nedjelja, 17. prosinca 2023.

Bez glutena: Orehnjača

Tko radi orehnjače koje nikada neće pobijediti na natjecanju za najljepšu orehnjaču? Jaaaaaa! 🙈 Tko radi najsočniju orehnjaču? Isto jaaaa 😃 Kad radim orehnjaču, estetika pada u drugi plan. Važno mi je da je tijesto tanko, super tanko. Zapravo, najrađe bih da ga uopće ni nema. Često razmišljam kako bi nadjev najrađe pojela na žlicu, a tijesto iskoristila za nešto drugo. Kako god, ovo je recept za najsočniju orehnjaču, pogledajte sastojke za nadjev, sve će vam biti jasno.



Tijesto (za 4 štruce)

  • 1 kg Schar Mix B brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 6 žlica šećera
  • 4 žumanjka
  • 200 g rastopljenog maslaca
  • 600 ml mlakog mlijeka
Kvasac razmrvite u 100 ml mlakog mlijeka. Dodajte žličicu šećera i žličicu brašna i pustite da se kvasac digne. U posudi samostojećeg miksera pomiješajte prosijano brašno sa šećerom. Napravite udubinu u sredini u koju dodajte žumanjke, rastopljeni ohlađeni maslac i ostatak mlakog mlijeka. Dodajte dignuti kvasac i uz pomoć miksera zamijesite tijesto. Tijesto stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena. Za to vrijeme pripremite nadjev. 




Nadjev (za 4 štruce)

  • 750 g mljevenih oraha
  • 150 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 300 - 400 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 250 g rastopljenog maslaca
  • rum (prema ukusu)
  • 50 - 100 ml slatkog vrhnja (količina slatkog vrhnja ovisi o tome koliko je gusta smjesa prije njegovog dodavanja)
Izmiksajte jaja, dodajte šećer i vanilija šećer i miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetla. Dodajte rastopljeni ohlađeni maslac i rum pa kratko izmiksajte. Orahe prelijte s kipućim mlijekom i pomiješajte. Dodajte orahe u mješavinu s jajima i dobro izmiješajte. Polako počnite dodavati slatko vrhnje - količinu treba procijeniti prema gustoći smjese - slatko vrhnje treba malo razrijediti smjesu, ali ona ne smije biti tekuća već čvrsta).

Tijesto podijelite na četiri dijela i jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Razvaljano tijesto premažite četvrtinom nadjeva, zamotajte, prebacite u lim obložen papirom za pečenje i izbockajte površinu vilicom. Ponovite postupak s preostalim tijestom. Pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se orehnjače dignu (otprilike pola sata). Pecite  50 minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C (drvenim štapićem provjerite ako je pečeno). Orehnjače ohladite na rešetki. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.


subota, 9. prosinca 2023.

Rafaelo kuglice

Kad je Božić u pitanju, kolača nikad dovoljno. Iako ih, kao i ja, napravite više vrsta, uvijek si postavite pitanje - koji još da napravim? Meni su kao odgovor na to pitanje najčešće neke kuglice pa je došao red da vam predstavim najjednostavniji recept za rafaelo kuglice, a sigurno ćete se složiti da su po ovom receptu i najukusnije.



  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 400 g bijele čokolade
  • 200 g kokosa
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa ga prelijte preko čokolade narezane na komadiće. Miješajte dok se čokolada ne rastopi.  Smjesi dodajte 150 g kokosa i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na sat vremena. Od ohlađene smjese radite kuglice koje uvaljajte u preostalih 50 g kokosa. Kuglice stavite na par sati u frižider da dodatno očvrsnu.


petak, 1. prosinca 2023.

Bez glutena: Kuglof od naranče s čoko kapljicama

Iako je vani još toplo (možda čak i pretoplo za ovo doba godine), meni je advent totalno udario u glavu. Prošle godine se suprug oporavljao od teških ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći pa smo prosinac jednostavno preskočili okupirani fizikalnom terapijom i oporavkom. Srećom, oporavio se pa ćemo ove godine sve nadoknaditi. Za početak prosinca častim vas kuglofom s narančom i čokoladom, to je moja omiljena kombinacija. 




  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 220 g Schar Mix C brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • 100 g kandirane korice naranče
  • sok 1 naranče
  • 50 - 100 g čoko kapljica 
Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok se ne udvostruče i posvijetle. Dodajte ulje, kiselo vrhnje, sok od naranče i vaniliju pa miksajte. U smjesu dodajte prosijano brašno s praškom za pecivu. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa najprije 1/3 umiješajte u smjesu i dodajte kandiranu koricu naranče i čoko kapljice. Preostali snijeg od bjelanjaka lagano umiješajte pomoću vilice.

Smjesu izlijte u namašten i pobrašnjen kalup za kuglof. Pecite u pećnicj zagrijanoj na 170°C otprilike 35 minuta. Dužina pečenja ovisi o tipu kalupa, nije isto metalni ili silikonski. Drvenim štapićem provjerite ako je kuglof pečen. Pustite da se 10 minuta ohladi u kalupu pa preokrenite na rešetku i pustite da se ohladi do ljeta.

nedjelja, 9. travnja 2023.

Bez glutena: Šunka u kruhu

Sretan Uskrs! Nadam se da ste se lijepo proveli i dobro najeli. Nikad nisam shvaćala kako se možemo najesti i reći da više nećemo jesti, a za sat vremena se opet sjetiš svih delicija s uskršnjeg stola i poželiš opet jesti. Kad je Uskrs u pitanju, držim se tradicije i pripremam jela koja pamtim još iz djetinjstva - jaja, šunka, mladi luk i pogača. Ove godine sam odlučila isprobati šunku u kruhu, zvučalo mi je jako fino. I je, bezgutenski kruh nije nikad bio ukusniji.



  • dimljena šunka (moja je bila teška cca 600 g)
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera i 1 žličica brašna
  • 450 ml mlake vode
  • 500 g Schar Mix B brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 žličice soli
  • 2-3 žlice senfa
  • 1 žumanjak

Šunku kuhajte u vodi 20 - 30 minuta, ovisno o težini (30 minuta za šunku težine 1 kg). Pustite da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala. 

Kvasac razmutite u 50 ml mlake vode, dodajte žličicu šećera i brašna pa pustite da se kvasac digne. U zdjelu samostojećeg miksera stavite brašno, sol, maslinovo ulje i preostalu vodu. Dodajte dignuti kvasac i uz pomoć miksera zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u zdjelu koju pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 30 - 45 minuta dok se tijesto ne udvostruči. Dignuto tijesto kratko premjesite pa pravokutno razvaljajte na pobrašnjenoj površini na otprilike 2 cm debljine. Kuhanu šunku izvadite iz vode i dobro obrišite papirnatim ručnicima. Premažite ju senfom kako bi se tijesto što bolje primilo. Šunku položite na sredinu razvaljanog tijesta i omotajte tijestom - dlanovima što bolje priljubite tijesto uz šunku. Stavite u lim obložen papirom za pečenje, neka bude malo veći od tijesta, da se tijesto prilikom prečenja ne raširi previše. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C. Zatim premažite razmućenim žumanjkom i pecite još 20ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok kruh ne dobije lijepu boju. Kad je pečeno, izvadite zajedno s papirom za pečenje i ohladite na rešetki.

Bezglutenski kruh nakon pečenja uvijek zamotam u krpu i pustim da se tako ohladi. Ovaj kruh nije potrebno omotati u krpu, vidjet ćete kako je podatan pod prstima.