utorak, 27. studenoga 2012.

Daring Bakers November 2012 - Twelve days of cookies challenge


Holiday season is the time for sharing and Peta of Peta Eats is sharing a dozen cookies, some classics and some of her own, from all over the world with us. In this challenge, the only mandatory requirement was to make at least one of the 12 items provided from either Peta recipe or link plus our own favorite cookie, square, bar or other type of celebration sweet. I decided to make chocolate hazelnut crinkle cookies (I have chocolate crinkle cookies recipe on my blog, but addition of hazelnuts sounded great) using the recipe that Peta provided for us and traditional croatian holiday wafer squares using my recepe. Thanks Peta for the wonderful challenge!

četvrtak, 22. studenoga 2012.

Seasonal surprise ingredient swap praline


This is my submission into the Seasonal Surprise Ingredient Swap and my swap partner was Ruth. She send me a lovely package with mint cake and a traditional Scottish ... mould (the mould is top secret for now, I'm going to present it in another post). I decided to make molded chocolates filled with mint chocolate ganache. Here is step by step tutorial how to make molded chocolates and here you can find tips for chocolate tempering.

četvrtak, 15. studenoga 2012.

FBI istraga bloga Sweet and salty - slano


Studeni i prosinac, barem što se tiče igrice FBI rukavice proći će u znaku Ireninog bloga Sweet and salty. Iznimno mi je drago što je njezin blog izglasan za istraživanje, ne samo zato što sam ga ja predložila, već i zato što obiluje raznovrsnim i odličnim receptima. Na početku je uslijedio težak zadatak, napraviti uži izbor recepata i konačno odlučiti što ću isprobati u okviru igrice (sigurna sam da će Irena tijekom ova dva mjeseca objaviti još neki recept koji će mi se svidjeti pa možda i promijenim planove). Predstavljanje slatkih recepata puštam za neku drugu priliku, a za početak vam donosim dva slana recepta. Također ću iskoristiti priliku da vas podsjetim na još jedan odličan i nama jako drag Irenin recept, a to je recept za punjenu pogaču koju sam već više puta napravila.

nedjelja, 11. studenoga 2012.

Slatki kruh sa sušenim voćem


Ne znam da vas, ali meni je najljepše kišni vikend provesti u kuhinji. Zabavim se uz miksanje, rezanje i pečenje pa ne mislim na onaj prolom oblaka vani. A kiša pada li ga pada. Vjerojatno nadoknađuje sušno ljetno razdoblje. U časopisu Čarolija okusa mi stoji označena stranica sa slatkim kruhom. Danas je stvarno idealan dan da ga napravim. Kiša će nas ionako zadržati u kući, pa zašto ne bi malo zasladili popodne. 

utorak, 6. studenoga 2012.

Pita s brokulom


Sigurna sam da u svakom kućanstvu postoji osoba koja određenu namirnicu ne voli, kao i druga osoba koja tu namirnicu obožava. Tako je kod nas kad su u pitanju kupusnjače, konkretnije brokula, prokulice i cvjetača. Obožavam ih i najčešće ih kuham na pari te jedem nezačinjene kao prilog mesu. Eto kolika je moja ljubav prema njima. Mogu ih jesti naravno i začinjene te pripremljene na neke zanimljivije načine, ali najviše volim njihov okus bez ikakvih dodataka. S druge strane, navedeno povrće spada u suprugovo omraženo povrće. Kako bih ga ipak nagovorila da ih proba, odlučila sam krenuti s najblažim okusom, odnosno brokulom i zamaskirati ju u ukusnu pitu. Pitate se da li je uspjelo - napredak je postignut i sada brokulu jede pripremljenu na više različitih načina.

četvrtak, 1. studenoga 2012.

Mamina pita od jabuka


Za razliku od mene, mama je radila samo jednu jedinu pitu od jabuka, ovu koju ću vam predstaviti u nastavku. Sjećam se kako je utrljavala maslac u brašno i voljela sam ju gledati dok mijesi tijesto. Obično bi od ostataka tijesta ispekla keksiće nepravilnog oblika, upravo onakve kakvi bi ispali dok je rezala višak razvaljanog tijesta. Moja manija jedenja sirovog tijesta seže još u djetinjstvo pa sam uvijek dok se pita pekla, a keksići čekali svoj red za pečenje krala te komadiće tijesta. Keksići su zapravo služili kao prva pomoć, odnosno nešto što ćemo staviti u usta i utažiti želju dok čekamo da se pita ohladi.