ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

Tart s jabukama i mascarponeom


Zahvaljujući modernim tehnologijama povezani smo sa cijelim svijetom. Iz udobnosti našeg kauča možemo u bilo kojem trenu "skoknuti" na drugi kraj svijeta kad god to poželimo. Dovoljno je samo sjesti pred ekran, a o preferencijama ovisi da li ćemo sjediti ispred televizije ili kompjutera. Na taj način imamo priliku vidjeti i naučiti razne stvari. Meni su posebno edukativne kulinarske emisije. E sad, njih stvarno ima raznog profila. Neke me privlače svojim konceptom, a neke ne. Neke gledam zbog kuhara, a neke upravo ne mogu smisliti zbog osobe koja kuha.




U tom silnom gastro moru nalazi se i jedan biser. Kuhar ... pekar ... slastičar ... Rudolph van Veen osvaja na prvu. Dok gledate bilo koju njegovu emisiju (a ima ih nekoliko), odmah dobijete želju kuhati/peći. Njegova jednostavnost će vas oduševiti. Ne komplicira, osim kada je u pitanju dekoriranje, ali to radi na tako simpatičan način. Taste of life travel je odlična emisija, ali najdraža mi je Rudolph's bakery. Obično na kraju emisije kaže "Pecite kolače jer je zabavno". Osim korisnih savjeta, iz emisije sam pokupila i nekoliko recepata. Jedan od njih je i Tart s jabukama i mascarponeom. Kolači s jabukama imaju posebnu čar, a nove kombinacije me uvijek privlače. U ovom receptu su se jabuke odlično uklopile u nadjev od mascarponea.


Tijesto
  • 250 g brašna
  • 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 80 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
Utrljajte maslac u brašno da dobijete grube mrvice. Dodajte šećer, sol i jaje pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi i obložite duguljasti kalup za pitu. Dno izbodite vilicom.


Nadjev
  • 325 g mascarponea
  • 100 g šećera
  • 1 štapić vanilije
  • 2 jaja
  • 50 g brašna
  • 4 - 5 jabuka
  • 75 g šećera
  • cimet (prema ukusu)
  • 3 žlice marmelade od marelica
U mascarpone dodajte šećer i sjemenke vanilije. Pjenjačom umiješajte jedno po jedno jaje i na kraju brašno. Nadjev rasporedite po tijestu. Jabuke ogulite, očistite i narežite na tanke ploške. Ploške poslažite po nadjevu od mascarponea. Pomiješajte šećer i cimet pa pospite po jabukama. Pecite 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C. Pečenu pitu premažite zagrijanom marmeladom od marelica. Pitu poslužite ohlađenu.


Uz ovaj recept ću iskoristiti priliku da vas podsjetim na različite recepte za pitu od jabuka:


Za kraj posta mi je ostala isprika. Kako sam bila u pripremama za Božić, žurila sam objaviti truffels post pa sam zaboravila u njega uvrstiti nagradu koju sam nedavno dobila. Nagrada je uistinu posebna i baš sam počašćena što sam ju dobila, jer mi je ovo prva nagrada koju je kreirao bloger koji mi je nagradu i dodijelio. Igoru još jednom hvala na nagradi!


Pravila nagrade:
  • zahvaliti osobi koja vas je nominirala
  • linkati na njezin/njegov blog
  • odabrati 11 blogera koje ste otkrili ili redovito pratite
  • nominirati ih za "The best blog award"
  • reći osobi koja vas je nominirala 5 random stvari o sebi.
Pet random stvari o meni:
  • obožavam šetati po buri
  • ne mogu se odlučiti koja namirnica mi je draža: lignje ili svinjetina
  • mogu satima rješavati sudoku
  • u zimsko vrijeme češće pripremam dizano tijesto
  • kad stavljam sušiti robu, štipaljke slažem po boji. 
Nagradu prosljeđujem sljedećim blogerima:


Svim čitateljima, kao i njihovim najmilijima, želim sve najbolje u nadolazećoj godini. 
Puno zdravlja, ljubavi, sreće i veselja!!

Broj komentara: 49:

  1. Divan tart. Hvala za 2012. godinu i za lijepo druzenje na blogovima. Zelim ti sve najbolje u narednoj.

    OdgovoriIzbriši
  2. Esta versión de tarta de manzana me parece deliciosa, tomo buena nota de ella.
    Que tengas un Feliz 2013, que todos tus deseos se cumplan
    ¡Feliz Año Nuevo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je predivan recept i obavezno ću ga probati! Mislim da sam već sto puta ponovila da obožavam kolače od jabuka, a ovaj mi se čini vrlo sličan jednom kojeg sam jela u Lisabonu prije nekoliko godina, i od tada mi srce i nepce žudi za tim kolačem, ali nikako da nađem odgovarajući recept! Hvala ti na predivnom receptu, uzimam papir i olovku...
    I tebi sve najbolje u novoj 2013...uz puno ljubavi, zanimljviih ljudi, mjesta, događaja i naravno, postova!
    Ilina

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako lep tart :). I tebi, tvojim najdražim sve najbolje u novoj godini. Srečno :)!!

    OdgovoriIzbriši
  5. I meni je zapela za oko ta Rudolfova pita.Izgledala je jako sočno i jednostavno za napraviti.Što se tiče dekoriranja kolača i torti i ja sam mišljenja da on pretjeruje.Ja bih stala na pola i opet mislila da je pretjerano.Najbolji mi je bio njegov Božićni panj.Još je samo falilo da na njega stavi koglice sa bora koliko je toga nađiđao.
    Pozz i sretna Nova i tebi.

    OdgovoriIzbriši
  6. Essa tarte de maça ficou linda e cm mascarpone deve estar uma delicia.
    Desejo-te um FELIZ 2013.
    Bjs

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličan ti je tar, ja jako volim ovakve tartove sa jabukama bilo kakvog oblika.
    Hvala ti na lepom druženju, iskrenom prijateljstvu i želim tebi i tvojima sve naj u 2013!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Slažem se da postoje kolači i kolači, ali oni sa jabukama su uvijek nekako posebni. I ovaj tvoj tart je takav, odličan i jako mi se sviđa !
    Hvala ti na proslijeđenoj nagradici, sa zadovoljstvom je preuzimam.
    Sretnu Novu godinu i sve najbolje tebi i tvojima želim !

    OdgovoriIzbriši
  9. First Tamara, Congratulations on the lovely well deserved Award you have received, secondly the Apple Tart is amazing and seems simple enough that even I could attempt making it, thirdly, HAPPY NEW YEAR from my part of the World "Just North of Wiarton" on the Bruce Peninsula in Ontario, Canada to your part of the World.

    OdgovoriIzbriši
  10. So beautiful, I love apple desserts ! :-)

    Happy New Year !

    :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasan tart,ti uvijek sve izneseš do savršenstva,želim ti da tako uspješno nastaviš i u Novoj godini,jednako kao i puno zdravlja i samo lijepih trenutaka tebi i tvojoj obitelji:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Tart ti je divan. I mene Rudolf živcira sa ukrašavanjem torti i kolača. Ne zna da stane. Hvala ti puno na nagradi. Želim tebi i tvojima sve najbolje u Novoj godini i da vam se sve želje ispune.

    OdgovoriIzbriši
  13. Jako lijepi tart, volim kolače s jabukama.
    Želim ti veselu novogodišnju noć i sve najbolje u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  14. sa ovim divnim tarom si stavila tocku na i za oovu godinu!

    Sve najbolje u Novoj! =)

    OdgovoriIzbriši
  15. You really are an inspiration to many out there. Here’s to 2013!

    OdgovoriIzbriši
  16. Tart ti izgleda fantastično! ;) Jesi se namučila sjeckajući silne jabuke? :D Vidim da si jedina od svih koje sam nominirao za nagradu jedina ti objavila u svojem sljedećem post-u, dok drugi nitko nije. Ne znam, možda im "nagradica" ne izgleda "fancy" pa je nisu objavile na svojim blogovima. Bilo kako bilo sve najbolje ti želim u 2013. g.neka ti se ostvare svi tvoji planovi koje si zamislila si, obilje zdravlja i sreće i dalje nas obasipaj sa svojim slasnim receptima. Pozdrav! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jabuke sam najprije krenula ribati na ribež, ali su mi kriškice bile predebele pa sam se dosjetila spravice za guljenje krompira - budu savršeno tanke!
      Hvala na lijepim željama i još jednom hvala na nagradi :)

      Izbriši
  17. Tart predivno izgleda, sve najbolje tebi i tvojima u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  18. Joj ovaj tart izgleda prekrasno! Još u tom kalupu kojeg si tak dugo želim! :) Sretna ti nova godina draga!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam kakav je to osjećaj, ja sam ga isto duže vrijeme željela

      Izbriši
  19. Dva okusa koja obožavam, sigurna sam da je tart prefin!

    OdgovoriIzbriši
  20. Nikako da napravim neki kolač s jabukama, ali ovaj mi se definitivno strašno dopada :))

    OdgovoriIzbriši
  21. U poslednje vreme mi dosta paznje privlace poslastice sa jabukama. Ovaj tvoj tart izgleda fenomenalno. Sve najbolje u Novoj 2013. godini!

    OdgovoriIzbriši
  22. A gdje si nabavila taj kalup? Hvala ti na još jednom krasnom receptu s jabukama koje obožavam i hvala na prijedlozima kulinarskih emisija. I naravno, sretna Nova 2013.!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kalup je naručen preko Amazona, ako hoćeš mogu ti dati link

      Izbriši
  23. Tart je odličan, vjerujem da ste guštali u njemu.
    Sve najbolje u Novoj Godini draga Tamara od srca..

    OdgovoriIzbriši
  24. hahahaha.. nevjerojatno.. ovako nešto sam radila svojima prije kojih mjesec dana, ali u obliku malih tartsa (kod mene je valjda sve u obliku šalice).. i bili su oduševljeni.. Super mi je kombinacija marelice i mascarponea, znam da su to najvise komentirali.. :D
    Bas mi je super ovaj tvoj tart.. izgleda kilometarski.. :D
    Sve najbolje ti zeljim u Novoj 2013. i još puno ovako finih recepata!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurna sam da su marelice i mascarpone odlična kombinacija, ali i jabuke izvrsno pašu uz mascarpone

      Izbriši
  25. rudolf je zakon
    a ovaj tart je sigurno fantastičan!

    OdgovoriIzbriši
  26. Fantasticno!

    Sve najbolje u Novoj!!!

    OdgovoriIzbriši
  27. moze link za kalup? i ja si ga vec dugo zelim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo ga
      http://www.amazon.co.uk/Alan-Silverwood-Tarte-Maison-Loose/dp/B000GW89QE/ref=sr_1_23?ie=UTF8&qid=1357229100&sr=8-23

      Izbriši