Moje prvo iskustvo s aronijom će mi zauvijek ostati u sjećanju. Bila sam srednjoškolka. Često sam posjećivala susjede, pogotovo u ljetno vrijeme, kada smo svi radili u svojim vrtovima. Tako je bilo i tog dana. Kod susjeda u vrtu sam vidjela meni do tada nepoznato drvo i na njemu nikad viđene plodove. Pitala sam ih što je to - rekli su mi aronija i ponudili da probam. Znatiželjno sam otrgnula nekoliko plodova i strpala ih u usta. Gooooorkoooooooo!!!! Na mom licu iznenađenje i šok, a susjedi se podsmjehuju. Posadili su aroniju, a ni sami nisu znali kako izgledaju zreli plodovi i kada se beru pa su i oni nekoliko dana prije mene probali nezrele plodove.
Aroniju sam zavoljela kad sam odrasla i postala svjesna pozitivnih svojstava ove bobice. Dobila sam priliku isprobati proizvode tvrtke AroniaLive, a među njima se našao i ukusni Bio extra džem od aronije s limunom. Odlučila sam ga iskoristiti kao nadjev za tortu.
Biskvit
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 50 ml mlijeka
- 1 žličica paste od vanilije
- 120 g rižinog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
Izmiksajte jaja sa šećerom dok ne posvijetle i udvostruče obujam. Dodajte mlijeko i vaniliju pa kratko promiješajte. Dodajte rižino brašno i prašak za pecivo pa lagano umiješajte uz pomoć pjenjače. Kalup za tortu promjera 26 cm obložite papirom za pečenje, izlijte smjesu i pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 170ºC. Pečeni biskvit pustite da se ohladi u kalupu pa odstranite papir za pečenje i prerežite na dva dijela.
Nadjev
- 400 ml slatkog vrhnja
- 200 g kiselog vrhnja
- 20 g šećera
- 30 g ribane čokolade
Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag. Odvojite 200 g šlaga pa ga pomiješajte s kiselim vrhnjem. Donju dio biskvita stavite na pladanj za posluživanje i premažite džemom. Oko biskvita stavite čisti obruč za tortu obložen papirom za pečenje pa dodajte kremu s kiselim vrhnjem. Pokrite drugim dijelom biskvita. Premažite preostalim šlagom i pospite ribanom čokoladom. Pustite da odstoji u frižideru preko noći.
such a beautiful torte!
OdgovoriIzbrišiThank you!
IzbrišiIzgleda tako fino a posebno biskvit s rižinm brašnom , moram priznati da ga nisam do sada upotrebljavala u biskvitu.
OdgovoriIzbrišiRižino brašno je super za biskvite, sviđa mi se kako biskvit ispadne
IzbrišiKrasno izgleda!
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbriši