utorak, 27. prosinca 2011.

Rolada s ajvarom


S veseljem priopćavam da su kokoške nakon posta u kojem sam ih kritizirala, napokon izašle iz štrajka. Nije to još uvijek puna proizvodnja, ali dale su solidnu količinu jaja taman za božićne kolače. Naravno da su uz moje kritike pomogle i vaše želje i na njima vam puno hvala. Ostalo je i nešto viška jaja (a do dočeka 2012. se nadam da ću skupiti jaja koliko mi je potrebno za kolače) pa sam odlučila isprobati roladu s ajvarom. Taman još uvijek stignem prijaviti post na FBI rukavice.



Biskvit
  • 5 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 - 3 žlice ajvara (stavila sam 3 žlice)
  • 2 žlice ulja
  • 5 žlica glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli

Žumanjke kratko izmiksajte pa dodajte kiselo vrhnje, ajvar i ulje. Dodajte sol i brašno pomiješano  s praškom za pecivo. U tu smjesu vilicom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Veliki lim od pećnice obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu. Pecite 15  minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je pečeno (zabodite čačkalicu u sredinu i ako izađe čista, biskvit je pečen). Kuhinjsku krpu smočite pod vodom i dobro ocijedite. Biskvit prebacite na kuhinjsku krpu, odstranite papir za pečenje i zarolate uz pomoć krpe u roladu. Stavite na rešetku i pustite da se ohladi.

Nadjev
  • 200 g krem sira
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 kuhana jaja sitno narezana
  • malo sitno sjeckanog svježeg peršina
  • sol i svježe mljeveni papar po ukusu
  • 150 g kuhane šunke (koristila sam PIK zlatnu šunku)

Pomiješati krem sir i kiselo vrhnje. Dodati kuhana jaja i peršin te posoliti i popapriti po ukusu. Ohlađeni biskvit premazati nadjevom. Preko nadjeva posložiti kriške šunke i sve zarolati. Roladu uviti u prijanjajuću foliju i staviti u frižider da se dobro ohladi. Rolada je iznimno ukusna i drago mi je da sam ju isprobala.


21 komentar:

  1. BUENISIMO .....es ideal para estas fechas FELICES FIESTAS Y FELIA AÑO 2012 ...BESOS MARIMI

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako lepo i dekorativno, razmišljala sam i ja o njoj za NG, ali videću još, ona sa spanatom mi j eveć dosadila, ima neki isto fin slani rolat sa makom, ali mi to onako nekako ne izgelda bas....Imam jednu podebelu knjigu recepara Slane Rolati Torte, ako naidjem na njih i ako nema simam i ja jednu tanju pa ti mogu poslati ako volis rolate, pposle rasputsa naravno, mislim naseg Božićnog. Javi mi se..:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super izgleda, meni osobno jedna od dražih rolada!:)
    Lijep pozdrav!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. rolada ne samo da krasno dekorativno izgleda, nego djeluje jako ukusno. Mjerkam ja nju već duže vrijeme pa nikako. Drago mi je za kokice :)

    OdgovoriIzbriši
  5. ajme, koju sam grešku napravila!! gladna čitam ovaj krasan post i gledam ovu božanstvenu roladu!! bježim!!

    OdgovoriIzbriši
  6. I meni ovo izgleda kao odličan odabir za novogodišnju trpezu...
    Hvala ti za ovaj receptić:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Uh, divno je ispala! Posebno ova intezivna boja kore, savrseno...

    OdgovoriIzbriši
  8. Tamara, ovaj rolat zaista deluje fantastično, imam osećaj da se topi u ustima...

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako lijepo izgleda, super mi je ova zlatna boja biskvita.

    OdgovoriIzbriši
  10. E, to su lepe vesti - kokice objavile prekid štrajka :-) Lep rolat, vrlo lepo napravljen i serviran. Dobar izbor.

    OdgovoriIzbriši
  11. ja volim ovakve slane rolade, savršeno mi pašu uz praznike i jako su dekorativne
    tvoja odlično izgleda

    OdgovoriIzbriši
  12. Garlutti, thank you

    Vera, javim ti se

    Zondra Art, nisam do sada radila slane rolade, ova nas je odmah osvojila

    Tamara, nije komplicirana za izradu, tako da se nadam da ćeš naći vremena za isprobati jer je baš ukusna

    Tamara, baš si me nasmijala

    Eda, kod mene je već uvrštena na novogodišnji repertoar

    Ana, odlučila sam pojačati boju, zato sam stavila tri prepune žlice ajvara

    Zora, u pravu si

    Monika, hvala

    Opasna, hvala

    Ninakuhinja, hvala

    OdgovoriIzbriši
  13. Nadam se da ce kokice opravdati poverenje i da ce i dalje biti tako vredne, jer cekamo i slatke receptice.:)) A rolat fantasticno izgleda, bas onako da se lepo iznese i da se posluze gosti za neku svecanu priliku, sve si fino napravila.:))

    OdgovoriIzbriši
  14. ovo je savršen zalogajčić za blagdane. moja snajka ovavezno kombinira roladu s ajvarom i onu sa špinatom, no ova s ajvarom je moj definiivni favorit! još kad je ajvar pikantan...... mmmmmmmmmmmmmmm!

    OdgovoriIzbriši
  15. Jako, jako volim ovakve stvarcice! Na svakom slavlju, mnogo vise volim slicna hladna predjela nego glavno jelo! Predivno... :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Not my piece of cake ali fotke su divne ;)

    OdgovoriIzbriši
  17. Tako ti je divno ispala! Probala sam roladu od ajvara i stvarno sam oduševljena kombinacijom okusa. Pospremam receptić!

    OdgovoriIzbriši
  18. Wow this look amazing and delicious and the roll is perfect, I love rolla:)

    OdgovoriIzbriši
  19. Ajvar obožavam, a rolada izgleda fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  20. Mignonne, prenest ću im poruku

    Sani, još moram probati tu sa špinatom pa odlučiti koja je bolja

    Miki, hvala

    Just Cake Girl, hvala

    Maja, hvala

    Gloria, thank you

    Marina, hvala

    OdgovoriIzbriši
  21. Pravila i znam da je sjajna onako sočna i meka. Mora čovek da se suzdržava kad je seče jer jdno po jedno parče i tako redom stigneš do kraja dok si reko keks. Štrajk kokica, e taj post sam propustila. Znam kako je divno kad se radi sa domaćim jajima. Milina.

    OdgovoriIzbriši