četvrtak, 31. listopada 2013.

Rolada s dekoriranim biskvitom


Koliko puta ste dvojili nad roladom i pitali se "glazura od čokolade ili šećer u prahu". Nakon ovog recepta, nikad više nećete poželjeti sakriti biskvit. Rolada s dekoriranim biskvitom, na koju nam je skrenula pažnju Tamara s bloga Ave dulcis postala je zvijezda ovomjesečnih KuVarijacija. Ovaj recept uistinu nudi varijacije, tako da svaki put možete imati drugačiju roladu, ako ne zbog okusa, onda barem po izgledu. Kod mene je izbor pao na šapice i nadjev za kinder pingui.

nedjelja, 27. listopada 2013.

Daring Bakers October 2013 - Savory pot pies challenge

Hannah of Rise and Shine was our October 2013 Daring Bakers' hostess and she challenged us to bake our own double crusted savory pot pies. Using any from scratch crust and filling we choose, we are allowed to get completely creative with our recipe, showing off the savory  flavors and fillings from our home or region. I made shallow chicken zucchini pie (when I made pie crust I realised that I don't have enough dough for big and deep dish so I used smaller and shallow one) and  mini veal pot pies with vegetables. Thanks Hannah for the wonderful challenge!

Chicken zucchini pie


petak, 18. listopada 2013.

FBi istraga bloga Cooking with Zokie

Nakon ljetne pauze nastavljamo s igricom FBI rukavice i jako me veseli što je prošao moj prijedlog da istražujemo blog Cooking with Zokie. Već sam ranije isprobala njezin recept za slane pužiće, a nekako mi se čini da će istraga bloga biti pretežno slana (nazivi su ujedno i link na original recept).

Lisnata pogača

Već sam ranije kroz postove spomenula da sam slaba na pogače. Obožavam njihov okus, uživam u izradi i njihovom izgledu. Stoga sam morala isprobati ovu pogaču. Jako je ukusna! U odnosu na original napravila sam neke izmjene - smanjila sam količinu maslaca za premazivanje tijesta, a imam i jednu zamjerku - bila sam na čudu koliko soli staviti u tijesto, budući da se u originalu koristi slani maslac kojeg kod nas nema. Na kraju sam bila sretna, jer je pogača bila taman dovoljno slana za naš gušt.


srijeda, 9. listopada 2013.

Mini cheesecake s jogurtom


Rijetko sam bez teksta kada je u pitanju uvodni dio posta. Trenutno se u meni miješaju dvije emocije - ljutnja zbog tvrdoglavosti i oduševljenje okusom kolača. Svidjela mi se ideja recepta za cheesecake koja uključuje ganache. I svidjele su mi se fotke koje je objavila jedna blogerica - uz odličnu kompoziciju i kombinaciju boja, fascinirao me je sam desert - tri precizna sloja: podloga od keksa, ganache i krema s jogurtom. Ali sam recept kako da je osuđen na nedorečenost. Najprije je nedostajao dio koji se odnosi na to kako ukomponirati ganache sloj tijekom izrade kolača, što je blogerice ispravila kada smo joj ukazali na propust. U tom trenu nisam toliko obraćala pažnju na količine sastojaka, već sam isprintala recept s namjerom da ga uskoro isprobam. Jučer je konačno došao "taj dan" i uočim kako po receptu za ganache ide duplo više slatkog vrhnja u odnosu na čokoladu, što mi je bilo malo čudno. Obično sam za torte radila ganache u omjeru 1:1, dok sam za praline stavljala puno više čokolade u odnosu na slatko vrhnje. Mislim se, možda zbog toga što se peče, treba biti takav omjer, ali opet, kako ću staviti kremu od jogurta na njega. Ništa ... odlučim napraviti po receptu, pa kud puklo da puklo. Naravno da je bilo rijetko i da sam se trebala snalaziti, ali u nastavku pišem recept s promijenjenim omjerom i uskoro ću ga isprobati.