Ponekad stvarno ne treba komplicirati da bi se dobio ukusan obrok. Jedan takav recept ću vam predstaviti danas. Ovaj brzi quiche može proći kao predjelo, samostalan obrok ili kao prilog. A toliko je slastan da bi mogao poslužiti i kao desert. Sve je krenulo s lisnatim tijestom koje neko vrijeme stoji u frižideru i već se opasno približavao istek roka trajanja. Namjera je bila da ga iskoristim za nešto slatko, ali, evo, spontano i potpuno neplanirano postao je dijelom slanog recepta. Kako to već biva kad je quiche u pitanju, provjerim stanje namirnica i iskoristim ono što imam.
četvrtak, 30. kolovoza 2012.
ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.
Daring Bakers August 2012 - Filled pâte à choux swans challenge
Kat of The Bobwhites was our August 2012 Daring Baker hostess who inspired us to have fun in creating pate a choux shapes, filled with crème patisserie or Chantilly cream. We were encouraged to create swans or any shape we wanted and to go crazy with filling flavors allowing our creativity to go wild!
I decided to make swans because I have already published on my blog cream puffs and raspberry wreaths. I had a lot of fun creating swans. Thanks Kat for the wonderful challenge!
utorak, 21. kolovoza 2012.
Sale & pepe okus - slana focaccia
Sale & pepe okus naziv je nove rubrike u kojoj sudjeluju dvije Tamare (Ave dulcis i What's for dessert?). Listajući časopis Sale & pepe došla sam na ideju da odaberem jednu temu iz časopisa i isprobam nekoliko recepata koje ću predstaviti u jednom postu. Kako su svi poslovi koji se rade u paru puno zanimljiviji, predložila sam Tamari (koja je osmislila naziv rubrike) da zajedno isprobavamo recepte iz odabrane teme i objavimo na blogu istog dana. Recepti koje odaberemo ostaju tajna do objavljivanja posta, tako da nam je vrijeme osim u isprobavanju, prošlo u znaku znatiželje i zezancije. Baš me zanima koje recepte je ona odabrala i da li imamo isti ukus (svakako pogledajte što je Tamara odabrala).
srijeda, 15. kolovoza 2012.
Crveno zlato (pita s pumidorima)
U jeziku je već postalo uvriježeno da se riječ zlato koristi kada se želi istaknuti nešto dragocjeno. Ne mora to biti samo nakit. Zlato ... Poslušajte kako ta riječ zvuči dok ju izgovarate i sjetite se gdje se sve može upotrijebiti. Meni odmah padne na pamet mamino zlato i crno zlato. U mom dvorištu postoji nešto još vrijednije od crnog zlata. To je pumidor - crveno zlato našeg vrta.
ponedjeljak, 13. kolovoza 2012.
Darivanje - pogodi sastojke nadjeva
Kao što sam već spomenula na facebook stranici bloga u tijeku je novo darivanje povodom okrugle brojke - 500 like. Sve što trebate napraviti je pogoditi nadjev koji sam stavila na ovo prhko tijesto. Ali da ne bude sve tako jednostavno, evo pravila:
- na facebook stranici ispod fotografije nagrade potrebno je napisati tri sastojka za koja mislite da su korištena u nadjevu
- od tri navedena sastojka, jedan sastojak mora biti glavna namirnica (dakle ono prema čemu je pripremljeno jelo dobilo ime)
- sastojci koje ne možete napisati su jaja, šećer, sol i papar.
Nagradu će osvojiti osoba koja u skladu s pravilima prva točno napiše tri sastojka, odnosno pogodi tri sastojka nadjeva. Ime sretnog dobitnika biti će objavljeno u srijedu na blogu, u sklopu posta s receptom. Nagrada su ovi mini kalupi u obliku srca.
Sretno svima!
utorak, 7. kolovoza 2012.
Okruglice sa svježim sirom i marelicama
Dok sam razmišljala što da napišem za uvod, shvatila sam kako zapravo nemam niti jedan recept na blogu koji uključuje marelice. Srećom da sam odlučila ispraviti tu "nepravdu" i napraviti nešto mareličasto za blog. Ako se osvrnem na sezonu ljetnog voća, dobar dio voćki obavezno završi u kolačima, iako ih volim jesti i svježe. Breskve i marelice rijetko koristim za deserte i to bez nekog suvislog objašnjenja. Vjerojatno mi je jednostavnije onako s nogu pojesti par komada pa zato niti ne razmišljam o slasticama. Ipak, misli mi je pomutio posljednji broj časopisa Čarolija okusa (baš sam navalila na njihove recepte u posljednje vrijeme) u kojem je predstavljen recept za ove okruglice.
srijeda, 1. kolovoza 2012.
Muffini s malinama i makom + darivanje/giveaway
Da li više volite slatki ili slani doručak? Meni je omiljen slatki doručak, pogotovo friško pečeni muffini. Jednostavna je priprema, relativno su brzo gotovi (maksimalno pola sata od izrade do degustacije), a varijacije okusa su beskonačne. Za ovaj recept je zaslužan časopis Čarolija okusa. Vjerojatno bih prešla preko naslova "muffini s malinama" bez da trepnem, ali "muffini s malinama i makom" je naziv koji mami na isprobavanje. Ne očekujte jaki okus maka u ovim muffinima, jer su glavna zvijezda maline. Mak je ovdje u sporednoj ulozi, tek toliko da zaokruži cjelokupnu kompoziciju. Ukoliko ne volite mak, možete ga izostaviti. Za 12 muffina potrebno je
Pretplati se na:
Postovi (Atom)