U zadnje vrijeme češće mijesim dizano tijesto i nekako naginjem slanim receptima. Ne znam da li je u pitanju zasićenje od slatkog ili sam jednostavno ušla u tu fazu kada me više privlače dizani i slani recepti. Tako je došlo vrijeme da napokon isprobam kruh s češnjakom i parmezanom.
- 2 žličice suhog kvasca
- 300 ml mlake vode
- 2 žličice maslinovog ulja
- 2 žličice soli
- 550 g glatkog brašna
- 50 g omekšalog maslaca
- 2 sitno nasjeckana zrna češnjaka
- svježe naribanog parmezana
- ljute paprike
U većoj posudi pomiješajte kvasac i vodu. Pustite da odstoji 5 minuta dok se kvasac ne zapjeni. Umiješajte maslinovo ulje, sol i brašno. Miksajte 5 minuta (koristite nastavke za tijesto). Prebacite tijesto u lagano nauljenu posudu, poklopite čistom kuhinjskom krpom i pustiti da se diže 1,5 do 2 sata.
Miris koji se širio iz pećnice bio je božanstven i nisam mogla dočekati da se kruh ispeče. Za to vrijeme sam napravila zapešt. Ne znam kako je nastao zapešt, ali u kuhinji mog kraja ima dvije funkcije - nezaobilazan je sastojak maneštre, a posebna je delicija namazan na kruh. Osnovni sastojak zapešta je strpljenje te
- panceta
- češnjak
- peršin
Za zapešt nema nekih posebnih omjera, sve količine su proizvoljne, odnosno količina češnjaka i peršina ovisi o količini pancete. Pancetu narežite na sitne komadiće. Češnjak i peršin sitno nasjeckajte. Sve zajedno "tucite" nožem na drvenoj dasci dok se ne pretvori u paštetu. Rashladite i poslužite uz domaći kruh. Zapešt se može napraviti i u multipraktiku, ali ostala sam vjerna tradiciji tako da još uvijek mlatim po sastojcima i zato je strpljenje najvažniji sastojak zapešta.
Kakav divan hleb! Ucinio mi se oblik poznat, a eto, ti si iskoristila ideju i bas super izgleda.
OdgovoriIzbrišiZa zapest nisam do sada cula, ali je odlicna ideja. Ja cu to u multipraktik. :))
:*
Pull-apart bread ili trgajuci kruh mi je prekrasan, to gotovo da mi je citav objed u kruhu. I ja ga radim http://www.coolinarika.com/preview/recept/trgajuci-kruh-pull-apart-bread/ al nikako uhvatit vremena pa sve recepte sa Coolinarike da prebacim na blog.
OdgovoriIzbrišiPrekrasno ti izgleda, odlicnog je okusa a sa pestom je zaista citav obrok !
Ovaj pešt ti je nešto šta i mi u Dalmaciji preferiramo :) O kruhu samo riječi hvale, nenadmašiv spoj parmezana i češnjaka. Pa ko može platit nešto ovako domaće? Odlično!
OdgovoriIzbrišiBtw, skroz efektno izgleda :)
Pravila sam ga jednom i fantastican je bio... Ne znam ni sama zasto ga ne pravim cesce.
OdgovoriIzbrišiPredivan ti je! :)
Jedva sam čekala novi recept za kruh!! Ovo mi izgleda kao nešto što ću sigurno obožavati... sve sastojke imam i sutra samo moram zasukati rukave:)) Samo se nadam da će i izgledom barem približno sličiti ovome tvome...
OdgovoriIzbrišiTaci, multipraktik koristim za olakšanje nekih poslova (npr. ribanje jabuka), ali za zapešt si još nisam odlučila olakšati
OdgovoriIzbrišiBranka, slabo pratim coolinariku i čak ni ne znam koje sve blogerice imaju tamo profil. Žao mi je što prije nisam vidjela tvoj kruhić, sviđa mi se boja koju je dobio pečenjem na većoj temperaturi.
Maja, drago mi je čuti da se i u drugim krajevima radi zapešt
Miki, možda je problem u usklađivanju, dosta vremena prođe na dizanje tijesta pa ga možda zato često ne radiš
Eda, što se izgleda tiče, za ovaj kruh se ne moraš bojati, kad se drugi put tijesto digne kriškice se poslože kako njima paše i zato se dobije ovako neformalan izgled
Wooow, ce bunatate, imi place mult si arata super!
OdgovoriIzbrišiUn premiu drag te asteapta pe blogul meu! Pupici!
Ovo sve je za mene novost i sviđa mi vaša rasprava i sve sličice.
OdgovoriIzbrišiKako mi fantastično izgleda ovaj kruh,posebno je efektan upravo zbog načina ovakvog slaganja tijesta,u ukus ne sumnjam,sastojci su mi odlični,i samo preostaje da ga probam..
OdgovoriIzbrišiOvo je meni fantastično ali ja to moram izbjegavati jer ja se ne bih mogla kontrolirati!
OdgovoriIzbrišiIpak, moram bar jednom napraviti, moram!
Ovo miriše do neba, je l' da? Odlično izgleda, ideja za 5!
OdgovoriIzbrišiIzgleda primamljivo, a oblik je jako zanimljiv, mami da se proba!
OdgovoriIzbrišiOh, prekrasno izgleda...
OdgovoriIzbrišiOvo izgleda fantastično, i to sami sastojci koje obožavam!! Kradem ti ovaj recept jako brzo :)
OdgovoriIzbrišiNely, thank you
OdgovoriIzbrišiSuzana, u tome i je čar bloganja, da se nauči nešto novo i da se prenesu informacije
Nely, najbolje je što nož uopće nije potreban, samo trgaš kriškice
Snježa, prava je zaraza, ne možeš se odvojiti od njega dok je topal i često odmah sav "nastrada"
Opasna, prekrasno je mirisalo dok se pekao
Fikreta, hvala
Jasna's kitchen creations, hvala
Just Cake Girl, hvala
Famozno izgleda, recept je stvarno divan a kruhek moram isprobati što prije!
OdgovoriIzbrišiPozdrav:)
oba receptića su fenomenalna, definitivno idu na to do listu!!!
OdgovoriIzbrišiizvrsno izgleda. Navikal sam ovo vidjeti u slatkoj varijanti. Odlična ideja.
OdgovoriIzbrišiMa bucur ca ai ridicat premiul, il meriti cu adevarat! Pupici!
OdgovoriIzbrišiFora izgleda kruh, mora da je fino s parmezanom unutra :) a i 'namaz' je primamljiv :)
OdgovoriIzbrišiO, divote :) Podsjeća me oblikom na cimetni kruh, samo što i meni nešto bolje sjeda slano ovih dana, svaka čast ovo je fenomenalno. I prvi put čujem za zapešt a tako jednostavno za napraviti, ovo bi se mojima jako svidjelo :)
OdgovoriIzbrišiZondra Art, hvala
OdgovoriIzbrišiCinnamon and White Chocolate, svaki je poseban na svoj način, a oba jako ukusna
Petra Kranjica, meni je isto slatki bio prva verzija, a kad sam ugledala slanu verziju, morala sam isprobati
Nely, thank you for the blog award
Amaterka, hvala
Tamara, nekako mi je više smisla imalo da izgleda kao cimetni kruh, nego ove loptice slagati
Kruh je fantastičan i sviđa mi se ideja da ga napraviš u ovom obliku, baš super izgleda. Meni je pažnju privukao i zapešt,jedno sa drugim je sigurno teško prestati jesti !
OdgovoriIzbrišiMislim.. deset je sati navečer, a ja buljim ovdje u monitor i pokušavam si doloviti miris kruha, a bome i onaj zapešt. Taj namaz nikada nisam imala priliku probati ga.
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda, veoma primamljivo i napravit ću ga kada slijedeći put budem imala goste. :)
Kruh je fenomenalan, a li oduševljava me i zapešt! Nisam do sada za njega čula, a znam pouzdano da bi mi se jako svidio!
OdgovoriIzbrišiBranka - byB, dobro si pogodila, kad se toga uhvatiš, ne staješ dok ne nestane
OdgovoriIzbrišiNataša, bio je to miris kojem se ne može odoljeti
Monika, cilj mi je bio izreklamirati zapešt i kako vidim po reakcijama, uspjela sam
Predivno izgleda, mogu samo zamisliti kako je ukusan.
OdgovoriIzbrišiFantastičan hleb mila, a i fotke su divne! Recept za zapešt sam i ja prvi put skoro videla na coolki i zaista me zaintrigirao. Mada sam dugo živela u Dalmaciji sad sam tek čula za njega, verujem da je odličan, posebno zimi kad nam organizam traži kaloričniju hranu.
OdgovoriIzbrišijako mi se sviđa slani kruh i odlična ideja da se maže peštom....to sam jela u Dopo lavoro na Učki, nikad ga nisam probala na kruhu, kod nas ide obično u maneštre, jote...
OdgovoriIzbrišiNeznam što je bolje kruhić ili pešt koji i kod nas omiljen.
OdgovoriIzbrišijučer sam i sama mjerkala ovakav sličan recept, na kraju sam ipak odustala jer ne bih smjela toliko dizanog jesti, češnjak je ovdje dobitna kombinacija
OdgovoriIzbrišiJako mi se svidja i hleb i zapešt! Beležim recept!
OdgovoriIzbrišiGordana, hvala
OdgovoriIzbrišiJacamaca, hvala
Tamara, kod nas ide i u maneštru i na kruh
Dilajla, oboje - zajedno :)
Ninakuhinja, mene u zadnje vrijeme lovi manija dizanog tijesta, a nikad prije ga nisam toliko često radila
Knjiški moljac, hvala