Moje nepce je poprilično izbirljivo kada je riječ o slatkišima koje se nalaze na policama dućana. Uz čokoladu, kupujem još samo dva proizvoda, jaffa kekse i kinder pingui. Ne mogu vam opisati svoje veselje kada sam dobila recept za kinder pingui kolač. Krajnji ishod nije okusom istovjetan originalu, ali je zato jako ukusan kolač. Stoga i dalje ponekad posegnem za "pingvinom" na polici.
Kolač radim već godinama i moram priznati da sam se iznenadila kada sam prije dvije godine shvatila koliko ima recepata za ovaj kolač i da su svi različiti. Kad sam vidjela popis sastojaka za kremu kod nekih recepata, te proces izrade koji uključuje stavljanje kolača tijekom izrade nekoliko puta u zamrzivač, pomislila sam da se sigurno ne bih upustila u izradu kolača da sam dobila takav recept. Zato sam odlučila objaviti recept po kojem radim, jer je jednostavan za izradu i krema ne sadrži želatinu.
Ponekad napišem koji redak s osvrtom na vrijeme. Mislim da to ova jesen i zaslužuje, jer se vremenski uvjeti nikako ne slažu s datumom na kalendaru. Ovaj vikend (dakle 20.11.) sam konačno u ormaru ljetnu odjeću zamijenila zimskom. Umjesto kratkih rukava i laganih majica, napokon dolčevite, šalovi i rukavice. Možda bih još koji dan izdržala s laganijom odjećom, ali jutarnji mraz i hladne večeri su dovoljno dobar razlog za veliko pospremanje ormara. Kako u dvorištu još nije zavladao mraz, šetnja šumom je poslužila kao inspiracija za kolaž.
Biskvit
Žumanjke miksajte sa šećerom. Dodajte vodu, prosijano brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo i miksajte dok se sve ne sjedini. Lagano vilicom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu stavite u namašten i pobrašnjen četvrtasti lim pa pecite 15 minuta na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Preokrenite ga na kuhinjsku krpu, pustite da se ohladi i prerežite na pola. Donju polovicu biskvita vratite u lim za pečenje. Zatim napravite glazuru, za koju je potrebno
Glazura
Na laganoj vatri uz povremeno miješanje otopite čokoladu sa šećerom i vodom. U otopljenu čokoladu dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se ne otopi. Zatim napravite kremu, za koju je potrebno
Krema
Slatko vrhnje izmiksajte u šlag uz dodatak vanilija šećera. Umiješajte kiselo vrhnje pa polovicu kreme premažite po donjem dijelu biskvita. Po kremi žlicom rasporedite glazuru od čokolade (glazura se taman stigla dovoljno ohladiti dok ste radili kremu). Na glazuru rasporedite ostatak kreme na koju stavite drugu polovicu biskvita. Na vrh opet ide čokoladna glazura, za koju je potrebno
Glazura
Na laganoj vatri uz povremeno miješanje otopiti čokoladu sa šećerom i vodom. U otopljenu čokoladu dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se ne otopi. Prelijte po biskvitu i stavite kolač preko noći u frižider.
- 5 jaja
- 5 žlica šećera
- 5 žlica vode
- 5 žlica brašna
- 5 žlica kakaa
- 1 prašak za pecivo
Žumanjke miksajte sa šećerom. Dodajte vodu, prosijano brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo i miksajte dok se sve ne sjedini. Lagano vilicom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu stavite u namašten i pobrašnjen četvrtasti lim pa pecite 15 minuta na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Preokrenite ga na kuhinjsku krpu, pustite da se ohladi i prerežite na pola. Donju polovicu biskvita vratite u lim za pečenje. Zatim napravite glazuru, za koju je potrebno
Glazura
- 100 g tamne čokolade
- 3 žlice šećera
- 3 žlice vode
- 50 g maslaca
Na laganoj vatri uz povremeno miješanje otopite čokoladu sa šećerom i vodom. U otopljenu čokoladu dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se ne otopi. Zatim napravite kremu, za koju je potrebno
Krema
- 400 ml slatkog vrhnja
- 360 g kiselog vrhnja
- 2 vanilija šećera
Slatko vrhnje izmiksajte u šlag uz dodatak vanilija šećera. Umiješajte kiselo vrhnje pa polovicu kreme premažite po donjem dijelu biskvita. Po kremi žlicom rasporedite glazuru od čokolade (glazura se taman stigla dovoljno ohladiti dok ste radili kremu). Na glazuru rasporedite ostatak kreme na koju stavite drugu polovicu biskvita. Na vrh opet ide čokoladna glazura, za koju je potrebno
Glazura
- 100 g tamne čokolade
- 3 žlice šećera
- 3 žlice vode
- 50 g maslaca
Na laganoj vatri uz povremeno miješanje otopiti čokoladu sa šećerom i vodom. U otopljenu čokoladu dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se ne otopi. Prelijte po biskvitu i stavite kolač preko noći u frižider.
Obožavam ovaj kolač!! Moja ga nona zna nekad napraviti i uvijek brzo nestane :)
OdgovoriIzbrišiProbala sam napraviti kinder pingvi prema dobivenom receptu ali nije ispalo lijepo za vidjeti-okusom je bilo u redu. Dakle svi komplimenti za slikovni recepti kolaž zimskih motiva. Uživam gledajući slike.
OdgovoriIzbrišiNisam još radila kinder pingvi....tvoj izgleda prekrasan! I kolaž se mi sviđa puno :) .
OdgovoriIzbrišiPozdrav,
C&T
Probat ću ovo napraviti prvom prilikom! Koje vrhnje koristiš??
OdgovoriIzbrišiIzgleda mi jako fino.
Puno puta sam vidjela na blogovima taj kolač, no tek si me ti zainteresirala da ga probam napravit, jako ti lijepo izgleda, a opis rada jasan. Super su mi ove "smrznute" biljčice.
OdgovoriIzbrišiGenijalan kolač,ja ga obožavam,a kolaž mi je predivan skroz..veliki pozdrav:)
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda, lagano, sočno, pjenasto!:)
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav!:)
Verovala ili ne, ja nikada nisam probala ni kupovni kinder pingui! Ali ga gledam vec dugo na raznim sajtovima i blogovima i tako dobro izgleda! Svidja mi se tvoj recept, probacu ga...
OdgovoriIzbrišiA kolaz je predivan!!! :)
sličice su ti krasne. Kod nas je već tjedan dana neprekidno mraz i priroda mi baš lijepo izgleda tako lagano na pola bijela :)
OdgovoriIzbrišiKupovni kinder pingui ne volim baš, a moram priznat da domaći još nisam nikad probala! Tvoj izgleda vrhunski
Wow ! what nice those look! and what beautiful pics:)
OdgovoriIzbrišiPrefino izgleda! A slikice "zamrzute" prirode su mi posebno LEPE!
OdgovoriIzbrišiImam neki od recepata za ovaj kolač već godinama i nikako da ga probam. Sada si me podsetila, baš ću da ga pravim. Mnogo lep kolaž.
OdgovoriIzbrišiMarinica, meni je isto na listi omiljenih
OdgovoriIzbrišiSuzana, hvala
Cinnamon and Thyme, hvala
Lily's Garden, Milbona vrhnje za šlag (u čašici) iz Lidla. Najjeftinije (200 g = 5 kn) i uvijek se lijepo izmiksa
Dunja, baš mi je drago
Nely, hvala
Zondra Art, hvala
Miki, ne vjerujem :)
Tamara, hvala
Gloria, thank you
Maslinka, hvala
Opasna, hvala
Ja uglavnom radim onu kompliciraniju verziju koja se tijekom rada zamrzava... radim ju pola dana a nestane za pola sata:(( ne bi bilo loše probati ovu i otkriti da je i jednostavnija i, hehe, ukusnija:))
OdgovoriIzbrišiOve zaleđene fotografije su ti predobre!!
prekrasne kocke, ali znaš da ja radim po onom "kompliciranom" receptu!! jako me zanima kakva je ova tvoja krema s kiselim vrhnjem jer u mojoj je tajani sastojak med i mislim da je jako blizu originala!!
OdgovoriIzbrišiKrsane fotkice! Ja koji god sam homemade kinder pingui probala, niti jedan nije bio ni blizu kupovnom, ali su bili fini. Ovaj tvoj izgleda fenomenalno, i ova krema mi je odlicna!
OdgovoriIzbrišikrasan je. i sve fotke su divne, ove s injem posebno :)
OdgovoriIzbrišinikad nisam pravila ovaj kolač, iako i ja imam jedan recept.
tvoj zvuči odlično i upute su jasne.
znam da bi moje mladunče uživalo u ovom tvom kolaču :))
super kolač i super fotke! i ja volim kider pingui i kad sam ga jedne godine za božić napravila svi su pokupili recept od mene i za svaki blagdan i rođendan ga netko napravi, pa ja više nemam potrebe peći ga :) recept po kojem sam ga ja radila dosta je drugačiji i okusom je baš bio kao original. sigurna sam da je ovaj isto jako ukusan. ako ništa drugo, jednostavniji je za pripremu i to mi se sviđa :)
OdgovoriIzbrišiAnonimno, pitala sam Moniku za recept koji spominje i kaže da je to ovaj recept http://www.coolinarika.com/recept/kinder-pinguinic/
IzbrišiSavrseno si ga napravila, savrsen recept i savrseno isečeno plus savrseno uslikan, jednako 10 plus!!!!
OdgovoriIzbrišiEda, neovisno o kakvoj se kremi radi, mislim da bi podnesla glazuru od čokolade bez stavljanja u zamrzivač
OdgovoriIzbrišiTamara, nikad mi original nije davao po medu
Sweet Corner, domaće verzije se razlikuju od originala po biskvitu, a koliko su se kreme prbližile originalu teško je reći osim ako se ne proba jedan za drugim
Tanja, hvala
Monika, blago tebi
Vera, hvala
Bilo bi zanimljivo napraviti testiranje raznih recepata pa vidjeti koji je najbliže originalu.
Obozavam kinder pingui...i radila sam ga par puta...i moram priznati da je bolji u kucnoj radinosti nego kupovnoj :)
OdgovoriIzbrišiOvi crno-bijeli slojevi bas izgledaju efektno- u okus ne sumnjam.
OdgovoriIzbrišiSlike mraza su prelijepe; zima mi ponekad tako nedostaje.
Odkada sam na forumu vidjela tvoj recept radila sam ga dva puta. Oba puta se pojelo, nisam stigla slikati. Ništa, morat ću ponoviti :)
OdgovoriIzbrišiKod nas je odavno zima, ujutro, cijeli dan i navečer ;)
It's a Girl, meni i domaća i kupovna varijanta imaju svojih čari
OdgovoriIzbrišiJasna's kitchen creations, hvala
Jubistacha, baš si me razveselila, drago mi je da vam se sviđa
Sviđa mi se tvoj kinder pingui, recept je odličan i baš si ga lijepo napravila. ja se spremam već dulje vrijeme napraviti ga, ali još nisam tako da recept bilježim. Do tada ,posegnem ponekad za onim u trgovini, kako kažeš i taj ima svoje čari :)
OdgovoriIzbrišiSlikice prirode su jako lijepe, nisam ljubitelj zime, ali volim prirodu u ovom pomalo zaleđenom izdanju.
Kinder pingui je bio moj prvi kremasti kolač koji sam sama napravila :) Volim ga :)
OdgovoriIzbrišiTvoj jako lijepo izgleda, a slikice su predivne!
Predivan! Nikad nisam pravila kinder sa ovakvom kremom gde se kombinuju kisela i slatka pavlaka.
OdgovoriIzbrišiOvo mi je želja već duže vrijeme napraviti, nadam se da budem jednom!:D
OdgovoriIzbrišineko vrijeme sam jela na tone ovog slatkiša, sad sam malo usporila iako mi je još uvijek neodoljiv
OdgovoriIzbrišiu svojoj kuhinji ga još nisam isprobala iako imam vrlo sličan recept kao što je ovaj tvoj, doći će i to jednom na red
predivno! namjeravam isprobat ovaj recept pa me zanima koliki pleh si koristila za biskvit? ne bih željela da mi ispadne pretanak ili predebeo nakon rezanja na pola :)
OdgovoriIzbrišiBiskvit bi trebao biti tanak. Pekla sam ga u klasičnom kalupu za biskvit, onaj pravokutnog oblika s visokim stranicama.
Izbrišiok, takav onda i ja imam. hvala na odgovoru! :)
IzbrišiE moj recept uključuje i nošenje na hlađenje. Nije mi to problem ovaj put jer radim dva kolača istovremeno pa malo radim jedan malo drugi. Ali si me sad zainteresirala sa svojim receptom i mislim da ću idući put raditi po tvom. Sad ne želim eksperimentirati i idem na sigurno budući da ćemo dobiti goste i imam puno posla pa mi se neda ponavljati ako nešto zeznem, ali idući put ću baš probati po tvom. Tako će sigurno biti brže gotov kad ništa ne treba ići na hlađenje. Hvala ti na ovom krasnom receptiću :*
OdgovoriIzbrišiOvo je bio prvi recept koji sam dobila. Tek sam kasnije saznala za taj drugi s hlađenjem slojeva, koji me sigurno ne bi naveo na isprobavanje. Ako se nešto može napraviti jednostavnije i po kraćem postupku, uvijek sam za tu varijantu. Nadam se da će ti se svidjeti kad ga budeš isprobala. Nedavno ga je jedna blogerica radila (iako na svom blogu ima drugi recept) i bila je zadovoljna.
Izbriši