Dakisa iz Grčke sam upoznala na prvom Schär eventu (piše blog A day without gluten). Imali smo zadatak predstaviti se i on je između ostalog rekao "I love to bake". Popričali smo i kad sam pogledala njegov profil, za oko mi je zapela spanakopita. Uz tradicionalne grčke recepte, kod Dakisa možete pronaći recepte za prekrasan kruh i fine kolače.
NADJEV
- 1 kapula
- 2 mlada luka
- 1 manji poriluk
- 700 g svježeg špinata
- 1 jaje
- 1/2 kg feta sira
- sol, papar
- 2 žlice palente
- maslinovo ulje
- 300 ml brašna Schar Mix B
- 450 ml vode
Uz pomoć miksera pomiješajte brašno i vodu da nema grudica. Tavu za palačinke stavite na srednje jaku vatru (moja tava je od gusa i ima promjer 30 cm) i silikonskim kistom tanko premazujte smjesu da prekrije cijelu tavu. Kora je gotova kad se rubovi počnu dizati. Uz pomoć špatule podignite koru s tave i stavite na papir za pečenje. Ponovite postupak dok ne potrošite cijelu smjesu.
Četvrtastu posudu premažite maslinovim uljem. Dno i stranice obložite korama (meni su trebale 4), premažite maslinovim uljem pa ponovite sa još 2 sloja kora (između premažite uljem). Kore pospite palentom (da upije višak tekućine iz nadjeva) pa rasporedite nadjev. Na nadjev rasporedite 3 sloja kora (premažite ih maslinovim uljem). Rubove kora koji su na stranicama presavijte prama posudi i dodatno premažite maslinovim uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C otprilike 40 minuta dok površina ne dobije lijepu boju i postane hrskava. Spanakopita je odlična i topla i hladna (i sljedeći dan ako nešto ostane).