12. lipnja 2012.

Mini quiche s graškom


Jutros sam u vrtu ubrala mahune graška, sjela na klupicu pod lipom (uživala u mirisu cvjetova lipe i cvrkutu ptica) i očistila ga. Već je okruženje samo po sebi gušt, ali posebno zadovoljstvo koje se ne može opisati riječima je kad naiđeš na mahunu sasvim mladog graška koji je neodoljivo sladak.

petak, 8. lipnja 2012.

Crumble s trešnjama i orašastim plodovima



Prije ljeta stižu nam trešnje. Slatki crveni plodovi mame sa svih strana. Ove sam ih godine morala malo duže čekati, jer im vrijeme nije bilo naklonjeno. Svakodnevna kiša i malo sunca razlog je njihovog kašnjenja. Danas sam napokon krenula u ozbiljnije branje, ono koje uključuje ljestve i košaru. 

utorak, 5. lipnja 2012.

Princes krafne


Sigurno ste barem jednom uzeli neki recept i počeli raditi desert po njemu pa se odmah ili usput predomislili oko nekog sastojka ili detalja i napravili po svome. Ukoliko želite da vam princes krafne uspiju, ovaj recept morate slijediti od početka do kraja, bez imalo odstupanja. Maja je vrijedno eksperimentirala, isprobavala različite recepte i omjere i u konačnici došla do recepta za savršene princes krafne. Svakako pročitajte njezinu cijelu priču i nakon toga se upustite u pripremu 100% uspješnih i iznimno ukusnih princes krafni.

četvrtak, 31. svibnja 2012.