Nedavno sam na internetu ugledala teatime apple buttercake. Čim sam vidjela tko je autorica recepta, znala sam da može biti jedino jaaako ukusno. Violet Love, odnosno Bojana, je zamislila biskvitni tarte tatin. Jabuke u vrtu su počele dozrijevati pa nisam dugo čekala na isprobavanje ovog recepta. Budući da je riječ o biskvitu, a ne prhkom tijestu (s kojim se zapravo radi tarte tatin) puno je brže gotovo. Koristila sam domaće jabuke, koje su nešto manje od kupovnih, a i neke sam sastojke izbacila.
- 4 - 5 jabuka srednje veličine (bile su pomiješane slatke i kisele)
- 15 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 žlica vanilija šećera
- 1 žlica cimeta
- 150 g maslaca sobne temperature
- 150 g smeđeg šećera
- 1 vanilija šećer
- 3 jaja
- 150 g jogurta
- 150 g glatkog brašna
- 1/2 paketića praška za pecivo
- 40 g krušnih mrvica
Dno kalupa za tortu obložite papirom za pečenje. Cijeli kalup premažite maslacem. Pomiješajte šećer, cimet i vanilija šećer i pospite po dnu kalupa. Jabuke ogulite, prepolovite, izvadite sredinu pa narežite na ploškice debljine 5 mm. Kružno ih poslažite po šećeru, a eventualne praznine ispunite manjim komadićima jabuka.
Miksajte maslac sa šećerom pa dodajte žumanjke. Umiksajte jogurt, te prosijano brašno sa praškom za pecivo i krušne mrvice. Lagano umiješajte vilicom snijeg od bjelanjaka. Smjesu rasporedite po jabukama i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C otprilike 35 minuta, odnosno dok biskvit nije pečen (u sredinu biskvita zabodite čačkalicu i ako ju izvučete čistu, biskvit je pečen). Ostavite 5 minuta da se ohladi na rešetki. Uklonite obruč pa preokrenite na tanjur i uklonite papir za pečenje. Možete jesti odmah. I odlično je!
Prva:)
OdgovoriIzbrišiJako volim tart tartaine narocito sa kruskama.
Nisam ga nikad pravila sa biskvitima.Eto opet naucih nesto novo;)
izgleda mi jako, jako socno! jedan od onih kolaca koji bi mi ponekad dobro sjeli kao dorucak!
OdgovoriIzbrišiSavrsen, pravila sam od kruške ali je recept bio drugačiji.
OdgovoriIzbrišiDžoli, zato je blogerska zajednica super, uvijek naučiš nešto novo.
OdgovoriIzbrišiLusitania, biskvit je bio jako sočan. Nažalost, sve se pojelo predvečer, tako da nije ostalo ništa za doručak.
Vera, obožavam kruške i sigurno je bilo jako fino.
baš mi je mljac, sigurno ću isprobati.
OdgovoriIzbrišipitanje, taman je zbog smeđeg šećera???
Da, biskvit je taman zbog smeđeg šećera.
OdgovoriIzbrišiizgleda tako sočno, lagano karamelizirano s tim smeđim šećerom, jako fino!
OdgovoriIzbrišiPrelepo izgleda!!! Ja jako volim ove vrste kolaca. Nikada nisam pravio sa jabukama, al' jesam cesto sa ananasom, kruskama, a i rabarbarom, koju sam i postavio na mom blogu.
OdgovoriIzbrišiPuno pozdrava i sve pohvale!
Hvala puno!
OdgovoriIzbrišiOdlicno izgleda,...Jabuke u kolacima su prava delikatesa!
OdgovoriIzbrišiLook yummy! gloria
OdgovoriIzbrišiIzgleda savršeno,sada si mi dala ideju za napraviti ga prvom prilikom:)
OdgovoriIzbrišiTamara, obožavam Tarte Tatin i tvoj mi jaaaako fino izgleda! Očarana sam slikama, a posebno me se dojmila ova s jabukama u ovoj prekrasnoj košarici. Obožavam žićane stvari i zamišljam si jednog dana nabaviti veliku ukrasnu vitičastu policu za balkon na kojoj će stati sve moje ukrasne biljčice i začini. Ali ova košarica je tako prekrasna, baš prekrasna :)
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiMajo, sviđaju nam se iste stvari.
Baš kako kažeš, recepti od Bojane garantiraju da je tu nešto jako ukusno. Tako izgleda i ovaj tarte tatin. Super si ga napravila, baš super. Izgleda prekrasno i tako fino. Divne su i jabuke u vrtu i u košarici, baš onako prave , lijepe, domaće.
OdgovoriIzbrišiHvala! Imamo raznih jabuka - kisele, slatke, ivanjske i obožavamo deserte s jabukama, pogotovo suprug.
OdgovoriIzbrišiObožavam tart! Pogotovo sa kiselkastim jabukama! :) Ovaj mi se čini jako ukusan! :) Pratim te :)
OdgovoriIzbrišiOh I do so adore tarte tatin! Such a classic. I've made a cranberry pecan version with apple but never the real classic. This looks fantastic!
OdgovoriIzbrišiTnx Xiaolu!
OdgovoriIzbrišiSad i ja tebe pratim Sanja ;-)
Obožavam sve od jabuka, pa mi se i ovo jako sviđa! :)
OdgovoriIzbriši