Obožavam trešnje i sve što ima veze s trešnjama. Pred nekoliko godina su trešnje bile jako rodne, a u dvorištu imamo sedam trešanja. Radila sam marmeladu i razne kolače, a kada je ponestalo inspiracije, pronašla sam fenomenalan i jednostavan recept za kojeg sve sastojke imam uvijek doma. Riječ je o clafoutisu sa bloga Da mi je nešto slatko. Bilo mi je jako simpatično kako autorica negoduje nad čišćenjem trešanja. Svoje sam muke riješila te sezone tako što sam kupila malog pomoćnika s kojim kilogram trešanja očistim za manje od 10 minuta.
utorak, 31. svibnja 2011.
Clafoutis s trešnjama
Obožavam trešnje i sve što ima veze s trešnjama. Pred nekoliko godina su trešnje bile jako rodne, a u dvorištu imamo sedam trešanja. Radila sam marmeladu i razne kolače, a kada je ponestalo inspiracije, pronašla sam fenomenalan i jednostavan recept za kojeg sve sastojke imam uvijek doma. Riječ je o clafoutisu sa bloga Da mi je nešto slatko. Bilo mi je jako simpatično kako autorica negoduje nad čišćenjem trešanja. Svoje sam muke riješila te sezone tako što sam kupila malog pomoćnika s kojim kilogram trešanja očistim za manje od 10 minuta.
ponedjeljak, 30. svibnja 2011.
Krešenti
Svakog jutra prošećem do Plodina. To mi je jutarnji ritual. Ponekad kupim par sitnica koje su mi potrebne za taj dan, a ponekad idem samo da prošećem. Kada sam ugledala bademe na akciji, sjetila sam se recepta za krešente i kupila ih (a poslužit će i za još pokoji recept). Ti bademi čekaju već par dana, a krešenti nikako da dođu na red. Nisam ih imala ni danas namjeru raditi, ali u receptu kolača koji sam htjela raditi postoje neke nejasnoće pa sam ga pustila sa strane i odlučila napraviti krešente. Kako bademima nisam odstranila kožicu ranije, danas sam napravila ubrzanu verziju. Bademe se stavi u kipuću vodu otprilike jednu minutu, procijedi ih se u cjediljku i istiskuje iz kožice. Budući da su mokri, trebalo bi ih pustiti jedan dan da se osuše (inače ih je nemoguće samljeti). Nisam imala toliko vremena. Stavila sam ih na lim za pečenje u jednom sloju pa u pećnicu na 150 stupnjeva, otprilike 15ak minuta i svako toliko protresla lim. U početku su bademi malo prilijepljeni jedni za druge, a kada se posuše i protresete lim, biti će odvojeni. Prilikom mljevenja badema (ako to radite u multipraktiku) potrebno je dodati malo šećera.
utorak, 24. svibnja 2011.
Prhke pitice s čokoladom i jagodama
Napokon! Jagode u vrtu u dostatnoj količini za desert. Otkad su krenule jagode po dućanima i tržnici, mogu samo gledati u njih budući da sam alergična na špricane jagode. I koju god stranicu da otvorim, virtualnu ili nekog časopisa, dočekaju me jagode.
petak, 20. svibnja 2011.
Devil's food cake
Obožavam listati kuharice i uživati u mirisu koji imaju nove knjige. Listajući kuharicu Nigelle Lawson Kitchen, uživala sam u fenomenalnim slikama. Tamo negdje u sredini knjige naišla sam na recept koji je uistinu zaokupio sva moja osjetila. Devil's food cake. Naziv me zaintrigirao. Kakvu to tortu jede vrag? U ovom slučaju čokoladnu.
petak, 13. svibnja 2011.
Krostata od mascarponea i čokolade
Već sam pomislila da ću odustati od svega, ali dovoljan mi je bio jedan zalogaj da me uvjeri kako sam ispravno postupila kad sam nastavila. Uglavnom, sve je krenulo jaaaaaaako naopako. Stavim digitalnu vagu na radnu ploču, međutim, ne radi, baterija se ispraznila. Kako je danas bio idealan dan za angažman oko slastica (ručak gotov u pola sata), stavila sam bateriju na ploču šparheta kako bih ju malo zagrijala i napunila. I tako vadim ja potrebne sastojke iz ormarića kad odjednom nešto opali. Pogledam prema šparhetu, a raspadnuta baterija leti na sve strane. Zovem jednu susjedu - ona ima vagu montiranu na zid, druge susjede nema doma. Kod treće konačno posuđujem vagu. Vaga neka koma, mjerne oznake po 40 g. Snalazim se nekako i otprilike važem potrebne sastojke.
Dvobojna krema od mascarponea
Plan za danas je bio napraviti krostatu od mascarponea s čokoladom. Budući da sam imala pakiranje mascarponea od 500 g, a po receptu mi je trebalo 250 g, od ostatka sam odlučila napraviti desert u čaši. I to samo iz jednog razloga. Znala sam da će suprug kad dođe kući dosađivati da proba pitu (koja se neće stići ohladiti do njegovog dolaska), pa sam mu na ovaj način skrenula pažnju. Inspiracija za kremu mi je bila torta čokoladna duga.
nedjelja, 8. svibnja 2011.
Američka pita od jabuka
Miris jabuka i cimeta koji se širi iz kuhinje je nešto što nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Isto se može reći i za ovu pitu. Jedina joj je mana što treba pričekati da se prije rezanja potpuno ohladi. Međutim, uspjela sam i tome doskočiti - napravim dvije pite u standardnom kalupu za pite, a od ostatka tijesta napravim mini pite koje se mogu jesti i tople.
četvrtak, 5. svibnja 2011.
Keksići punjeni nutellom
Recept napisan na papiru. Slike nema. Izvor nepoznat. Letimično sam pogledala sastojke i postaje jasno zašto sam ga zapisala. Keksići su punjeni nutellom, a to ne može biti loše. Upuštam se u izradu i s veseljem iščekujem rezultat.
utorak, 3. svibnja 2011.
Kremšnite
Kada se u frižideru pojavi višak jaja, obavezno radim kremšnite. Vjerujem da većina ima neki svoj provjereni recept, ali ako spadate u onu manju skupinu koja još uvijek traži pravi recept, možda je ovo baš taj.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)