Kakve poklone volite? Pri tome ne mislim na rođendanski poklon, već na sitnicu koju dobivate bez posebnog povoda ili s nekog putovanja. Kod mene su visoko na listi kuharice. Tako se suprug s jednog putovanja vratio s kuharicom Jamie Olivera. Što se Golog kuhara tiče, mislim da su tu mišljenja podijeljena. Njega ili volite ili ne volite. Spadam u skupinu onih koji ga rado gledaju. Zaključila sam da me Britanci mogu prikovati uz tv. Njihov entuzijazam i žar s kojim pričaju je zarazan i nakon što odgledam Jamievu emisiju ili imam želju nešto pojesti ili nešto ispeći. I ostali britanski kuhari imaju isti efekt na mene. Ali ne samo oni. Sjećam se da su se davno prikazivale vrtlarske emisije koje je vodio Alan Titchmarsh i nakon toga bih obavezno otišla čeprkati u vrt. Čak gledam i Top gear. Zapravo virkam preko knjige, jer se pretvaram da tu glupost ne gledam, jer me ništa povezano s automobilima ne zanima.
Nego, vratimo se mi na kuharicu i kruh. Obožavam domaći kruh! A Gennarov kruh je prava poslastica s pršutom i sirom. Recept je iz kuharice Povratak Golog kuhara, a jedino što sam promijenila je dodatak ružmarina i češnjaka. Umjesto kruščića od 1 kg brašna, prepolovila sam količine sastojaka i napravila 4 kruščića. Malo sam bila skeptična prilikom izrade - kako zbog pečenja u glinenim vazama za cvijeće, tako i zbog upotrebe oštrog brašna (obično pečem kruh s glatkim brašnom). Međutim, sve je prošlo u najboljem redu i kruh je fantastičan. Ukoliko ćete ga jesti odmah onako toplog, preporučam da stavite komadiće sira, dok je za potpuno ohlađeni kruh bolje naribati sir.
Razmrvite kvasac u 150 ml mlake vode i dodajte med ili šećer te žličicu brašna. Pusite na toplom da se kvasac digne. U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa napravite udubinu u sredini u koju ulijte dignuti kvasac. Polako vilicom od sredine prema rubu zahvaćajte sve više brašna dok ne umiješate sav kvasac. Zatim ulijte ostatak mlake vode, dodajte žumanjke, pršut, naribani sir, ružmarin i češnjak pa zamijesite tijesto. Tijesto mijesite 5 minuta tako da ga valjate, gurate i savijate. Od tijesta oblikujte kuglu, stavite ju u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pusite da se tijesto digne do dvostruke veličine (otprilike 40ak minuta). Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu i šakama ga pritisnite da istisnete zrak. Podijelite ga na 4 dijela i oblikujte u kuglice. Svaku stavite u namaštenu i pobrašnjenu glinenu vazu za cvijeće i pustite da se tijesto digne do dvostruke veličine. Pećnicu zagrijte na 220°C i pecite kruščiće 25 - 30 minuta. Ukoliko nemate glinene vaze za cvijeće, kruh možete ispeći i u obliku peciva.
- 15 g svježeg kvasca
- 15 g meda ili šećera
- 300 ml mlake vode
- 500 g oštrog brašna
- 15 g soli
- 200 g miješanog naribanog sira
- 2 velika žumanjka
- 5 kriški pršuta natrganih na manje komade
- sitno sjeckani ružmarin i češnjak (prema ukusu)
Razmrvite kvasac u 150 ml mlake vode i dodajte med ili šećer te žličicu brašna. Pusite na toplom da se kvasac digne. U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa napravite udubinu u sredini u koju ulijte dignuti kvasac. Polako vilicom od sredine prema rubu zahvaćajte sve više brašna dok ne umiješate sav kvasac. Zatim ulijte ostatak mlake vode, dodajte žumanjke, pršut, naribani sir, ružmarin i češnjak pa zamijesite tijesto. Tijesto mijesite 5 minuta tako da ga valjate, gurate i savijate. Od tijesta oblikujte kuglu, stavite ju u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pusite da se tijesto digne do dvostruke veličine (otprilike 40ak minuta). Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu i šakama ga pritisnite da istisnete zrak. Podijelite ga na 4 dijela i oblikujte u kuglice. Svaku stavite u namaštenu i pobrašnjenu glinenu vazu za cvijeće i pustite da se tijesto digne do dvostruke veličine. Pećnicu zagrijte na 220°C i pecite kruščiće 25 - 30 minuta. Ukoliko nemate glinene vaze za cvijeće, kruh možete ispeći i u obliku peciva.
stvarno je lep, a tvoje fotke su vrh :) nego da li staviš parče folije na dno saksije pošto one obično imaju rupicu za oticanje vode?
OdgovoriIzbrišiDa, da, stavila sam papir za pečenje na dno vaze, baš zbog te rupice
Izbrišihvala draga Tamara :)
IzbrišiLove your new look in blog Tamara, and these cakes look beautiful!
OdgovoriIzbrišiCuriosa presentación para un delicioso pan, me parece fantástico.
OdgovoriIzbrišiFeliz fin de semana ¡Un abrazo!
Thank you
IzbrišiNemam nikakvu saksiju jer mi od ruke ide ubijanje cvijeća, ali pretpostavljam da bi se moglo peći kao malo veće buhtle.
OdgovoriIzbrišiMa naravno, mogu biti buhtle, peciva ili klasični kruh. Samo treba prilagoditi vrijeme pečenja sukladno izabranom obliku.
IzbrišiDivno izgleda. Obozavam ovaj nacin pecenja u saksijama, ali nisam sama probala jos peci tako. Pravila sam jednom njegov kruh punjen sa kuhanim jajima i zacinskom biljem odlican je bio.
OdgovoriIzbrišiSlike su ti fantasticne :)
Mmmm, taj kruh isto zvuči odlično. Moram pronaći taj recept, možda bi se mogli iskoristiti uskršnji ostaci kuhanih jaja
IzbrišiFora je ovo sa teglicom. Što se tiče golog kuhara, ne sviđaju mi se ove nove epizode na našoj televiziji i ta njegova ubrzanost i kao ovlaš bacanje namirnica u padelu. Imam dvije njegove knjige i recepti su mi super, često se vraćam na njih. Super je i to šta radi s američkom djecom. Kruh ti je izvrstan!
OdgovoriIzbrišiMeni su fora i ovi brzi 30 minutni recepti, mada još nisam ništa probala iz te serije, iako su mi se iz pojedinih epizoda svidjela sva jela
IzbrišiOh, divno izgleda...pogotovu sa grancicama ruzmarina!
OdgovoriIzbrišiNovi 'imidz' bloga mi se takodjer dopada...
Ovo ne može da bude loše a ovako u saksijicama mi baš fora izgleda, predivno.
OdgovoriIzbrišiRecept je nastao da bi se iskoristili ostaci pršuta i sira, a stvarno je super kombinacija
Izbrišikrasan recept i super način pečenja, ja inače jako volim Jamiea, imam jednu njegovu kuharicu i planiram nabaviti još
OdgovoriIzbrišiNjegove kuharice mi se jako sviđaju, obožavam čitati uvodne tekstove, a i recepti mi se većinom sviđaju
IzbrišiBaš je lijep novi izgled bloga! Kruh izgleda baš fino, a posebno je zanimljiv zbog načina pečenja :)) Inače obožavam Jamie Olivera, ali i Top Gear isto :D Baš si to dobro rekla da britanci imaju to nešto da te privuku, motiviraju, šarmiraju... :D
OdgovoriIzbrišiTaj način pečenja je glavni razlog zašto sam ga isprobala, a i po sastojcima je djelovao obećavajuće
IzbrišiYou never cease to amaze me, Tamara, with all your creativity and talent.
OdgovoriIzbrišiThank you
Izbrišimımmm..looks delicious and great..I love tis idea..
OdgovoriIzbrišiMa genijalno, kruh iz teglice i još ovako fino začinjen.
OdgovoriIzbrišiOduševljava kako okusom tako i izgledom
IzbrišiPredivna prezentacija. Ne znam da li bih smela da se usudim za pecenje hleba u saksiji, ali verujem da vredi isprobati. Odlicno izgleda!
OdgovoriIzbrišiMa samo hrabro, vidiš kako sam i ja imala strahove vezano uz vazice i vrstu brašna, ali na kraju je sve odlično ispalo
IzbrišiAjme, ovo je izvrsno! Odlična ideja za serviranje, iako ni ja nemam teglice jer vješto ubijam cvijeće... Volim jako Jamiea, baš sam neki dan radila njegov jorkširski puding, nestao je u 5 minuta! Ilina
OdgovoriIzbrišiObožavam jorkširski puding, moram isprobati ovu brzinsku verziju koju je nedavno predstavio u novom serijalu
Izbrišijako zgodno :) Svaka cast sto si se okurazila i isprobala ovako nesto :))
OdgovoriIzbrišiMa zapravo sam i predugo čekala, nikako da dođe na red za isprobavanje
IzbrišiJao, izgleda božanstveno, pogotovo mi se sviđa ta ideja sa teglicom!
OdgovoriIzbrišiJoj Genaro, Two greedy italians mi je genijalan. Ako nisi gledala ima na YouTube i tek ćeš se tad zaraziti i otrčati u kuhinju da spremaš. Džejmijeve recepte retko koristim, ali volim da pogledam emisije jer je zaista inspirativan. Ništa to nije epohalno novo u njegovoj kuhinji ali za mene neke stvari koje mi na pamet ne bi pale tu pronađem. Ne voli što trpa toliko začina u sva jela, a i to je mahom jer je britanska hrana sasvim drugog ukusa. Oni nemaju toliko sunca i jednostavno ne može se porediti ukus mesa i povrća sa našim, to mi kažu oni koji su tamo živeli. Saksijice sam davno videla kod Tadej emislim na nekom staaaaarom postu i supe rmi je ta ideja, samo što bi morala da odem da kupim saksiju. Meni je ta kriška sa malo fetice i paradajzom ceo ručak.
OdgovoriIzbrišiGledala sam Two greedy italians, baš su šašavi. Bili smo u Engleskoj i nama je hrana bila jako ukusna, barem ono što smo jeli, a bilo je i mesa i povrća, ništa pretjerano začinjeno, onako kao što bih i doma napravila.
IzbrišiOdlična ideja upotrijebiti glinene posude za pečenje kruha, super.A i kruh nije za baciti dapače s sirom i pršutom, milina.
OdgovoriIzbrišiKruh je prava delikatesa za jesti onako sam
IzbrišiGenijalno, ovo je vise od obicnog hlepcica, a fotke su takve da vec osetim kako finooo mirise!:)))
OdgovoriIzbrišiVolim običan domaći kruh, ali ove obogaćene verzije su mi puno draže
IzbrišiMa ovo je genijalno,glineni kaljevi kao kalupi za kruščiće,tako rustikalno djeluje sve zajedno,jako,jako mi se sviđa ideja,a znaš da kaljeva imam stoga samo da se bacim na mješenje kruha:)
OdgovoriIzbrišiSigurna sam da će se ovi kruščići odlično uklopiti u tvoju prekrasnu kuhinju
Izbrišithis is so pretty! i love the presentation
OdgovoriIzbrišiThank you
Izbrišikako lijepo izgleda
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiOdlično izgleda, a posebno ovako u teglicama. Bravo!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiJoj Tamarice ovo ti je predivno, a sto kaže Dilajla i kruh je vrhunski!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiOvo je genijalno!!! :) E, obavezno moram probati, mnogo dobro izgleda! :)
OdgovoriIzbrišiNadam se da će ti se svidjeti
Izbrišicudesno izgledaju! =)
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiHello Tamara :)
OdgovoriIzbrišiMust say first that I loved the new look of your blog, it's really beautiful and elegant !
The bread is fantastic, enjoyed a lot the fact that you present it in vases, really nice !
Seems really soft and delicious ! :)
Have a nice week !
Isabel
Kruh u teglici, divna ideja! Kruhići izgledaju odlično, baš po mom ukusu :) Jamiea gledam redovno, simpatičan mi je, mada mislim da još nijedan njegov recept nisam isprobala, ni sama ne znam zašto... Novi izgled bloga mi je odličan!
OdgovoriIzbrišiKoliko god mi J. Oliver bio drag i zanimljiv, nisam isprobala puno njegovih recepata
IzbrišiI love the presentation in the vase. Very good.
OdgovoriIzbrišiOvaj kruh je super, a izdanje u teglicama je posebno lijepo i atraktivno. Probala sam prije par godina ovako ispeći kruh, ali mi nije iz prve uspio, ne znam sada razlog ali kako si napisala da ovdje ide oštro brašno možda je baš u brašnu bila fora. Ne znam, isprobati ću i po tvome receptu, baš mi krasno izgleda !
OdgovoriIzbrišiI sviđa mi se novi izgleda bloga, pravo osvježenje !
A vidiš, ja sam baš zbog oštrog brašna mislila da možda neće uspjeti. Nadam se da ćeš ovoga puta uspjeti.
Izbrišiimam tu kuharicu i pravila sam taj kruh, odliča je! :)
OdgovoriIzbrišikrasan je i u tvojoj izvedbi!
Primamljiv je zbog pečenja u vazama za cvijeće, a osvaja i okusom
IzbrišiHi Tamara, Wow, this looks sooo beautiful and it sounds delicious too, thanks for sharing :)
OdgovoriIzbrišiU ovaj tvoj hlebčić sam se zaljubila od kada sam ga videla na pinterestu. Stvarno je divan, a ideja za pečenje u saksijicama je fantastična. Jamia volim, volim njegovu veštinu i lakoću pripreme, mada su mi neki njegovi recepti malo previše začinjeni za moj ukus. Pravila sam njegovu piri piri piletinu iz 30 minutes meals i bila mi je prekisela.
OdgovoriIzbrišiDa samo znaš koliko njegovih recepata sam zabilježila za isprobavanje, samo nikako da dođu na red. Imam na popisu i neke recepte iz 30 minutes meals
IzbrišiOvo savrseno izgleda, bas zgodna ideja za neki proljetnu vrtnu zabavu
OdgovoriIzbrišiOdlična ideja, pa onda svaki gost dobije svoju vazicu s kruhom
Izbrišilove the presentation!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiЗанимљиви рецепти, сјајне слике, веома личе укусан Медитеранска кухиња радимо у Шпанији. Позивам вас да посетите мој блог Шпаније, са традиционалним рецептима валентног стања.
OdgovoriIzbrišihttp://valenciagastronomic.blogspot.com.es
Ове недеље "olla de alubias de Cofrentes" Да ли ћеш изгубити?
У мом блогу ћете наћи преводиоца за ваш језик