srijeda, 28. ožujka 2012.

Čokoladna jaja


Sjećate se priče o izradi pralina? Tada sam se požalila kako nemam termometar za mjerenje temperature čokolade. To se promijenilo i termometar za čokoladu je već duže vrijeme u ladici. Kao i kalup za čokoladna jaja. Kad se samo sjetim prošlog Uskrsa i nade da ću kupiti kalup za čokoladna jaja. Ali nisam imala sreće. Donekle me je utješio uskrsni kalup. Kako to obično bude, kalup za čokoladna jaja sam kupila kad sam se najmanje nadala - na jednom štandu u Trstu za vrijeme Barcolane. Čudim se sama sebi kako je cijelo to vrijeme otkad ga imam pospremljen u ladicu i niti jednom nisam došla u napast da radim čokoladna jaja.

petak, 23. ožujka 2012.

Torta s jabukama i makom


Napokon je i službeno stiglo. Moje najdraže godišnje doba - proljeće! Sunčani dani, buđenje prirode, cvrkut ptica i sve u cvatu mame ni osmijeh na lice. Mogla bih satima ljenčariti u ležaljci i čitati dobru knjigu ili prelistavati neku kuharicu. Ali proljeće nije vrijeme za ljenčarenje, pogotovo ako imate vrt koji treba pripremiti za sadnju povrća. A cvijetnjak treba očistiti od suhog lišća.

utorak, 13. ožujka 2012.

Tart s makom


Post sam počela pisati dan prije izrade ovog deserta. Inspiracija za uvodni dio nikako nije dolazila pa sam samo napisala recept i odlučila prespavati pisanje uvoda. Ne kaže se  uzalud da je jutro pametnije od večeri. Ne samo što sam sljedećeg dana bila "pametnija", nego sam bila i pod dojmom isprobanog recepta. Mak obožavam i kada je Mignonne objavila svoj post, znala sam da ću vrlo brzo isprobati recept. Ono što me oduševilo je dvostruki sloj nadjeva i tijesto od svježeg sira. Nije mi se svidjela ideja s grožđicama i koricom limuna u nadjevu pa ih nisam stavila. Prije nego što sam zamijesila tijesto, bila sam skeptična prema količini brašna i mislila sam kako je to premalo tijesta za sve slojeve. Kad sam razvaljala onaj veći dio, bio mi je taman za pokriti samo dno kalupa (umjesto za cijeli kalup) pa sam odlučila zamijesiti još jedno tijesto za obložiti cijeli kalup, a ostatke sam planirala iskoristiti za trakice. U nastavku pišem te duple mjere, jer ću sljedeći put odmah zamijesiti tijesto u duploj količini. I još nešto - više ne radim makovnjaču - tart s makom je puno jednostavnije za napraviti i brže je gotov, a odličan je desert za sve ljubitelje maka.

četvrtak, 8. ožujka 2012.

Čokoladni mini kuglofi


Razmišljala sam čime ću sebe i vas počastiti za Dan žena. Nedavno objavljen Brankin recept za muffins kao kuglof mi se činio odličan za ovu priliku. I nisam pogriješila u odabiru, ali sam pretjerala. Biskvit toliko mami pa se nisam zaustavila samo na jednom kuglofu i još sam obilno dodala tučenog slatkog vrhnja. Ne kaže se uzalud da je umjerenost vrlina. Samo, kad su kolači u pitanju, najčešće nemam granicu.

četvrtak, 1. ožujka 2012.

Iz Jelenine pekare

Kada je Jelenin blog Food for thought izglasan za istraživanje u okviru igrice FBI rukavice (igre za food blogere koju je pokrenula Maja), nisam puno razmišljala što ću staviti visoko na listu recepata za isprobavanje. Mislim da vam i naslov otkriva o čemu se radi, ali pričekajmo još malo s receptima. Ako do sada niste pratili Jelenin blog, krajnje je vrijeme da to napravite. Na blogu ćete naći mnogo različitih recepata, a Jelena se potrudila svaki recept detaljno objasniti i fotografirati korake pripreme. Ima tu odličnih prijedloga za ručak, prekrasnih torti, raznih kolača, juha, recepata koji će vam dobro doći za razne proslave ... te kruh i peciva. To mi je prva asocijacija na Jelenu i zato sam odlučila isprobati recepte iz njezine pekare.