U okviru igre FBI rukavice svibanj i lipanj su rezervirani za istragu bloga Bite my cake. Tamarin blog mi je jako drag zbog toga što je posvećen pretežno kolačima. Uz kolače, Tamara nas ponekad odvede na virtualno gastronomsko putovanje kroz seriju postova Eat global. Već sam prošle godine isprobala jedan njezin recept i jedan prijedlog, te nedavno cheesecake u staklenkama, a u okviru igrice sam odlučila isprobati sljedeće recepte (nazivi su link na original recept)
Do sada sam brownies radila s orasima. Budući da jako volim čokoladne kolače, nisam mogla zaobići ovaj recept, a i zanimalo me kakvog je okusa kombinacija s lješnjacima. Spoj čokolade i lješnjaka u ovom kolaču je odličan. Jedino što su mi se mrvicu predugo pekli. Tamara je napisala da se peku 25 do 30 minuta. U provjeru sam krenula nakon 22 minute pečenja i već je bilo prekasno, čačkalica je izašla van potpuno čista.
- 150 g tamne čokolade (koristila sam Nestle Dessert Corse)
- 113 g maslaca
- 180 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 15 g kakaa
- 95 g glatkog brašna
- 100 g prženih grubo sjeckanih lješnjaka
Ove čvoriće sam već duže vrijeme imala namjeru napraviti, ali nikako da ih uvrstim u raspored. Jako mi je drago što sam ih isprobala. Da vam baremo mogu prenesti miris ovih finih peciva. Jednostavno mami da uzemete još jedno pecivo, pa još jedno i još jedno ... A ako su topla, stvarno je teško prestati jesti ih. Za 15 komada potrebno je
- 500 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 2 žličice soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 60 ml toplog mlijeka
- 250 ml tople vode
- 40 g otopljenog maslaca
- 4 režnja češnjaka sitno nasjeckana
- 1/2 žličice sitno sjeckanog peršina
Pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. Dodajte maslinovo ulje, toplu vodu i mlijeko pa zamijesite tijesto. Stavite ga u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže sat vremena. Tijesto podijelite na 15 komada jednake veličine. Svaki komad oblikujte u valjak dužine 25 - 30 cm (lakše mi je bilo oblikovati valjke na nepobrašnjenoj podlozi). Tijesto zavežite u čvor, a krajeve podvijte u sredinu čvora, jedan kraj prema gore, a drugi prema dolje. Čvoriće poslažite na lim prekriven papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu 45 minuta. Dignute čvoriće pecite 30 - 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Vruće čvoriće premažite mješavinom otopljenog maslaca, češnjaka i peršina.
Nikad nisam probala kruh s kapulom, a preporuku za ova peciva nisam mogla zanemariti. Peciva sam poslužila za doručak, u kombinaciji s omiljenom salamom i neizostavnim sokom od svježe iscijeđenih naranči. Odličan početak dana!
Kvasac rastopite u mlakoj vodi i ostavite da odstoji 5 minuta. Dinstajte narezanu kapulu na maslinovom ulju dok ne omekša. Pomiješajte brašno, sol i papar. Dodajte kapulu zajedno s uljem, kvasac s vodom i toplo mlijeko. Zamijesite tijesto, pokrijte krpom i pustite da se diže sat vremena. Dignuto tijesto lagano premijesite i podijelite na 12 dijelova. Od svakog dijela oblikujte lopticu. Poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu još 45 minuta. Površinu svake loptice zarežite u obliku križa i premažite rastopljenim maslacem. Pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C.
- 500 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 60 ml ulja
- 100 ml mlake vode
- 240 ml toplog mlijeka
- 2 kapule
- sol i papar
- 1 žlica maslaca (za premazivanje)
Kvasac rastopite u mlakoj vodi i ostavite da odstoji 5 minuta. Dinstajte narezanu kapulu na maslinovom ulju dok ne omekša. Pomiješajte brašno, sol i papar. Dodajte kapulu zajedno s uljem, kvasac s vodom i toplo mlijeko. Zamijesite tijesto, pokrijte krpom i pustite da se diže sat vremena. Dignuto tijesto lagano premijesite i podijelite na 12 dijelova. Od svakog dijela oblikujte lopticu. Poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu još 45 minuta. Površinu svake loptice zarežite u obliku križa i premažite rastopljenim maslacem. Pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C.
Sirup od cvjetova bazge
Kraj svibnja i početak lipnja obilježava bazga. Njezini raskošni cvjetovi nalaze se na svakom koraku (barem u mom kraju) i mame svojim mirisom. Pa zašto onda ne napraviti sirup od cvjetova bazge? Umjesto limunske kiseline sam koristila svježe iscijeđeni sok od limuna. Prilikom izrade sirupa najbolje se je pridržavati sljedećih omjera:
- jedan cvijet bazge - 100 ml vode
- 1 litra vode - 1 kg šećera
Konkretno, sirup sam napravila od
- 20 cvjetova bazge
- 2 l vode
- 2 kg šećera
- svježe iscijeđeni sok 2 limuna
Cvjetove bazge prelijte vodom i pustite da odstoje 24 sata. Tekućinu procijedite kroz sito obloženo gustom gazom, dodajte šećer i sok od limuna. Kuhajte 10 - 15 minuta (po potrebni odstranite pjenu). Ohlađeni sirup spremite u sterilizirane boce. Budući da je sirup bez konzervansa, boce treba držati na hladnom i potrošiti u roku od par mjeseci. Konzumirajte razrijeđeno s vodom, a omjer odredite prema ukusu.
Sve ti je super ispalo, no najviše mi se sviđa recept za Browniese s lješnjacima, baš izgledaju fino :)
OdgovoriIzbrišiKrasan odabir,sve izgleda tako prefino,ja bih ipak za sebe odabrala onu lopticu od kapule u izdanju kakvom si ju prezentirala,sa salamicom
Izbrišii ostalim dodacima..njam!
Aria, brownies s lješnjacima su odlični
IzbrišiNely, baš mi je drago da sam isprobala i peciva s kapulom i ona s češnjakom, oba imaju svoje čari
Draga Tamara, predivne fotografije i predivan odabir recepata, sve je po mom guštu :)
OdgovoriIzbrišiBaš si to odlično prezentirala i zaista si si dala truda. Čisto se sramim što nisam radila više stvari (jesam, ali da li ću stići i objaviti, pitanje je sad'!).
OdgovoriIzbrišiU početku bloganja sam svaki recept isprobam u okviru FBI rukavica objavljivala zasebno, kasnije sam shvatila da je puno bolji koncept kojeg koriste neke blogerice a to je prezentiranje svih radova u jednom postu. Tako stignem isprobati i objaviti što želim, a bude i drugih postova, nevezanih za igricu
IzbrišiSuper si odabrala recepte!
OdgovoriIzbrišii ja sam isprobala one loptice i čvoriće i oduševila se isto!
Ne mogu se odlučiti što mi je draže, da li loptice ili čvorići
IzbrišiOdličan izbor, sve izgleda prefino :)
OdgovoriIzbrišipročešljala si svaki kutak Tamarinog bloga, bravo!
OdgovoriIzbrišiFBI rukavice su odlična prilika za isprobati nešto što možda nije dio uobičajenog repertoara
IzbrišiOh, draga moja!
OdgovoriIzbrišiSve ti je ovo predivno i ne znam za šta bih prije se odlučila. Oni čvorići su mi davno zapeli za oko a i ova peciva s kapulom.
Predivnoooo!
Samo da prestanu ove vrućine, ne mogu vidjeti pećnicu!
Vrućine teško da će uskoro prestati, tek su počele :) Puno mi je draže ubaciti nešto u pećnicu nego stajati kraj šparheta, tako da ljeti kod mene pećnica ima prednost
IzbrišiOdličan i zanimljiv post!
OdgovoriIzbrišiPozdrav. :)
Slano, slatko i na kraju osveženje, super izbor i izvedba.
OdgovoriIzbrišiHvala ti što si isprobala ove divne stvari, oduševljena sam i drago mi je što ti se sviđaju! :) Sve izgleda jako, jako primamljivo
OdgovoriIzbrišiHvala tebi što si podijelila s nama te recepte
IzbrišiPredivne slike, hrana je ajme meni...Moram probati brownies i čvoriće, izgledaju fantastično! Sok od bazge sam i ja radila, po istoj recepturi, ispao je odlično! Super je to, jednostavno i zdravo! Hvala na super idejama! :) Ilina
OdgovoriIzbrišiPazi za brownies da ih ne prepečeš kao ja, počni već ranije provjeravati situaciju, a čvorići su genijalni
IzbrišiSve izgleda fino i sviđa mi se tvoj izbor, ja sam do sada radila samo jedno jelo...Ovaj brownies mi se jako sviđa, jedino mi je nekako pretoplo za se družiti s 'pećnicom' hehe
OdgovoriIzbrišiJa se rade družim s pećnicom nego sa šparhetom
IzbrišiDivno, baš se lepe recepte isprobala. Eto meni su promakle te loptice sa kapulom. Sad moram da ih probam. :)
OdgovoriIzbrišiMeni se isto dogodi da tek kod drugih uočim neki super recept
IzbrišiBravo, odličan izbor si napravila i sve tako dobro izgleda, a brownies me posebno oduševljavaju ! Sok od bazge sam i ja radila, a loptice su moram priznati i meni promakle. Istina je da koliko god pažljivo čitam recepte na blogovima neke uočim tek ovako kada ih netko drugi isproba.
OdgovoriIzbrišiMa lako je da takve stvari promaknu. Meni se dogodi da izvučem 15ak recepata od kojih odaberem one koje ću najprije isprobati i tako uvijek promakne nešto
IzbrišiSve što si pripremila izgleda mi jako njami :)
OdgovoriIzbrišiOdlican izbor Divnih Tamarinih recepata i sve je prekrasno prezentovano, tesko bi se bilo odluciti. Slike su krasne.
OdgovoriIzbrišiBrownies!!! Definitivno moj omiljeni kolac!
OdgovoriIzbrišiyecilii.blogspot.com
A meni jedan od omiljenih
IzbrišiSjajan odabir i odlicne fotke!
OdgovoriIzbrišiDivan izbor, vec sam zamislila sve te divote u jednoj kosarici za piknik i onu tvoju basticu, a ti cvorici mi nece dati mira dok ih ne isprobam.:)))
OdgovoriIzbrišiImaš pravo, bili bi to odlični sastojci za piknik. A čvoriće svakako isprobaj, odlični su
IzbrišiCak smo dva ista recepta pravile! :) Cvorici su the best, zar ne? A i loptice sa lukom su mnogo dobre...
OdgovoriIzbrišiČvorići su uistinu zarazni, a i loptice su super
IzbrišiOvi cvorici i loptice izgledaju odlicno! Pozdrav, ombia,
OdgovoriIzbrišiOdličan odabir, sve super izgleda.
OdgovoriIzbrišiADORO BROWNIES E ESSES FICOU PERFEITO,ALIAS GOSTEI DE TUDO .
OdgovoriIzbrišiACHEI O XAROPE DE FLORES MUITO INTERESSANTE.
BJS
Elderflower syrup is delicious and refreshing
IzbrišiI love brownies. Yours are amazing.
OdgovoriIzbrišiOdlicnan izbor i prezentacija. Meni je na spisku skorz nesto peto ali nikako da zapocnem, mada su se sada i ovi cvorici ubacili na spisak. Divni su.
OdgovoriIzbrišiČvorići su stvarno odlični, nećeš požaliti ako ih napraviš
IzbrišiSvaka čast, stvarno si se potrudila.
OdgovoriIzbrišiSve super izgleda, zanimljivi su mi ovi čvorići od češnjaka...
možda ih uskoro isprobam.
pozz :)
Čvoriće ti definitivno preporučam, jako su ukusni
IzbrišiHello...brownies are wonderfull..I love everything..
OdgovoriIzbrišilove your brownies and little breads!
OdgovoriIzbrišiEverything looks absolutely wonderful!Have a lovely day,dear!
OdgovoriIzbrišiMe han gustado mucho las dos recetas, el Brownie y los panecitos de ajo, se ven muy apetitosos y las fotos son preciosas. Me gustaría que recogieras de mi blog, un premio que te he otorgado por reconocimiento a tu buen blog. El premio se llama LOK@X, ( LOK@ X TU BLOG )
OdgovoriIzbrišiBesitos!