petak, 30. prosinca 2011.

Praščići za sreću


Nekih starih običaja držimo se i danas. To uključuje i ručak na staru i novu godinu. Kod nas je običaj na staru godinu jesti perad. Kaže se da će na taj način sve brige i nedaće iz stare godine odletjeti od nas. Na Novu godinu je, uz francusku naravno, običaj jesti svinjetinu. Svinja se valja u blatu, te na taj način simbolično osiguravamo "valjanje" u izobilju. Stoga su mi se i ovi simpatični praščići učinili idealni.

utorak, 27. prosinca 2011.

Rolada s ajvarom


S veseljem priopćavam da su kokoške nakon posta u kojem sam ih kritizirala, napokon izašle iz štrajka. Nije to još uvijek puna proizvodnja, ali dale su solidnu količinu jaja taman za božićne kolače. Naravno da su uz moje kritike pomogle i vaše želje i na njima vam puno hvala. Ostalo je i nešto viška jaja (a do dočeka 2012. se nadam da ću skupiti jaja koliko mi je potrebno za kolače) pa sam odlučila isprobati roladu s ajvarom. Taman još uvijek stignem prijaviti post na FBI rukavice.

subota, 24. prosinca 2011.

White Christmas Challenge - Walnut Christmas trees


Nedavno sam se registrirala na Very Good Recipes, te je moj blog postao prvi blog iz Hrvatske na njihovoj food blog mapi. Osnovni smisao stranice je predstavljanje blogova i recepata iz cijelog svijeta. Sam postupak je vrlo jednostavan. Nakon registracije, sve što trebate napraviti je tagirati svoje postove. Mali robot obilazi vaš blog i na temelju tagova sortira post u određene grupe. Da se ne svede sve na puko objavljivanje recepata, tu je i  White Christmas Challenge. Za sudjelovanje u natječaju, treba na blogu objaviti recept koji vas asocira na bijeli Božić. Za mene su to stabla prekrivena snijegom.

petak, 23. prosinca 2011.

Cookie mania vol. 4 - keksići s natječaja

Moj virtualni pladanj za keksiće više nije prazan. Ispunjen je prekrasnim i sigurno vrlo ukusnim keksićima i to me veseli. Keksiće prijavljene na natječaj ću predstaviti abecednim redom autora. Uzela sam si slobodu napisati recepte u obliku kako ih i inače pišem i napraviti kolaže.

utorak, 20. prosinca 2011.

Cupcakes s narančom i bijelom čokoladom


Svako godišnje doba ima svoje čari i uvijek se iznova divim oblicima, bojama i mirisima koje priroda može stvoriti. Koliko god bile lijepe boje proljetnog cvijeća, miris ljeta i ugođaj kojeg stvara lišće u jesen, zimski pejzaži su mi posebno očaravajući. Veselim se snijegu koji pada, uživam gledati prirodu okovanu ledom, a najdraži su mi zaleđeni oblici koje stvaraju slapovi.

srijeda, 14. prosinca 2011.

Cookie mania vol. 3 - Čovječuljci


Post započinjem jadikovkom. Volim blogersku igricu FBI rukavice, jer u sklopu nje tijekom dva mjeseca istražujemo recepte odabranog bloga. Tako je na red došao i blog Prstohvat soli. Već sam ranije isprobala neobičnog puža sa šljivama i makom i znala sam da Ana na svoj blog stavlja odlične recepte. Za ovaj krug igrice sam odlučila promijeniti formu i objaviti sve isprobane recepte u jednom postu. I sve bi bilo super da sam stigla isprobati recepte koje sam si izdvojila kao najinteresantnije. Ali nisam. Malo su za to krive obaveze, a najviše su krive kokoške - gospođice su u štrajku i jaja daju na kapaljku. Zapravo, tako je svake godine u ovo vrijeme, a kupovna jaja ne dolaze u obzir. Stoga nisam u mogućnosti sudjelovati u ovom krugu igrice onoliko koliko sam htjela, ali nema veze. Recepti su isprintani i čekaju prestanak kokošjeg štrajka.

nedjelja, 11. prosinca 2011.

Choco fest Gradisca d'Isonzo/Opatija i praline s okusom naranče

Gradisca d'Isonzo je od 25. do 27. studenog 2011. godine bila u znaku čokolade. Održan je XIV. po redu Choco fest. Na festivalu je prvi put predstavljeno slikanje čokoladom, a svoju kreativnost su mogli pokazati i posjetitelji sajma. Pažnju su plijenile i skulpture od čokolade. Možda bi bilo pretjerano za reći da se u čokoladnom obliku moglo naći sve - od igle do lokomotive - ali bilo je različitih alata, muzičkih instrumenata, cipela, boca, šalica, tanjurića, žlica, jaslica i raznih figurica.


Gradisca d'Isonzo

utorak, 6. prosinca 2011.

Cookie mania vol. 2 - vanilin roščići


Nikad nisam voljela blagdanske keksiće. Iz djetinjstva pamtim presuhe i nezanimljive popularno zvane suhe kolače. Uvijek sam tvrdila kako taj naziv slijedi i njihov ukus pa sam ih izbjegavala u širokom luku. Moja mama i nona nisu radile mnogo takvih kolača, samo breskvice i one su mi bile još koliko toliko podnošljive. Sjećam se kako sam uvijek po kućama pokušavala izbjeći blagdanske kolače i zadržati se samo na onom jednom - i to iz pristojnosti. 

četvrtak, 1. prosinca 2011.

Cookie mania vol.1 - blagdanski cvjetići i nagradni natječaj


Napokon prosinac! Hladnoća, vjetar, snijeg, tople rukavice i šal, skijanje, topla čokolada, božićni sajmovi i pjesme, kolači, Božić, obiteljska druženja, pokloni, ispraćaj stare i doček nove godine - sve je to sadržano u ovom mjesecu. Ideja o nagradnom natječaju postoji već neko vrijeme, a mjesec darivanja mi se činio idealan za takav natječaj.

petak, 25. studenoga 2011.

Torta od sira s mandarinama


Sigurno ste već čuli za izreku da netko ima živce kao konj ili da ima čelične živce. E pa baš su takvi živci potrebni za guljenje kožice s kriškica mandarine. Srećom, strpljenje je moja vrlina i nema tog mukotrpnog posla kojeg ne bih mogla obavljati s maksimalnom dozom strpljenja. Za razliku od mene, suprug nema čelične živce i kosa mu se na glavi diže kad vidi s kojim strpljenjem radim neki takav posao.

ponedjeljak, 21. studenoga 2011.

Kinder pingui


Moje nepce je poprilično izbirljivo kada je riječ o slatkišima koje se nalaze na policama dućana. Uz čokoladu, kupujem još samo dva proizvoda, jaffa kekse i kinder pingui. Ne mogu vam opisati svoje veselje kada sam dobila recept za kinder pingui kolač. Krajnji ishod nije okusom istovjetan originalu, ali je zato jako ukusan kolač. Stoga i dalje ponekad posegnem za "pingvinom" na polici.

četvrtak, 17. studenoga 2011.

Slatki kruh s jabukom i cimetom


Ovaj sam tjedan svjedočila masovnom virtualnom pečenju kruha s cimetom. I tko god ga je radio, imao je samo riječi pohvale. Takvom iskušenju je teško odoljeti pa sam morala vidjeti o čemu se radi. Recept je s Coolinarike, a original i cjelokupni proces izrade možete pogledati ovdje. U slučaju da se dvoumite i razmišljate da li isprobati ili ne, možda vam pomogne ovo -  ukusniji, mirisniji i mekši slatki kruh od ovog još nisam jela.

ponedjeljak, 14. studenoga 2011.

Ruže za ...


... Tihanu. Pitate se - zašto? Odgovor je vrlo jednostavan - u trajanju je cupcake natječaj na blogu kod Tihane. Već sam vam pričala kako je ona "krivac" što sam počela raditi cupcakes. Stoga sam joj za ovaj natječaj odlučila pokloniti buket dvobojnih ruža.

subota, 12. studenoga 2011.

Tart s jabukama



Uživanje u hrani nam omogućuju različita osjetila. Osim okusa, k određenoj hrani nas mami njezin izgled i/ili miris. Koji je vaš najdraži miris? Meni je na prvom mjestu kombinacija mirisa jabuke i cimeta. Ima nešto čarobno u tom mirisu, a ako je vani hladno i puše bura ili pada snijeg, čarolija je još veća.

ponedjeljak, 7. studenoga 2011.

Mississipi mud pie



Nekoliko je načina kako volim provoditi slobodno vrijeme, a jedan od njih je proučavati recepte. Listanje kuharica me opušta, a posebno uživam u mirisu novih knjiga. Ljetos sam dobila dvije nove kuharice iz edicije Love food. Kao pravi ljubitelj čokolade zastala sam na receptu za mud pie. Čokoladno prhko tijesto, krema od čokolade i tučeno slatko vrhnje najbolja su preporuka za isprobavanje. Možda ćete kao i ja skeptično pogledati na količinu šećera u nadjevu. Čak sam razmišljala da ga smanjim, ali sam na kraju ipak odlučila napraviti sve po receptu. Za većinu osoba koje su jele je ovo bio odličan kolač. Samo je suprug rekao da mu je prejak okus, ali taj komentar sam i očekivala, jer on ni inače ne voli neke od čokoladnih torti i kolača koji su meni fenomenalni.

srijeda, 2. studenoga 2011.

Keksi punjeni makom


Ukoliko ste redovito gledali seriju "Lud, zbunjen, normalan" sjetit ćete se epizode u kojoj Izet smišlja nove nazive za mjesece u godini potaknut hrvatskim nazivima. Kaže kako su naši puno bolji, jer svaki naziv mjeseca ima određeni smisao. Kad se osvrnem na listopad i pogledam prirodu, vidim da je došlo do velikog razilaženja. Listopad je završio pred par dana, a još uvijek šećemo u kratkim rukavima/laganijoj odjeći. Temperature su ugodne, a neki se čak još uvijek kupaju i sunčaju. Od lišća koje pada ni l. Kuća mi je na par koraka od šume, pa sam uzela fotić da bih vam pokalazala kako posljednji dani listopada izgledaju u mom kraju.

ponedjeljak, 31. listopada 2011.

Kad čakavka radi štrukle


Pitam se kako bi priča sa štruklama završila da nije bilo KuVarijacija. Stalno pričam kako ih moram napraviti i uvijek sve završi na tome. Što je najgore, nisam ih nikad niti jela. Ne možete ni zamisliti moje veselje kad je pao prvi prijedlog za recept. Uglavnom, moguće je napraviti slanu i slatku varijantu, a ja sam se odlučila isprobati i jednu i drugu (vjerojatno zato da nadoknadim sve ove godine pričanja "kako moram napraviti štrukle"). Krenula sam najprije sa slanom varijantom zato što slatko jako volim pa me je bilo strah da ako najprije probam slatke, slane neću nikad napraviti. Međutim, nakon što sam probala obije varijante, moram priznati da i jedna i druga imaju svojih čari i svakako preporučam oba recepta.

nedjelja, 23. listopada 2011.

Snježini keksići


Sigurno je svatko od nas doživio barem jedan dan kad ništa nije onako kako smo zamislili. Kao da se sve urotilo protiv nas i ništa nam ne ide od ruke. Zanima me kako postupate u takvoj situaciji - odustajete od svega ili prkosite nevidljivim silama  i nastavljate dalje uz korekciju planova. Spadam u ovu drugu skupinu. Nema toga što me može pokolebati ili zaustaviti kad nešto naumim. A danas sam naumila napraviti ove keksiće. Snježa ih je nazvala Ljubini prema majci koja joj je dala recept, a kod mene će se zvati Snježini keksići, jer ih radim u sklopu igrice FBI rukavice

četvrtak, 20. listopada 2011.

Cupcakes - ganache ruže


Za sve ću okriviti Tihanu. Da nije bilo njenog bloga i natječaja, vjerojatno se nikad ne bih upustila u izradu cupcakesa. Kada su cupcakesi krenuli osvajati slastičarski svijet, s prezirom sam frknula na njih i pomislila "imam ja muffine, što će mi ti nacifrani kolačići". I niti jednom nisam dobila želju da ih napravim. A onda je došao famozni kolovoz i Tihanin natječaj. Horoskopski znak je nadvladao i ovan u meni je zahtijevao sudjelovanje u natječaju. Ovo su bili moji prvi cupcakesi, jedni punjeni čokoladom, a drugi umakom od kupina.

ponedjeljak, 17. listopada 2011.

Rolada od maruna


Ove se godine bablje ljeto dobrano produžilo i već je postalo monotono. Ali, konačno je tu! Pravo jesensko vrijeme, baš kakvo sam priželjkivala. Godišnjem dobu u čast, složila sam košaricu s plodovima jeseni i jedino što još nedostaje za pravi ugođaj su jesenske boje na krošnjama. 

petak, 14. listopada 2011.

Rigojanči


Kolači koji u pozadini imaju ljubavnu priču, posebno su mi dragi. Baš je romantično osmisliti kolač za  voljenu osobu. Tako i rigojanči kolač ima svoju ljubavnu priču iz prošlosti. Oko te ljubavne priče izbio je u ono vrijeme pravi skandal, jer su glavni akteri bili ciganski muzičar i plemkinja, između kojih se dogodila ljubav na prvi pogled. Priča  nema sretan kraj, jer je plemkinja očito bila zaljubljive prirode i kasnije je ostavila muzičara radi drugog muškarca. O njihovoj ljubavi svjedoči ovaj kolač, a ime je dobio po muzičaru koji se zvao Janči Rigo.

utorak, 11. listopada 2011.

Kukuruzna pogača


Evo još jednog odličnog Snježinog recepta. Isprobala sam ga u sklopu igrice FBI rukavice. Nadjev za buhtlice sam obogatila nasjeckanom majčinom dušicom, stoga ovaj post šaljem i Katarini koja nam je u sklopu igrice Ajme, koliko nas je! kao namirnicu zadala timijan i majčinu dušicu. Uz to što sam recept iskoristila za sudjelovanje u blogerskim igricama, izrada buhtli je bila prava igra. Najbolje je što možete pogledati kakvim namirnicama raspolažete u frižideru i odlučiti kakav ćete okus podariti buhtlama. Napravila sam dvije kombinacije, što ću objasniti u receptu.

subota, 8. listopada 2011.

Gianduja torta


Već sam vam napomenula kako je Snježin blog predmet istrage FBI rukavica. Nakon što sam prelistala cijeli blog, na popisu za isprobavanje se našla i ova torta. Ali prije recepta, mala digresija. 

srijeda, 5. listopada 2011.

Praline punjene kremom od maruna


Maruni i kesteni su ukusna jesenska poslastica. Malo mi nedostaje onaj pravi jesenski ugođaj, kišan i tmuran, koji se povezuje s mirisom pečenih kestena. Zato ih još uvijek nisam pekla. Pošiljka koju sam dobila bila je mala. Plodovi su isto tako mali pa sam odlučila napraviti fino punjenje za praline. Sve savjete o tome kako napraviti praline naći ćete ovdje.

ponedjeljak, 3. listopada 2011.

Kruh s tikvicama


Još uvijek imam tikvica u vrtu, a nedavno sam naletila na recept po kojem još nisam radila kruh. Oblik mi se jako svidio  pa mi nije dugo trebalo da se odlučim isprobati ga.

subota, 1. listopada 2011.

Torta od maruna


Konačno je i službeno završilo ljeto. Možda se neki neće složiti sa mnom i žale za toplijim danima, ali meni ovo ljeto ni po čemu nije bilo posebno i u mojoj obitelji su ga obilježili zdravstveni problemi. Zato se i veselim kraju ljeta, jer računam da je novo godišnje doba svojevrsno okretanje novog lista.

četvrtak, 29. rujna 2011.

Ferrero torta



Kaže se da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. U slučaju ove torte tu ću izreku parafrazirati pa ona glasi: za suprugove uspjehe ispašta supruga. Zašto? Ukratko rečeno, suprug je sportaš. Dugo godina je igrao za jedan klubu i njegovim su suigračima dobro poznati moji kolači. Ove je sezone promijenio klub i na jednom od treninga je rekao da će donesti tortu ako bude bolji od svog suigrača. S obzirom da je bio bolji, naručio je da napravim ferrero tortu. I ne samo to, također je rekao da recept moram staviti na blog i kako to da već do sada nisam stavila recept.

srijeda, 28. rujna 2011.

Darivanje - pobjednik

Došlo je vrijeme da proglasim pobjednika darivanja. Ukupno je 25 prijavljenih i to:
  1. Maslinka
  2. Trix
  3. Džoli
  4. Vera
  5. Snježa
  6. Jacamaca
  7. Tanja/COOKam ...
  8. Marijana
  9. Tamara
  10. Katrin
  11. Mignonne
  12. Irena
  13. Dilajla
  14. Eda
  15. Barbich
  16. Nina
  17. Josipa
  18. Suzana
  19. Nely
  20. Miki
  21. Rea_nešto
  22. Andrea.djk
  23. Good ghost
  24. Creative corner with Nina
  25. Maritina
Random.org je odredio pobjednika. Kao što sam i u prethodnom postu rekla - ovo je izgleda Snježin mjesec. Čestitam!

ponedjeljak, 26. rujna 2011.

Pletenica s blitvom


Nakon ljetne pauze, ponovno kreću blogerske igrice. I slobodno možemo reći kako je zvijezda rujanskih igrica Snježa, jer sve tri igrice imaju veze s njom. Tako u sklopu FBI rukavica sljedeća dva mjeseca istražujemo bloga Vrtaljica. Odmah sam proučila sve postove i pribilježila u svoju tekicu recepte za krasne torte i odlične pite.

utorak, 20. rujna 2011.

Raspuknuti keksići


Ovi jako mekani, ukusni i dekrativni keksići bili su pravi hit prošle godine u dvanaestom mjesecu. Tko god ih je probao, bio je oduševljen i okusom i izgledom. O njihovoj popularnosti svjedoče i brojne varijante ovog recepta, koje se razlikuju samo po omjeru sastojaka, a moguće ih je pronaći u stranim kuharicama, časopisima koji objavljuju recepte i blogovima.

ponedjeljak, 19. rujna 2011.

Darivanje - giveaway


Dragi moji virtualni prijatelji i sljedbenici bloga!

S velikim veseljem sam se upustila u pisanje bloga i nisam ni slutila da ću se ovako dobro zabavljati i steći  krasne virtualne prijatelje. Hvala svima koji prate moj rad i ostavljaju svoje komentare!

Prvi post na blogu objavljen je 28. travnja 2011. godine. U lipnju je bilo darivanje povodom pedesetog sljedbenika, a današnje darivanje je posvećeno brojci od 100 sljedbenika.

U darivanju sudjeluju svi sljedbenici bloga koji ostave komentar na ovaj post. Ako si želite povećati šansu za osvajanje nagrade, stavite link na ovaj post na svoj blog/facebook profil/twitter profil (pa linkajte u komentare).



Svoje komentare možete ostavljati do 28. rujna, kada će biti objavljen pobjednik. Sretnog dobitnika odredit će random.org, a nagrada uključuje:
  1. metalni kalup za kiflice (za 20 kiflica)
  2. silikonski kalup za praline (za 15 pralina)
  3. silikonski kalup za mini pite (za 6 pitica)
  4. metalne izrezivače za keksiće (oblik cvijet i srce).

Puno sreće svim sudionicima!

petak, 16. rujna 2011.

Torta od maka



Dugo sam razmišljala što napisati za uvod u recept. I ništa mi ne pada na pamet osim jedne preporuke. Ako obožavate mak i volite jesti makovnjaču, ali biste najrađe pojeli samo nadjev, a tijesto ostavili sa strane, onda je ova torta kao stvorena za vas.

ponedjeljak, 12. rujna 2011.

Slani muffini s tikvicama



Recept za ove muffine sam pronašla na blogu Ja u kuhinji. Slatke muffine s tikvicama sam već radila. Budući da se nisam strogo držala recepta, pišem kako sam napravila. Za 12 muffina je potrebno

utorak, 6. rujna 2011.

Brownie tart punjen ganache kremom



Konačno je malo zahladilo i osjeća se jesen u zraku. Jedva sam dočekala takvo vrijeme, jer neke kolače jednostavno ne volim raditi po velikim vrućinama. Obično su to jaki čokoladni kolači, kao što je i ovaj sa stranice Joy of Baking.

subota, 3. rujna 2011.

Atomska pita sa šljivama



Evo kako je sve počelo. Volim raditi kolače, volim pričati/pisati o kolačima i volim slušati/čitati tuđa iskustva i recepte koje su isprobali. U jednom virtualnom prostoru redovito pratim koje kolače drugi rade. Tako je netko spomenuo i atomsku pitu. Otvorila sam link, počela čitati postupak izrade i zatvorila. I naravno pomislila "još najbolje da to radim". Nakon par dana, opet netko s oduševljenjem spomene atomsku pitu. Pa još netko i tako par njih. A kad nastane pomama za određenim receptom i on postane hit u našem malom društvu, nema druge nego isprobati. Mislim si, nemam što izgubiti osim par jeftinih sastojaka, a možda je stvarno tako dobra kako pričaju. Naribala sam jabuke i krenula u izradu, računajući da će pita biti desert nakon ručka. Jedan dio pite je čak nastradao prije ručka, jer nisam mogla odoljeti mirisu pečenih jabuka i cimeta. A pita je stvarno pravo čudo. Od tako neobične pripreme i malo uloženog truda, dobije se ukusan desert.

četvrtak, 1. rujna 2011.

Frangipane tart s breskvama



Domaće breskve, mirisne i sočne, pravi su izbor za kolače. Stoga sam nam odlučila zasladiti ovo ljetno poslijepodne i napraviti frangipane tart s breskvama. Frangipane je nadjev s bademima i odlično se nadopunjuje s voćem. Recept sam pronašla u kuharici Marthe Day - Baking.

nedjelja, 28. kolovoza 2011.

Clafoutis s pumidorima



Ne poznajem nikoga tko za potrebe tročlane obitelji sadi toliko puno pumidora kao mi. Svake sezone imamo preko 150 sadnica raznih sorta pumidora. Niti jednom povrću ne poklanjamo toliko pažnje koliko pumidorima, krenuvši od prikupljanja sjemena, sijanja, presadnje, zalijevanja, branja plodova i uživanja u jelu.

četvrtak, 25. kolovoza 2011.

Krema s kupinama i mascarponeom



Deserti u čaši su idealno ljetno osvježenje. A što je najvažnije, ne traže puno truda i vremena. Ovisno o mašti i onome što volite, možete koristiti razno voće, kekse/piškote, čokoladu i neku laganu kremu. Imala sam polovicu mascarponea za iskoristiti, a i nešto kupina u vrtu pa nisam morala previše razmišljati što i kako. Za četiti osobe potrebno je

srijeda, 24. kolovoza 2011.

Igra 7 linkova

Kad sam vidjela da mi je Jasna s bloga Around the world - in favorite recipes  predala "štafetu" da nastavim igricu, bila sam malo zabrinuta. Blog postoji samo četiri mjeseca i nema puno postova pa kako ću još izabrati tih sedam koji zadovoljavaju tražene kriterije. Ali sad mi je već lakše, jer zapravo vidim da sam u prednosti. Upravo zbog malog broja postova, ne mogu puno mudrovati.

nedjelja, 21. kolovoza 2011.

Mini pite sa smokvama



Zar nije prekrasno svaki mjesec iščekivati dozrijevanje voća? Krenuli smo s jagodama, pa trešnjama, zatim smo se veselili malinama, marelicama, breskvama, borovnicama i kupinama. Već smo se izguštirali sa šljivama i taman na red dolaze smokve.

četvrtak, 18. kolovoza 2011.

Šarlota s malinama i bijelom čokoladom


Koliko god mi šarlote izgledale privlačno, uvijek odustanem od izrade kad pročitam recept. I to zbog želatine. Ne volim želatinu u kolačima i ne radim kolače sa želatinom. Ako mi se ostali sastojci sviđaju, procijenim da li mogu izbaciti želatinu i dobiti čvrstu kremu. Međutim, kod nekih recepata jednostavno nema šanse da krema bude čvrsta bez želatine. Kombinacija jogurta i šlaga u receptima za šarlotu teško da bi bila čvrsta bez želatine. I tako ja svaki put tužno uzdahnem kad vidim šarlotu.

ponedjeljak, 15. kolovoza 2011.

Stracciatella muffini


 
Muffini s komadićima čokolade su ukusni, ali verzija pojačana stracciatella jogurtom je još ukusnija. Recept čuvam već neko vrijeme, a izrezan je iz promotivnih novina. Kako u zadnje vrijeme često kupujemo stracciatella jogurt, sjetila sam se ovog recepta.

srijeda, 10. kolovoza 2011.

Ledene jabuke


Ovo je post o kolaču koji je vrlo jednostavan za izradu. Često radim "kolač" od keksa i pudinga, koji me podsjeća na djetinjstvo i vječito rivalstvo između brata i mene te tučnjavu tko će pojesti više. Naravno da sam kao mlađa sestra uvijek izvlačila deblji kraj. Sada opet ne mogu na miru uživati, jer suprug obožava puding pa mu prepustim veći dio.

nedjelja, 7. kolovoza 2011.

Puž sa šljivama i makom


"Kolač izgleda jako dekorativno. Obožavam mak i volim šljive, tako da me baš zanima kakva je kombinacija ta dva okusa." To je komentar koji sam napisala Ani na blog kada sam kod nje vidjela ovaj kolač. Vođena znatiželjom, znala sam da neće proći dugo vremena do isprobavanja. 

srijeda, 3. kolovoza 2011.

Brzo i fino kiflice


Dooooručaaaaaak!! Postoji li ljepša riječ koju možete čuti dok se kuhinjom širi miris pečenih kiflica? Za mene ne postoji. Volim doručkovati slatke i slane delicije iz pećnice. Te delicije sve spadaju u kategoriju brzo i fino, ali ove kiflice su posebno brze i fine. Zašto? Zato što sam recept za njih davno prepisala s čašice brzo & fino kiselog vrhnja. 

četvrtak, 28. srpnja 2011.

Apple crumble



Baš vam se jede pita od jabuka, i to u narednih pola sata. Onda zaboravite na prhko tijesto i napravite crumble. Jednostavan i brzo gotov, a savršen skoro kao pita. Za potpuni dojam potrebno je malo sladoleda od vanilije.

nedjelja, 24. srpnja 2011.

Praline


Kišovit dan. Sama sam doma. Na kišu mi se ne izlazi, ne čita mi se knjiga, na netu ništa novog, a televiziju ionako rijetko gledam.  Kako se zabaviti? U kuhinji, naravno! Vadim svoje omiljene igračke, silikonske kalupe.

petak, 22. srpnja 2011.

Pita od šljiva



Danas sam prekršila nepisano pravilo, a to je da se kolači ne režu dok su topli. Imala sam čak dva razloga za to koja sam si stavila kao opravdanje: dosta sam kasno ispekla pitu i ako ju ne fotkam odmah, znam da neće preživjeti do jutra, a i baterija od aparata je davala posljednje znakove života. Tako sam razrezala toplu pitu. I nije mi žao - em se nije raspala, em je jaaaaaako fina onako topla.

srijeda, 20. srpnja 2011.

Burek od sira



Neću ulaziti u analizu što se može zvati burek, a što je pita, jer nisam kompetentna. Našla sam recept kako napraviti tijesto i odlučila napraviti burek sa sirom. U glavi mi se već mota misao da ću, u slučaju uspjeha, uskoro napraviti i burek s jabukama. Zapravo najviše volim burek s jabukama, ali zadnji put sam ga jela u djetinjstvu. Sada su rijetke pekare koje ga rade, a i obično nije zadovoljavajuće kvalitete.

srijeda, 13. srpnja 2011.

Biskvitni tarte tatin



Nedavno sam na internetu ugledala teatime apple buttercake. Čim sam vidjela tko je autorica recepta, znala sam da može biti jedino jaaako ukusno. Violet Love, odnosno Bojana, je zamislila biskvitni tarte tatin.  Jabuke u vrtu su počele dozrijevati pa nisam dugo čekala na isprobavanje ovog recepta. Budući da je riječ o biskvitu, a ne prhkom tijestu (s kojim se zapravo radi tarte tatin) puno je brže gotovo. Koristila sam domaće jabuke, koje su nešto manje od kupovnih, a i neke sam sastojke izbacila.